Debat: Fertilitetskrisen starter med forsømmelse af kvinders helbred
Debat: Fertilitetskrisen starter med forsømmelse af kvinders helbred
Når kvinder først tages alvorligt, når de ikke kan få børn, svigter vi dem. Vi har brug for et nationalt center for kvindesygdomme og reel politisk handling – nu

Danmark står midt i en fertilitetskrise. Over 3000 færre børn blev født i år end forventet. Hvis udviklingen fortsætter, vil befolkningstallet falde markant i de kommende generationer.
Det burde udløse politisk alarm – men i stedet bliver det stadig behandlet som et individuelt problem. Det er det ikke.
Det er en systemisk sundhedskrise, som vi har kendt årsagerne til længe: Sygdomme som endometriose og PCOS rammer tusindvis af kvinder – ofte uden diagnose, behandling eller anerkendelse.
Tager ikke kvinder alvorligt
Mange kvinder opdager først, at de lider af en sygdom, når de forsøger at få børn – og ikke kan. Først dér bliver de taget alvorligt.
Det er ikke bare uretfærdigt. Det er politisk forsømmelse. Jeg har mødt kvinder, der har levet med svære smerter, uregelmæssige cyklusser og træthed i årevis – uden nogen tog dem alvorligt.
Vi har brug for et nationalt center for kvindesygdomme, hvor forskning, behandling og viden samles
De blev sendt hjem med beskeden om, at “det er normalt”, “psykisk” eller “noget, kvinder må leve med”.
Først når fertiliteten fejler, åbnes systemet op. Men da er det ofte for sent. Vi prioriterer fertilitetsbehandling – men forsømmer at forebygge det, der skaber behovet.
Det er både menneskeligt uholdbart og økonomisk ufornuftigt. Derfor har vi brug for en ny tilgang – nu.
Vi har brug for et nationalt center for kvindesygdomme, hvor forskning, behandling og viden samles.
Forebyggelse
Vi har brug for flere forskningsmidler målrettet sygdomme, der påvirker kvinders fertilitet. Vi skal sikre langt tidligere opsporing, behandling og forebyggelse – ikke mindst i ungdoms- og ungemiljøer.
Læs også:Minister om ny aftale: Sundhedsvæsenet rykker tættere på den enkelte
Og vi skal sikre, at kvinder får lige adgang til udredning, viden og behandling i hele landet – uanset postnummer. Vi kan ikke acceptere, at ulighed i sundhed afgør, om en kvinde får hjælp i tide.
Fertilitetskrisen har konsekvenser, der rækker langt ud over den enkelte kvinde. Mænd rammes lige så hårdt, når ønsket om at stifte familie ikke kan opfyldes.
Når kvinder går i årevis med udiagnosticerede sygdomme, har det konsekvenser for arbejdslivet, trivsel og sygefravær
Parforhold presses, familiedrømme brister – og følelsen af magtesløshed vokser. Når tusindvis af mennesker mister muligheden for at få børn, rammer det også vores fællesskab, vores befolkningsudvikling – og i sidste ende vores velfærdssamfund.
Det rammer også arbejdspladserne. Når kvinder går i årevis med udiagnosticerede sygdomme, har det konsekvenser for arbejdslivet, trivsel og sygefravær.
Politisk ansvar
Vi mister kompetencer, produktivitet og mulighed for fuldt bidrag til fællesskabet. Ligestilling i sundhed er ikke kun retfærdighed – det er også god samfundsøkonomi.
Læs også:Når kvinder ikke får den rette sundhedsbehandling, påvirker det hele samfundet
Vi har ikke et velfærdssamfund, hvis det kun gælder nogle. Kvinders helbred og fertilitet skal ikke være en blind vinkel i en ellers stærk offentlig sektor.
Solidaritet handler også om at sikre, at kvinder ikke står alene med smerter og usynlig sygdom. Det er en fælles opgave.
Kvinders fertilitet og helbred hører til i centrum af velfærdspolitikken
Derfor opfordrer jeg statsminister Mette Frederiksen og regeringen til at tage dette alvorligt og sætte gang i synlige politiske aftaler og konkrete tiltag, der kan sikre handling – ikke bare hensigtserklæringer.
Kvinders fertilitet og helbred hører til i centrum af velfærdspolitikken. Kvinder har ventet længe nok. Vi ved, hvad der skal til.
Vi kan og vil ikke acceptere ulighed i sundhed.
Kommentarer
Måske myndighederne skulle…
Måske myndighederne skulle tage giftstofferne i vores fødevarer og omgivelser lidt mere alvorligt? Og rådgive bedre om, hvad man selv kan gøre for at undgå dem?
https://videnskab.dk/krop-sundhed/du-er-giftig-grandjean-vil-hellere-skraemme-dig-end-at-berolige-dig-paa-et-falsk-grundlag/?utm_medium=email&utm_source=vores-nyhedsbrev
Der er også en påfaldende…
Der er også en påfaldende offentlig tavshed når det drejer sig om det tidsmæssige sammenfald mellem covid-19-vaccinerne og faldet i fertiliteten.
Ingen medier har tilsyneladende lyst til at beskæftige sig med hverken giftstoffer eller "vacciner".
Nu er problemet med…
Nu er problemet med manglende fertilitet for kvinder og mænd vel ikke et stort problem for samfundet. Verdens befolkning er tredoblet over de sidste 75 år (fra 2,5 milliarder i 1950 til over 8 milliarder i dag), så problemet er snare hvordan vi løser problemet med overbefolkning som er skyld i problemet med klima og miljø. Jo flere mennesker på jorden, jo flere resurser skal der bruges på mad og boliger.
Der er jo også de arvelige gener man skal være opmærksom på, det ikke at kunne få børn kan jo være arvelig og hvad så?
Fed humor, Bent, på linje…
Fed humor, Bent, på linje med Storm P:
Barnløshed går i arv!
Kvinders smerter bør ikke…
Kvinders smerter bør ikke være et livsvilkår,
hvis vi slår sygedage, fravær, deltid og dårlig trivsel sammen,
må det give nogle uhyggelige tal,
der sender pensions debatten ud på et sidespor,
hvis Dansk Arbejdsgiverforening og finansministeren
rottede sig sammen og slog i bordet så skete der måske noget.
Befolkningstallet i Danmark…
Befolkningstallet i Danmark er historisk højt og nærmer sig 6.000.000 - Der mangler ca. 300 nye borgere før det sker. Den seneste milliongrænse på 5.000.000 danskere skete i 1972. Alene de sidste 20 år er der blevet ca. 500.000 flere borgere i Danmark.
Der er desværre kommet…
Der er desværre kommet indvandrere i stride strømme til Danmark i de seneste 30-40 år. Antallet "ægte" danskere er faldet i de samme år. Vi er nu under 5 mio.
Tilføj kommentar