De Radikale mister medlemmer og Jakob Ellemann er så småt startet op igen

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Torsdagen er fortsat præget af indædt kamp om sandheden i den radikale lejr. Det har Netavisen Pio skrevet flere artikler om.

Her kan du læse om, at de radikale bløder medlemmer, og at S-regeringen vil skærpe racismeparagraffen.

Venstres formand, Jakob Ellemann, er så småt startet op igen på Christiansborg efter sin sygeorlov.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Regeringen vil skærpe racismeparagraf

Regeringen vil føje flere begreber til racismeparagraffen for at beskytte transpersoner bedre.

Det skriver  Kristeligt Dagblad.

S-regeringen foreslår at føje begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika til straffelovens paragraf 266 b, bedre kendt som racismeparagraffen.

En lovændring vil betyde, at hadefuld tale mod trans- og interkønnede skal kunne straffes på samme vis som hadtale mod eksempelvis jøder eller bøsser.

SF og Enhedslisten støtter forslaget. Det samme gør De Radikale som udgangspunkt, men partiet har ifølge ligestillingsordfører Samira Nawa ikke taget endeligt stilling endnu.

Den foreslåede ændring splitter juraeksperter.

Frederik Stjernfelt, professor i idéhistorie, frygter, at forslaget kan begrænse ytringsfriheden. Han henviser til, at det kan være svært at definere, hvor grænsen vil gå for, hvad man kan sige. Det, nogle vil opfatte som legitime kritiske udsagn, kan blive tolket som hadefulde af andre.

“Kan man med denne lovændring sige, at transkvinder ikke er rigtige biologiske kvinder? Vi ved det ikke – det må retspraksis vise. Men det er udsagn af den art, som risikerer at komme i farezonen,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Racismeparagraffen forhindrer ikke, at der ikke kan udtales hårde udsagn i den offentlige debat, vurderer juraprofessor på Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller:

“Paragraffen fungerer godt. Man skal op i et vist grovhedsniveau, før udtalelser bliver strafbare – netop af hensyn til ytringsfriheden. Eksempelvis skal man sige, at en bestemt gruppe er kræftsvulster eller skadedyr, der skal udryddes, før det er strafbart,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Ligestillingsordfører Lars Aslan Rasmussen (S) siger, at forslaget handler om at forhindre direkte hadefuld tale, opfordring til ulovligheder eller meget grove kriminaliseringer.

Transpersoner er personer, der identificerer sig som et andet køn end det, de er født som. Interkøn betyder, at man er født med en fysisk variation i forhold til ens køn - eksempelvis hvis man har både mandlige og kvindelige kønsorganer.

Racismeparagraffen blev indført i 1939 for at forhindre, at en voksende antisemitisme kunne sprede sig.

 

Jakob Ellemann tilbage på Borgen

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er tilbage på Christiansborg.

Jakob Ellemann gik medio september på sygeorlov for at blive opereret for to diskusprolapser. Planen var, at Ellemann skulle have været tilbage på Christiansborg senest til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober.

Men 3. oktober skrev Jakob Ellemann på Facebook, at han havde brug for yderligere restitution oven på operationen på privathospitalet Hamlet:

“Jeg planlægger derfor at vende tilbage til Folketinget efter efterårsferien. Det glæder jeg mig helt enormt til. Tålmodighed er ikke min allerstærkeste side. Jeg er ikke skabt til at tage den med ro, og jeg glæder mig til at se hele Venstres folketingsgruppe igen, og til at begynde at kunne tage rundt i landet igen.” 

placeholder

 

Men selv om det stadig er efterårsferie er Jakob Ellemann allerede så småt ved at genoptage arbejdet i Folketinget. Således så Netavisen Pio Jakob Ellemann svinge ind på Christiansborg Ridebane ved 10-tiden torsdag.

 

De Radikale mister medlemmer

Den seneste uge har 236 medlemmer af De Radikale meldt sig ud af partiet, oplyser De Radikales sekretariat.

Det er væsentligt flere end i almindelige uger, lyder det fra organisationschef i partiet John Bo Northroup.

“Vi ser et højere tal end i almindelige uger, hvilket nok er på grund af den seneste uges begivenheder,” siger han til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Der har været 69 indmeldelser den seneste uge. Det er også højere end i almindelige uger, lyder det.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få tal for, hvor mange udmeldelser der er på en gennemsnitlig uge eller måned i partiet.

Partiet har dags dato cirka 6800 medlemmer.

Ifølge den tidligere landsformand for partiet og nuværende formand i Gribskov-kredsen Søren Bald er de mange udmeldinger på kort tid et udtryk for, at der er utilfredshed med folketingsgruppen.

“Det er kedeligt, når det folkelige bagland forsvinder. Det kan betyde, at der efter næste valg er færre i folketingsgruppen,” siger han til Ritzau.

Søren Bald havde i søndags en stærkt kritisk kommentar i dagbladet Politiet om De Radikales aktuelle krisestyring, som han betegnede som “talentløs”:

“I har kludret tilstrækkeligt ved selvskabt plage og forvirring,” skrev han blandt andet.

Søren Bald slap også et ‘Herre jemini’ og ‘jeg græmmes’ undervejs.

 

Minister advarer mod hvervekampagne fra Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir forsøger at hverve medlemmer på gymnasie- og folkeskoler, blandt andet i Odense og København. Samtidig fører Hizb ut-Tahrir en kampagne vendt mod "landets uanstændige assimilationsminister" - alias udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Det skriver Berlingske.

"Det er tydeligt, at de forsøger at skabe splid mellem danske muslimer og resten af samfundet. Hizb ut-Tahrir vil overbevise gymnasieelever om, at islam ikke er forenelig med vestlige demokratiske værdier. For alle os andre kan deres studentikose ekstremisme nærmest virke latterlig, men for en 17-årig dansk muslim kan det virke grænseoverskridende at skulle forsvare sit tøjvalg eller sin vennekreds over for sådan en gruppe prædikanter," siger Mattias Tesfaye til Berlingske.

Hizb ut-Tahrir vil fortsætte sin "oplysningskampagne":

"Vi vil fortsætte vores oplysningskampagne, der blandt andet omfatter uddeling på højere læreanstalter og gymnasier, hvis mål er at værne om muslimernes identitet. Vi har dog ikke delt ud på folkeskoler før og har heller ingen planer om at gøre dette i fremtiden," skriver Hizb ut-Tahrir i et mailsvar til Berlingske.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce