Annonce

De Radikale og Venstre i EU-omfavnelse: Samler ikke blå blok

Regeringen er for EU-kritisk, lyder det fra V og R. De to partier vil have en ny europaaftale og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.
EU-kursen er for snæver, og tonen over for det europæiske samarbejde er for negativ, lyder det fra Venstres Jakob Ellemann-Jensen, mens De Radikales Morten Østergaard vil presse regeringen og kræver løfte om en ny europaaftale fra forståelsespapiret indfriet allerede inden sommerferien.

Og ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator, så er et tæt samarbejde mellem Venstre og De Radikale ikke noget, der er med til at samle den i forvejen splittede blå blok.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og hans formandskollega Morten Østergaard, angiber nemlig begge statsminister Mette Frederiksen (S) for hvad de mener er "en uambitiøs europapolitik" og en for "negativ italesættelse af det europæiske samarbejde".

Det gør de to partiliedere uafhængigt af hinanden i Berlingske i anledning af, at Tænketanken Europa holder EU-konference tirsdag.

Regering er en stopklods og har for snævert fokus

Jakob Ellemann-Jensen mener, at regeringen har et for snævert fokus på migration, klima, social dumping og skatteunddragelse. Han mener, at der i stedet skal mere fokus på vækst og velstand og på fri bevægelighed.

Morten Østergaard mener, at regeringen optræder som en stopklods i det europæiske samarbejde, når man sammen med de nordiske lande, Holland og Østrig, har krævet stop for en udvidelse af EU's budget eller når man med andre lande, har sat optagelsesforhandlingerne med Nordmakedonien og Albanien på pause.

Østergaard vil derfor presse regeringen til en mere EU-positiv kurs i Folketingets Europaudvalg.

“Jo flere gange vi efterlades med et indtryk af, at Socialdemokratiet forfølger sin egen politik i stedet for det, der kunne være Danmarks fælles politik på tværs af partierne, jo mere bærer man til det bål, der bliver en mistroisk tilgang i Europaudvalget,” siger han til avisen.

Ønsker ny Europaaftale og folkeafstemning

Derfor ønsker de begge, at der forhandles en ny europapolitisk aftale på plads inden sommerferien, som skal indeholde en "trædesten" hen imod en folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold.

Morten Østergaard henviser til, at en ny europaaftale står i det forståelsespapir som Socialdemokratiet og støttepartierne indgik forud for regeringsdannelsen.

Jeg kan ikke lade være med at blive bekymret for, om Jakob Ellemann er ved at finde de EU-sokker frem, som han arvede fra Uffe, og at Venstre skifter kurs i EU-politikken

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen afviser, at regeringen EU-kurs er udtryk for en uambitiøs EU-linje. Han undrer sig over om Venstre er ved at skifte kurs i EU-politikken:

"Man har lov at diskutere mange ting, men Mette Frederiksen har gjort klart, hvor hun ser steder, hvor vi kan skabe fremskridt ved hjælp af det europæiske samarbejde. Jeg kan ikke lade være med at blive bekymret for, om Jakob Ellemann er ved at finde de EU-sokker frem, som han arvede fra Uffe, og at Venstre skifter kurs i EU-politikken," siger han til Berlingske.

Han mener, at det er urealistisk at der kan laves en ny europapolitisk aftale inden sommerferien og så afviser han ideen om en afstemning om det danske forsvarsforbehold.

Splitter blå blok

At Jakob Ellemann-Jensen og Morten Østergaard skaber fælles front mod regeringen i EU-spørgsmål, udfordrer det i forvejen skrantende samarbejde i blå blok.

"Siri, vis mig et eksempel på, hvordan man ikke samler blå blok?," lyder det lakonisk fra politisk kommentator Mark Thorsen, der indtil valget var særlig rådgiver for udlændingeminister Inger Støjberg, i en kommentar på Twitter.

placeholder

Ser man på reaktionen på udmeldingen fra oppositionsleder Ellemann, så bliver den modtaget med et resolut nej tak fra f.eks. Dansk Folkeparti.

Partiets medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod Hristov, skriver følgende på Twitter:

"Har fundet en butik i Bruxelles, der må være noget for Venstre-formand Jakob Ellemann. Ikke alene EU-sokker kan han få - næ nej, man nærmest få alt med føderale EU-stjerner på, når der nu skal pyntes op i det mest proeuropæiske parti! Nej tak herfra!"

placeholder

Den seneste Europaaftale blev indgået i 2014.


Fakta: Det står der i forståelssespapiret om EU

"En ny regering vil lade Danmark påtage sig et aktivt, forpligtende og engageret internationalt ansvar.

Uagtet, at partierne  bag  den  politiske  forståelse  ser forskelligt  på  Danmarks  medlemskab  af  EU,  er  der  enighed  om,  at Danmark som medlem af EU skal arbejde for, at den politik, der føres i EU, bliver langt mere progressiv end i dag. Det gælder særligt i forhold til at føre en mere ambitiøs klimapolitik og en styrket indsats mod skattely og skattespekulation.

Danmark er en del af Schengen-samarbejdet. Det er et samarbejde, som en ny regering bakker op om,og fortsat ønsker at være en del af. Der er behov for en revision af Schengen-reglerne. Det skal afklares i forbindelse med en ny Europa-politisk aftale."

Kilde: Retfærdig retning for Danmark, 25. juni 2019

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu virker den røde blok jo heller ikke særlig samlet på det område!
Men det er selvfølgelig ikke i spændende for David Troels og andre socialister!