Debat: Arbejdsudbuddet svækkes af usund kultur - ikke af Arne-pension

Når de borgerlige siger at Arne-pensionen svækker arbejdsudbuddet, viser det , at de ikke kender arbejdsmarkedet og er ude at trit med virkeligheden, skriver Europaparlamentsmedlem Marianne Vind.
Foto: Pressefoto: Socialdemokratiet
Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S).
“Det er ikke nogen hemmelighed, at Arne-pensionen i den grad ikke er vokset i vores have.” sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ved Folketingets afslutningsdebat for bare et par måneder siden.

Han meldte sig i koret af borgerlige politikere, der ønsker Arne-pensionen hen, hvor peberet gror.

Siden har Ellemann-Jensen og partifællerne skiftet holdning.

Måske fordi de kunne læse, at et flertal af danskerne bakker op om Arne-pensionen?

Men det ændrer ikke på, at partiet i måneder har tordnet mod retten til tidlig tilbagetrækning sammen med de Konservative, Liberal Alliance og arbejdsgiverorganisationerne.

Angiveligt fordi de frygter at Arne-pensionen vil have store konsekvenserne for arbejdsudbuddet i Danmark. Altså, at der bliver færre mennesker til rådighed for arbejdsmarkedet.

Desværre for de fire kumpaner er det argument noget vås, som let kan pilles fra hinanden. Det er ikke Arne-pensionen, der tvinger folk fra arbejdsmarkedet.

For det første er det ikke den nye pensionsordnings skyld, at nogle mennesker har brug for at forlade arbejdsmarkedet inden pensionsalderen. Det skyldes i stedet, at deres krop og sind er blevet påvirket af 40 års arbejde.

Ordningen er blot til at holde hånden under dem, der er blevet ofre for en hårdt arbejdsliv.

For kulturen på arbejdsmarkedet er ikke altid lige sund. Alt for mange ældre føler sig uvelkomne på arbejdsmarkedet.

Der bliver taget for få hensyn og samtidig kan det ikke tælles på to hænder, hvor mange gange jeg har hørt unge chefer sige, at de hellere ville ansætte en ung ukvalificeret medarbejder end en senior.

Det er den kultur, der skubber folk væk fra arbejdsmarkedet. Men den er ikke skabt af Arne-pensionen - ordningen er blot til at holde hånden under dem, der er blevet ofre for en hårdt arbejdsliv.

Arne-pension ingen økonomisk guldgrube

Dernæst vil de borgerlige også gerne snakke økonomi. De forsøge at skyde arbejderne dovenskab i skoene, når de insinuere at nogle mennesker vil vælge den tidlige tilbagetrækninge, fordi de ikke gider arbejde mere.

En sund arbejdskultur kan ses på bundlinjen

Men som to økonomiske vismænd slår fast i Politiken, så er de små 13.000 kroner, man kan få om måneden i tidlig pension, simpelthen ikke nok til at trække mennesker ud af arbejdsmarkedet.

Igen handler det om arbejdskulturen. For hvis man oplever, at man værdsættes på arbejdspladsen, at lederen er god og at arbejdsmiljøet er sundt og sikkert både fysisk og psykisk, så stopper man slet ikke for 13.000 kroner om måneden. Og så ved vi faktisk også, at en sund arbejdskultur kan ses på bundlinjen.

Virksomheder med en bedre kultur tjener simpelthen flere penge. Det er det, de borgerlige burde fokusere på, hvis de vil gøre retten til tidlig tilbagetrækning til et spørgsmål om økonomi.

Ordningen kan sikre manglende hænder

Samtidig har de borgerlige stirret sig så blinde på behovet for arbejdskraft her og nu, at de overser at Arne-pensionen rent faktisk kan være det redskab, der kan sikre, at vi også om 30 år har faglærte i Danmark.

For selvom det er ganske rigtigt, at ordningen vil trække nogle af de meget eftertragtede erhvervsuddannede ud af arbejdsmarkedet, så kan det også være lige netop den ordning, der er med til at trække endnu flere ind.

For optaget på erhvervsuddannelserne har været stødt faldende de sidste år, og de unge lærlinge gør nu oprør.

Der mangler både penge og materiel på erhvervsuddannelserne. Derudover har vi alt for længe talt om de faglærte som “lavtuddannede”, der er mindre værd en akademikere. Igen er der brug for en kulturændring.

Men at afskaffe Arne-pensionen vil ikke på magisk vis til skabe en hulens masse flere erhvervsuddannede i Danmark. Tværtimod kommer det til at gøre deres vilkår endnu dårligere.

Det løser ikke noget problem med arbejdsudbuddet.

Langt fra arbejdsmarkedet

Der er derfor helt tydeligt noget, der ikke hænger sammen i de borgerliges argumenter mod Arne-pensionen.

I deres higen efter vækst og skattelettelser vil de hellere fjerne den ordning, der er en udstrakt hånd til de mennesker, der har brugt over 40 år på arbejdsmarkedet, end tale om den kultur, der tvinger dem til at trække sig tilbage.

Der er heldigvis mange virksomheder, som holder på deres medarbejdere helt indtil pensionsalderen. Og længere endnu.

Jeg vil gerne være med til, at holde flere seniorer på arbejdsmarkedet. Men det kræver en kulturændring.

Der er heldigvis mange virksomheder, som holder på deres medarbejdere helt indtil pensionsalderen. Og længere endnu. Hvad gør de? De sikrer et godt og sikkert arbejdsmiljø.

De har ledere, der taler med medarbejderne om deres arbejdsliv og om ønskerne til det. Og de sørger for, at alle medarbejdere mærker, at de bringer værdi til virksomheden.

Det handler om kultur på arbejdspladsen. Det kan vi ikke lovgive om, men vi kan se det på bundlinjen.

Der er penge i sund arbejdskultur. Det er vejen til et større arbejdsudbud.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet

Annonce