De radikale parate til at diskutere indgreb mod aktieoptioner

”Det gør indtryk, når erhvervslivet begynder at råbe vagt i gevær”, siger partiets finansordfører, Martin Lidegaard
Også de radikale er nu parate til at diskutere et muligt indgreb over for aktieoptions-programmer til erhvervsledere.

”Det gør indtryk, når erhvervslivet begynder at råbe vagt i gevær,” siger de radikales finansordfører Martin Lidegaard til Netavisen Pio - med henvisning til at Jyske Banks topchef, Anders Dam, mandag i Dagbladet Børsen opfordrede til et forbud mod aktieoptions-programmer.

Ifølge Anders Dam har flere af programmerne antaget ”groteske former” og er skruet sammen på en måde, så det er vanskeligt at gennemskue, hvad virksomheden betaler i løn til sin direktør.

Vi har ikke lagt os fast på, hvordan man bedst gør det. Om det er gennem et forbud eller andre muligheder

”Så vi er åbne over for at diskutere, om vi kan gøre det her mere rimeligt og fornuftigt. Vi har ikke lagt os fast på, hvordan man bedst gør det. Om det er gennem et forbud eller andre muligheder. Så nu må vi tage en dialog både med erhvervslivet og regeringen,” siger Lidegaard.
S og DF parate til forbud

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti meldte sig mandag parate til at stramme reguleringen af programmerne – og om nødvendigt helt forbyde dem. Det sker efter flere sager om direktører, der har scoret millionstore bonusser på aktieoptioner:

”Jeg bliver simpelthen så provokeret. Et forbud lyder som en god måde at tage et opgør på, så det vil jeg bestemt ikke afvise,” sagde Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, mandag til Dagbladet Børsen.

Samme melodi lyder fra Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht:

“Jeg er enig i, at man som minimum bør finde modeller, der skaber markant større transparens, og jeg er parat til at gå skridtet længere og lave egentlige lovgivningsinitiativer og om nødvendigt et egentligt forbud.”
Bankdirektør: Kan fjerne fokus fra langsigtet vækst

Aktieoptioner bruges i dag som en del af lønpakken i en række større virksomheder. En aktieoption betyder, at man får ret til på et senere tidspunkt at købe aktier i virksomheden til en på forhånd aftalt kurs. Stiger aktierne i mellemtiden, så kan man altså indkassere gevinsten.

Formålet med aktieoptionerne er at give direktøren et økonomisk incitament til at skabe fremgang for virksomheden, og dermed højere aktiekurser. Men det køber Anders Dam ikke:

Hvorfor skal folk med min løn have incitamentsprogrammer?

”Hvorfor skal folk med min løn have incitamentsprogrammer? Jeg får så høj en løn, at hvis jeg ikke yder en 110 pct. indsats hele tiden, så skal jeg fyres.”

Anders Dam frygter, at aktieoptionerne kan flytte topchefernes fokus til kortsigtet frem for langsigtet værdiskabelse i virksomheden.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce