Annonce

De radikales retorik om faglærte er uddannelsessnobberi

Når de radikale taler om kvalificerede faglærte, så er forestillingen at man blot kan åbne sluserne for udenlandske arbejdskraft og så vil det strømme til.
I alt for lang tid har uddannelsessnobberi fyldt meget for os på gulvet og det er en mærkesag for alle i Metal Ungdom. Forældre fraråder ungerne at tage en erhvervsuddannelse af frygt for deres fremtid og jeg skal stadigvæk lytte til fortællinger om gudsforladte "Brian-borge", hvor kun de stakkels sjæle som ikke havde omløb nok i hovedet til en plads på en af akademikerfabrikkerne, uddanner sig til samlebåndsarbejde.

Jeg skal stadigvæk lytte til fortællinger om gudsforladte 'Brian-borge'

Vi skal have aflivet de tudetossede myter om erhvervsuddannelserne en gang for alle og det starter med at genoverveje hvordan vi omtaler det at være faglært.

Kvalificerede faglærte hænger ikke på træerne

De seneste grumme eksempler på rendyrket uddannelsessnobberi finder vi hos Det Radikale Venstre. Det er ærgerligt og er jeg oprigtigt i tvivl om, hvorvidt de radikale selv er klar over, hvor skadelig deres retorik i debatten om faglært arbejdskraft egentlig er.

placeholder

Men når der tales om kvalificeret faglært arbejdskraft hos de magenta lilla, så er forestillingen at man blot kan åbne sluserne for udenlandske arbejdskraft og så vil det strømmer til - som skidt fra en spædekalv - med faglærte der er dygtige nok til at tage et job i de brancher, hvor vi oplever enorm mangel.

Jeg oprigtigt i tvivl om, hvorvidt de radikale selv er klar over, hvor skadelig deres retorik egentlig er

Lad mig sige det en gang for alle: Det kan man ikke.

Når danske virksomheder ikke kan finde tilstrækkeligt med brugbare faglærte i andre EU-lande, hvor der frit kan rekrutteres og hvor erhvervsuddannelserne trods alt minder mere om vores egne, end de gør i USA, Brasilien, Afrika eller Kina, så er det fordi faglærte med de rigtige kvalifikationer ikke hænger på træerne.

Udtryk for uddannelsessnobberi

Danske faglærte er blandt verdens dygtigste og i Dansk Metal oplever vi ofte, at vores faglærte har uddannelser tilsvarende ingeniørniveau i mange andre lande, når de er ude i den store verden og lave montørarbejde. Derfor er det enten et udtryk for uvidenhed omkring arbejdskraft og arbejdsmarked eller direkte uddannelsessnobberi, når de radikales løsning på den enorme mangel er at sænke kravene for rekrutteringen.

Det er udtryk for direkte uddannelsessnobberi, når de radikales løsning er at sænke kravene for rekrutteringen

I øvrigt er den løsning vi fik i finansloven slet ikke brugbar for de virksomheder, der rent faktisk mangler håndværkseksperter. Faglærte i de grupper hvor manglen er stor tjener i forvejen mere end den nuværende beløbsgrænse og derfor vil virksomhederne kvit og frit kunne hente arbejdskraft i lande uden for EU, så længe de overholder overenskomsterne.

I bund og grund tror jeg ikke på, at de radikale bevidst bruger en retorik, som taler danske faglærte i kælderen. Men det er desværre den effekt det har, når deres beskæftigelsesordfører omtaler faglært arbejdskraft som en vare, der bliver produceret med samme kvalitet i hele verden.

Drop myterne om Brian-borge

Lad os bekæmpe den retorik om faglærte, lukke ned for myten om Brian-borgene og skabe en vejledning i folkeskolen så god, at selv speltmødrene på Østerbro sender ungerne i lære som faglærte med et smil på læben.

Lad os bekæmpe den retorik om faglærte og lukke ned for myten om Brian-borgene
 

Med en faglært uddannelse i Danmark ligger verden for vores børns fødder og deres viden vil være efterspurgt i hele verden, når de står med svendebrevet i hånden.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Thomas Skriver Jensen er industritekniker og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense Sydkredsen.


Flere artikler om emnet