Annonce

De radikale åbner for indgreb mod Blackstone

”Vi vil også fupmoderniseringer til livs,” siger partiets boligordfører, Jens Rohde
Den radikale boligordfører, Jens Rohde, indikerer, at de radikale ikke vil være med til at gøre det mindre attraktivt for ejere af udlejningsejendomme at modernisere leje-lejligheder efter den såkaldte paragraf 5.2.-bestemmelse i Boligreguleringsloven.

Et flertal af partier – Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten - er ellers parate til indgreb, fordi kapitalfonde – med amerikanske Blackstone i spidsen – det seneste års tid i rekord-tempo har opkøbt danske udlejningsejendomme med henblik på at købe oprindelige lejere ud – og så genudleje lejlighederne efter en lettere renovering til det dobbelte eller tredobbelte af den hidtidige husleje.

Imod socialistiske indgreb på boligmarkedet

De radikale advarer derimod mod ”et ideologisk socialistisk indgreb på boligmarkedet, som i sidste ende betyder, at andelsboligejerne bliver teknisk insolvente,” som Jens Rohde forleden skrev på sin Facebook-profil:

”Det vælter ind med henvendelser fra bekymrede borgere i såvel købs- som salgssituationer.

Tror derfor, det er på tide at berolige lidt, så ikke mindst andelsboligmarkedet kan fungere.

Der kommer IKKE stemmer fra Radikale Venstre til et ideologisk socialistisk indgreb på boligmarkedet, som i sidste ende betyder, at andelsboligejerne bliver teknisk insolvente, at folks pensioner falder med mange tusinde kroner, og at boligmassen langsomt forældes og ender som 'Huset på Christianshavn',” skrev Jens Rohde blandt andet på Facebook tirsdag aften.

Men gået på klingen er de radikale mere enige end uenige med kredsen af partier, der ønsker at ændre på paragraf 5.2.-bestemmelsen.

Dansk Folkepartis daværende boligordfører, Merete Dea Larsen foreslog i februar, at man fordoblede den sum, man skal investere i renovering af en lejlighed for at kunne opkræve såkaldt ”omkostningsbestemt husleje” fremadrettet.

De radikale: Indgreb kan ske på flere måder

Og den ide vil de radikale meget gerne se nærmere på:

Det er et af de instrumenter, vi kikker på

”Det er et af de instrumenter, vi kikker på. Jeg har derfor også bedt boligministeren lave en konsekvens-beregning på netop dét forslag. Det er et forslag, som mange nævner. Blandt andet også pensionskasserne (Som er blandt dem, der investerer i udlejningsejendomme, red.). Et sådant indgreb betyder ikke noget for de langsigtede investeringer. Derfor er det absolut en mulighed,” siger de radikale boligordfører, Jens Rohde, til Netavisen Pio.

Rohde nævner endnu en model:

”Vi vil også fupmoderniseringer til livs. Man kunne se på en model, hvor moderniseringer af lejligheder efter 5.2.-bestemmelsen kun blev udløst, hvis ejendommen samtidig blev renoveret så den stiger i energiklasse. Fra energiklasse D til C, f.eks. Det er også en af mulighederne. Jeg ser på de her muligheder med et åbent sind,” siger Jens Rohde.

”Men vi vil derimod ikke være med til ideologiske ting som helt at afskaffe 5.2.-bestemmelsen. Det vil ende i ”Huset på Christianshavn”. Fint nok med billige boliger, men hvis det ender med ”lokum i gården”, så tror jeg ikke, det vil forekomme ret mange attraktivt. Men vi er åbne for at se på ændringer af 5.2. Men alt hvad vi rører ved, det vil jeg have en konsekvens-beregning af fra Boligministeriet. Jeg vil være sikker på, at jeg ikke kommer til at gøre andelsboligejere teknisk insolvente,” lyder det fra Jens Rohde.

Men vi vil derimod ikke være med til ideologiske ting som helt at afskaffe 5.2.-bestemmelsen

EL: Vi vil strække os langt

Enhedslistens daværende boligordfører, Pelle Dragsted, udtalte tilbage i januar, at partiet er villig til at strække sig langt, for at få sat i en kæp i hjulet på Blackstone og andre kapitalfondes hærgen:

”Vi vil i den grad række hånden frem til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Vi anerkender at investorerne skal have et vist afkast, men vi håber meget, at vi sammen kan finde et system, hvor forrentningen ved bolig-opkøb og opfølgende modernisering gøres knap så guldrandet. Det vil stoppe trafikken af udenlandske investorer, som opkøber, moderniserer og forsvinder igen. Uden at tage et videre ansvar for bolig- og samfundsudviklingen i Danmark,” sagde Pelle Dragsted 10. januar til Netavisen Pio.

Vi vil i den grad række hånden frem til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti

Lejernes LO modtog tidligere på året udspillet fra Dansk Folkeparti meget positivt:

”Vi hilser et hvert initiativ velkommen, der griber ind over for trafikken med renovering efter den såkaldte 5.2.-bestemmelse i boligreguleringsloven. Vi havde helst se 5.2.-paragraffen helt afskaffet, men det her er et vigtigt skridt på vejen,” sagde formanden for Lejernes LO, Helene Toxværd, til Netavisen Pio.

Ejendom Danmark og tidligere boligminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance advarede tidligere på året mod, at en gennemførelse af DF-forslaget ville betyde en forslumring af Danmark. Men det afviser man hos Lejernes LO. Her mener man, at en gennemførelse af forslaget vil bremse de spekulantionsbestemte moderniseringer, men at renovering af boligmassen vil fortsætte – både efter 5.2.-bestemmelsen og efter lejeloven.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce