Annonce

De syv bedste fra Lykketoft om det at være socialdemokrat

Lørdag havde Mogens Lykketoft (S) en kronik i Politiken. ”Efter at have været socialdemokrat i fem årtier kæmper jeg stadig for de samme værdier, som dengang jeg meldte mig ind,” skriver han. Her er de syv bedste pointer.
Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), har 50-års-jubilæum som partimedlem. Det skrev han om i lørdagens Politiken. Her er de mest centrale pointer.

1) De nye partiers genveje findes ikke – solidaritet er ikke umoderne!
”Overalt i Europa er de socialdemokratiske partier trængt af nye udfordringer, som vi skal finde bedre svar på. Vi er presset af konkurrencen fra nye partier, der peger på genveje, som vi ved ikke findes, og som foreslår usympatiske løsninger, vi må bekæmpe. Vi står på ny med en vældig opgave med at fortælle, at solidaritet og stærkt fællesskab ikke er blevet umoderne, men mere påtrængende nødvendigt både i vort eget land og i hele det internationale samfund.”

2) Finansloven markerer forskellen mellem rød og blå blok
”De aktuelle aftaler om finansloven for 2015 viser en vigtig del af vejen frem for alle os, der skal være med til at vinde valget. Ansvarlig økonomi, ja. Men med prioritering af vigtige sociale forbedringer med større tryghed for dem, der lige nu er uden job … Det er også en serie påtrængende nødvendige signaler, der markerer forskellen mellem på den ene side regeringen … og på den anden side borgerligheden...”

3) Det kan godt betale sig at arbejde
”De [borgerlige] insinuerer, at der er alt for mange, der gemmer sig på overførselsindkomst. Men det er jo ikke sandt. Der er flere danskere mellem 18 og 65 år – både mænd og kvinder – faktisk i arbejde og på uddannelse end i stort set andre lande. Selv de få, der lige i deres aktuelle livssituation kun har et lille overskud ved at være i arbejde, er næsten alle i arbejde.”

Vi skal levere klare resultater i hverdagen for mennesker – ikke mindst dem, der ikke blev født på solsiden, og som i dag lever i kvarterer og landsdele, der rammes særligt hårdt af arbejdsløsheden og den voksende ulighed, og som plages af integrationsproblemer, kriminalitet og mangelfuld indsats mod social dumpning

4) Vi tror ikke, at alle offentlige udgifter er en belastning
”Vi tror ikke på en økonomisk teori, hvor alle skattelettelser er samfundsgavnlige og alle offentlige udgifter er en belastning … Hvis Stauning havde troet det, ville han ikke have lagt en eneste sten til fundamentet for den nuværende danske model: et velfærdssamfund, som i internationale målinger fremhæves ikke bare for at have skabt verdens lykkeligste folk, men også et af verdens mest konkurrencekraftige samfund.”

5) Man kan ikke spare sig ud af krisen
”... vi socialdemokrater [skal] også med høj og klar røst sige til vore partnere i EU, at historien giver meget få eksempler på, at man blot ved at skære og spare kan fjerne underskuddene på de offentlige budgetter. Derimod er der alt for mange eksempler på, at en sådan politik giver vind i sejlene til farlige og ekstreme politiske bevægelser. Den rigtige orden i statens finanser kommer kun, når folk kommer i arbejde og derfor skal have mindre og kan yde mere til fællesskabet.” 

6) Vi skal regulere os væk fra uhæmmet grådighed i finanssektoren
”Vi kunne også forbedre finanserne her i Europa ved at beskatte de spekulative finansielle transaktioner, der i bedste fald er unyttige og i værste fald skadelige for stabiliteten i den globale økonomi. Men der er brug for en meget mere omfattende europæisk og international regulering for at forhindre, at uhæmmet grådighed i det finansielle system igen kan fremkalde finanskriser og massearbejdsløshed."

7) Vi skal levere resultater for dem, der ikke er født på solsiden
”Vi skal levere klare resultater i hverdagen for mennesker – ikke mindst dem, der ikke blev født på solsiden, og som i dag lever i kvarterer og landsdele, der rammes særligt hårdt af arbejdsløsheden og den voksende ulighed, og som plages af integrationsproblemer, kriminalitet og mangelfuld indsats mod social dumpning … Vi skal ud at fortælle om vore resultater, også når de gemmer sig i brede kompromiser, som altid vil være en del af den politiske dagligdag. Men vi skal aldrig holde op med at markere vore holdninger og fortælle om vore håb og drømme.”

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet