De Radikale har nu en sexisme-sag

Det radikale folketingsmedlem Lotte Rod har fortalt sin partiledelse om en krænker i partiet: Hun har også sat navn på krænkeren - også problemer med sexisme i DF
Den 16. september fortalte det radikale folketingsmedlem Lotte Rod om krænkelser, hun har været udsat for i partiet.

Hun navngav ikke personerne, men beskrev hendes oplevelser over for DR Syd og på Facebook. Hun har nu også fortalt den radikale ledelse om en konkret krænker i partiet.

Det bekræfter hun over for Jyllands-Posten.

“DR Syd har spurgt mig, og jeg sagt det ligeud: jeg er blevet taget på både i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre,” skrev Lotte Rod i et opslag på Facebook 16. september og fortsatte:

“Lige nu er det som om, alle gemmer sig bagved, at problemerne er et andet sted. Andre mænd i andre partier. Men de mænd, der gør det, skal ikke gemme sig. De skal stå til ansvar for, at det ikke kun er alle mulige andre steder. Det sker her hos os. Det skal stoppe nu.”

placeholder

Til DR Syd sagde Lotte Rod:

Det var mænd, der var ældre end mig og havde magt

“Det var mænd, der var ældre end mig og havde magt. Jeg har fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer, sagde hun og fortsatte:

“Det er meget de samme mænd, der har gjort det ved mange kvinder. Mønstret er, at det er mænd, der er ældre og har magt. Og det går ud over unge kvinder. De havde magt og troede, at de godt kunne tillade sig at tage på mig, og at det var mig, der skulle sige fra.”

Jens Rohde efterlyser handling fra partiledelsen

Ifølge flere radikale folketingsmedlemmer bør partiledelsen sanktionere den pågældende person, uanset hvem vedkommende er. Det siger både partiets medlem af Folketingets Præsidium, Jens Rohde, og folketingsmedlem Stinus Lindgreen.

Lotte Rod siger, at hun gerne vil have sagen behandlet som enhver anden krænkelse uanset gerningsmanden:

Jeg har talt med ledelsen, og vi har stadig en snak med hinanden om, hvad der er det rigtige at gøre

“Vi er i gang med at finde ud af, hvad der skal ske. Jeg har talt med ledelsen, og vi har stadig en snak med hinanden om, hvad der er det rigtige at gøre. Jeg er enig med Jens Rohde i, at det er vigtigt, at vi gør noget. Jeg vil gerne have, at Radikale Venstre ligesom alle andre arbejdspladser får nogle helt tydelige retningslinjer for, hvad man gør i situationer, hvor folk bliver seksuelt krænket,” siger Lotte Rod til Jyllands-Posten.

Lotte Rod vil ikke sætte navn på, hvem hun har følt sig krænket af internt i partiet.

“Det er ikke mit mål at pege i retning af den ene eller anden person. Jeg tror, det er den bedste måde at ændre kulturen på,” skriver hun i en sms til Ritzau ifølge Politiken.

Lotte Rod understreger over for Jyllands-Posten, at det bør være slut med at krænkere listes ud af bagdøren:

“Det skal simpelthen være slut med, at folk, som har krænket andre, bliver listet ud af bagdøren med en eller anden opfundet forklaring. Der er jeg på Helle Thorning-Schmidts hold, om at det første, vi skal lave om, er, at vi skal sige det tydeligt, når det er på grund af seksuelle krænkelser, at man fyrer folk.”

Lotte Rod erkender, at der er en særlig udfordring i politik, fordi man jo ikke kan fyre en politiker:

“Her er det vælgerne, der bestemmer, hvem der sidder i folketingsgrupperne. Derfor synes jeg, at vi i debatten i partierne nu skal finde ud af, hvad der så er den rette sanktion,” siger Lotte Rod til Jyllands-Posten.

Derfor synes jeg, at vi i debatten i partierne nu skal finde ud af, hvad der så er den rette sanktion

De Radikale har den seneste tid været meget fremme i debatten om krænkelser og grænseoverskridende adfærd. I fronten i den debat har stået partiets ligestillingsordfører, Samira Nawa.

Hun har blandt andet udtalt, at De Radikale aldrig ville have valgt Jeppe Kofod (S), der i dag er udenrigsminister, som minister, fordi han tilbage i 2008 havde sex med en 15-årig pige.

Den dengang 34-årige Kofod undskyldte sagen i 2008 og har igen gjort det, efter at Nawa har bragt sagen op igen.

Også sexisme i DF

Den 27-årige byrådspolitiker Tina-Mia Eriksen fortæller i et interview med Avisen Danmark om hendes oplevelser med sexisme i Dansk Folkeparti.

Tina-Mia Eriksen er i dag i medlem af byrådet i Ringsted for Det Konservative Folkeparti, men forklaringen på, at hun blev medunderskriver på brevet om sexisme i dansk politik skyldes hendes oplevelser gennem syv år i Dansk Folkeparti som medlem og senere byrådspolitiker for Dansk Folkeparti.

Tina-Mia Eriksen har flere oplevelser med sexisme i partiet, men særligt én oplevelse i forbindelse med en generalforsamling i DF’s vælgerforening i Ringsted i marts  i år har givet ar i sjælen:

Flere gange i løbet af aftenen oplevede Tina-Mia Eriksen, at en række af hendes partikolleger tog ordet og kraftigt insinuerede, at hun skulle have haft et seksuelt forhold med en navngiven politiker for at forbedre sine karrieremuligheder.

Den unge politiker blev chokeret over beskyldningen, som omkring 60 personer var tilhørere til.

“Det var nedværdigende”

“Det var nedværdigende som ung kvinde at opleve, at der bliver insinueret, at jeg skulle have en affære med en mand, der er højere stillet end mig selv, og at det ligesom var derfor, jeg var nået dertil,” fortæller hun til Avisen Danmark.

En måneds tid senere fortæller en af Tina-Mia Eriksens veninder, at hun ude i byen har hørt rygtet om Tina-Mia Eriksens påståede affære.

“Det er en kæmpe stressfaktor at skulle forholde sig til noget, som ikke er sandt. Hvad skal man gøre? Sige det højt? Er der folk, der vil tro på det? Hver gang, folk bringer det op, går det op for mig, hvor alvorligt det stadig er for mig. Det påvirker mig, og jeg er normalt ikke sådan en, der bliver påvirket.”

Tina-Mia Eriksen uddyber:

Jeg føler skam over et rygte om noget, jeg ikke har gjort, og som jeg ikke burde føle skam over

“Jeg føler skam over et rygte om noget, jeg ikke har gjort, og som jeg ikke burde føle skam over. Det gør det svært at sige højt. Det var så nemt for dem at sige det den aften for at stille spørgsmål ved min politiske indflydelse og troværdighed. Men jeg bliver stadig konfronteret med det rygte, der startede lige der. For mig var det ekstremt krænkende at få startet sådan et rygte.”

Episoden på generalforsamlingen er langt fra den eneste oplevelse, Tina-Mia Eriksen har haft med sexisme i løbet af sin tid i Dansk Folkeparti. Hun fortæller, at hun som ungdomspolitiker f.eks. oplevede at blive opfordret til at gå med en mandlig politiker hjem for det gode samarbejdes skyld. Da hun afviste, blev hun kaldt en narrefisse.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Respekt for de personlige vidnesbyrd om krænkelser, overgreb og sexisme. Og så må vi have gjort noget ved den strukturelle og systemiske sexisme som vi nu ved findes på alle mandsdominerede arbejdspladser. Det vidner de kvinder om som nu står frem. Underminering og nedgørende kontrol af kvinder stopper først når vi siger nej og står frem. Navne er uvigtige, det er den magt-hierarkiske mandsdominans den er gal med.

"vi have gjort noget ved den strukturelle og systemiske sexisme som vi nu ved findes på alle mandsdominerede arbejdspladser"

Hvor VED (ikke formoder eller tror, med VED) du egentlig det fra?
Kan du fremlægge et bevis derfor?

Sikke da en Moral de har i Morten Østergards parti,Gå ud og dømme jeppe Kofod for at have været sammrn med en pige på 15 år for tolv år siden,men vil ikke kommme frem med jeres egen krænker.Det siger alt om jeres parti komplet rådden i toppen

Jeppe Kofoed gik i seng med en pige på 15 år. Hun var dermed over den seksuelle lavalder. Intet ulovligt i det.

Men alligevel bliver han straffet.

Er det lovlige nu også blevet ulovligt?

Har Mette, Joy eller Astrid berørt en arm, en skulder, hånd eller en kind på en underordnet? Sagt " du ser godt ud i dag!"
For det gør mennesker med magt også kvinder. Undersøgelser viser at der er lige så mange mænd som kvinder der oplever krænkelser. Men det er et meget større tabu for mænd at sige fra. Det er magten ikke kønnet der er problemet. Lad ikke feministr løbe med denne dagsorden om uønskede sex tilnærmelser.

T

"Lad ikke feministr løbe med denne dagsorden om uønskede sex tilnærmelser."

For sent. Femifascisterne har for længst erobret definitionsretten.

Annonce