Debat: Kæmpe demokratisk problem at ungdomspartier nægtes adgang til uddannelser

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

Debat: Kæmpe demokratisk problem at ungdomspartier nægtes adgang til uddannelser

Hvis vi ønsker at styrke demokratiet, skal vi have adgang til at tale med unge, der hvor de er. Men vi har store problemer med at få lov til at komme ind på skolerne

Katrine Evelyn Jensen, forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
Billedtekst

Katrine Evelyn Jensen, forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Foto: Kasper Enevoldsen
Dette er et debatindlæg og udtrykker skribentens holdning. Bland dig i debatten nedenfor - eller send dit indlæg til os her.

Vores demokrati står i en skrøbelig skæbnestund. Rusland har allerede forsøgt at påvirke flere valg i Europa.

Nu er det så Instagram, Facebook, X og TikTok, med Elon Musk i spidsen, der fuldstændig har sluppet tøjlerne på bekæmpelse af misinformation på sociale medier.

Det er over halvdelen af alle unge mellem 16 og 34 år, der i dag får deres nyheder gennem sociale medier.

Derfor er den beslutning en potentiel katastrofe for den demokratiske samtale og dannelse.

Fremmede magters påvirkning af det danske demokrati bliver kun større og det er især unge, der er i risikogruppen for at falde for manipulation og misinformation.

Samtidig med, at truslerne fra fremmede magter bliver større, bliver vores nære, fysiske demokrati desværre svagere.

De seneste år har vi været vidne til flere farlige tendenser for vores demokrati.

Kommunalpolitikere og borgmestre stopper på grund af trusler og belastningen fra tonen på sociale medier.

DSU foreslår to konkrete og gratis tiltag, som vi vurderer, vil gøre en kæmpe forskel for den demokratiske dannelse blandt unge

Mange lokale partiforeninger melder, at supermarkeder stopper med at give lov til at stå på matriklen for at få en snak med de handlede kunder.

Og som politiske ungdomsorganisationer oplever vi særligt, at det bliver sværere at have en demokratisk samtale med elever, fordi ungdomsuddannelserne bliver mere og mere berøringsangst for at lukke demokratiske, politiske ungdomsorganisationer ind på skolerne.

Disse tendenser kræver et stærkt politisk modsvar. For hvis vores demokratiske samtale – ansigt til ansigt – skal have en chance for at vinde over TikTok på hovedpuden, så skal vi styrke det nære demokrati.

DSU foreslår to konkrete og gratis tiltag, som vi vurderer, vil gøre en kæmpe forskel for den demokratiske dannelse blandt unge.

1. Demokratisk arbejde skal give fraværsdispensation på ungdomsuddannelserne

Ligesom vi anerkender eliteidræt og giver mere fleksible rammer til at dyrke det, bør vi anerkende et stærkt demokratisk engagement.

I Norge kan man få op til 10 dages godskrevet fravær for politisk arbejde. Vi bør gøre det samme i Danmark.

Hvis vi ønsker et levende demokrati, må vi give plads til, at de unge kan deltage i det på bedre vilkår end i dag

Unge, der deltager i politisk arbejde eksempelvis ved at besøge elever på andre ungdomsuddannelser for at tale politik, skal ikke straffes med fravær.

Hvis vi ønsker et levende demokrati, må vi give plads til, at de unge kan deltage i det på bedre vilkår end i dag.

2. Politiske ungdomsorganisationer skal have lovbestemt adgang til ungdomsuddannelserne

Hvert år tager politiske ungdomsorganisationer som DSU, KU og VU ud for at tale politik og demokrati med elever på gymnasier, handelsskoler og erhvervsskoler.

Men vi har store problemer med at få lov til at komme ind på skolerne. I efteråret udførte DSU et eksperiment i forbindelse med vores kampagneturne.

Vi har indsamlet data fra vores lokalafdelinger, der viser, at det næsten var på 50 procent af skolerne, at vi blev nægtet adgang.

Vores demokrati er ikke en selvfølge

Med begrundelser om alt fra, at vi ville indoktrinere eleverne til, at den slags skulle besluttes i allerøverste koncernled.

Det er et kæmpe demokratisk problem. Hvis vi ønsker at styrke demokratiet, skal vi have adgang til at tale med unge, der hvor de er.

Vores demokrati er ikke en selvfølge. Det skal plejes og forsvares – især i en tid, hvor de digitale slagmarker er uoverskuelige, og sandheden ofte må vige for det mest opsigtsvækkende.

Der er brug for, at regeringen tager ansvar og kommer med et udspil til, hvordan vi gør vores demokrati stærkere.

Katrine Evelyn Jensen

Forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

Kommentarer

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 19:09

Ungdomspartierne har til tider ret rabiate holdninger. Og deres holdninger repræsentere ikke folketingspartierne (red.: voksenpartierne :-) ), som repræsentere befolkningen. Det gør ungdomspartierne ikke. Uddannelsesstederne skal oplyses af de repræsentative partier fra folketinget. Ikke af ungdomspartierne.

Indsendt af Thor (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 20:03

Som svar til af Pia Hansen (ikke efterprøvet)

Nu er det jo de færreste partimedlemmer overhovedet, der er folkevalgt til noget, så der skiller ungdomspartierne sig i hvert fald ikke ud fra moderpartiet. Til gengæld kan de ofte tale mere ud af posen end de folkevalgte medlemmer, der er bundet af partidisciplinen. Det kan jeg sagtens finde ud af at sætte pris på, og jeg er ofte mere enig med DSU end med moderpartiet.

Indsendt af anje (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 21:17

Som svar til af Pia Hansen (ikke efterprøvet)

Selvfølgelig skal de unge kunne tale med ungdomspartierne. Ung til ung. De ville da dø af grin, hvis der kom en 75-årig støvet folketingsmedlem ud blandt de unge.

Indsendt af anje (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 21:18

Som svar til af Pia Hansen (ikke efterprøvet)

@Pia Hansen: Selvfølgelig skal de unge kunne tale med ungdomspartierne. Ung til ung. De ville da dø af grin, hvis der kom en 75-årig støvet folketingsmedlem ud blandt de unge.

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Onsdag den 12.02.2025 - 16:32

Som svar til af anje (ikke efterprøvet)

Nej anje det skal de ikke. Det er partierne i folketinget, som repræsentere befolkningen. Ikke ungdomspartierne - Og heldigvis for det.

Indsendt af anje (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 21:15

DSUformanden har fuldstændigt ret. Og vi skal have ændret det, at politiske partier ikke må komme på skoler. Et parti valgt til folketinget og de der kan stille op til valg bør selvfølgelig kunne komme på alle uddannelsesinstitutioner. Men vi er berøringsangste og kan takke Erhard Jacobsen for den usle tilstand vi har i dag, hvor en skolelærer knap nok må sig hvor mange partier der er i folketinget - og hvad de står for, når hen underviser i samfundsfag. Det er stygt.

Indsendt af Lille De (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 21:19

'Kæmpe' er så dårligt dansk at det nok mere er skiolebænken der er brug for end katederet. Men nej, det er ikke et stort problem. Køen af lobbyister, interesseorganisationer, fodboldklubber, normstormere, cocacolasælgere der gerne vil have adgang til helst så lave uddannelser som muligt, gerne børnehaver .. og ikke for at opgradere deres dansk vel ? ... er længere end et normalt skoleår.

Indsendt af Brian Mortensen (ikke efterprøvet) den Onsdag den 12.02.2025 - 09:40

Som svar til af Lille De (ikke efterprøvet)

Mig bekendt har fodboldklubberne, læs idrætsforeningerne, ikke problemer med at komme ind på uddannelserne, og Coca Cola automaterne finder man mange steder, men der er vel forskel på demokrati og kommerciel markedsføring.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.