Debat: Kulturminister må stoppe aflysning

Landets kommuner og kunstinstitutioner, kan ikke selv vurdere om russiske udstillinger skal stoppes. Minister må sende klart signal, mener kunstner.
Foto: Jens Honoré
Ane Halsboe-Jørgensen (S), kulturminister

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bør droppe armslængdeprincippet og genåbne udstilling 'Fragile', der er blevet aflyst på Horsens Kunstmuseum, som følge af den russiske invasion af Ukraine og den afledte boykot af den russiske stat.

Det er kulturudvalget i Horsens kommune, der har taget beslutningen. Det er en kunstskandale uden lige, der er sket her. Begrundelsen for at aflyse udstillingen med de to russisk-fødte billedkunstnere er den "at de er russere".

De to tvillingesøstre har i mange år levet i eksil, først i USA og siden i Tyskland, hvor de arbejder nu. Begge søstre har både et tysk og et russisk pas.

De to er begge modstandere af både Putin og af krigen imod Ukraine. De arbejder i deres kunst med noget så ufarligt som porcelæn. De arbejder med deres egen dagligdag og har overhovedet ingen politiske referencer i deres kunst.

Fralægger sig ansvaret

Kulturministeren har opfordret de danske kulturinstitutioner til at afbryde samarbejdet med det officielle Rusland, men i øvrigt givet kulturinstitutionerne frie hænder til selv at bestemme om de vil stoppe en forestilling eller en udstilling, hvis kunstnerne har russiske eller belarussiske rødder.

Hvad i alverden er det for en melding at sende ud til Danmarks kunstinstitutioner og kulturudvalg i landets kommuner?

Jeg mener, at kulturministeren fralægger sig ansvaret og gør det op til de enkelte kulturudvalg i kommunerne og kunstbygningerne at aflyse planlagte udstillinger og fjerne værker fra udstillingen blot fordi de er lavet af kunstnere med russisk nationalitet.

Hvad hvis nogen vil fjerne alle de store russiske kunstnere, som eksempelvis Marc Chagall og Kasimir Malevitj, som er i Danmarks statslige kunstsamlinger eller de russiske ikoner og  russisk folklorekunst, der hænger på Nationalmuseet.

Eller fjerne den store russiske litteratur, der findes på landets biblioteker. Måske busten af  den store russiske forfatter Dostojevskij, der står på Assistens kirkegård i København.

Det vil være en kunstskandale af dimensioner, hvis ikke kulturministeren går ind og får stoppet denne på alle måder dybt kritisable aflysning af en kunstudstilling blot fordi kunstnerne er født i Rusland.

Det er også dybt kritisabelt hvis ministeren ikke går ind og debatterer hele problematikken med de relevante fagpersoner. For man kan ikke lade kunstcensur være op til den enkelte kulturinstitution eller kommune. Det holder simpelthen ikke!

Helle Bolther Christensen er cand.phil i Kunstformidling, billedkunstner og førtidspensionist

placeholder

Kommentarer

I en mere ideel verden ville man bare bede folk om at bruge deres sunde fornuft. Men i praksis er det desværre ikke alle, der er udstyret med sådan en.

Måske fordi putinisterne allerede har taget patent på den sunde fornuft!

Pandemien har givet putinismen en fin grobund!

Vi alene vide, spredte sig langt op i toppen af dansk politik!

Hvad man dyrker, er det man får!

Tak til Helle Bolther Christensen, for dit nuancerede indlæg vedr. vores kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensens holdning og opfordring til boykot af russisk kunst og kultur, som hun pakker ind som "reflektioner". Hun forholder sig ikke selv til baggrunden for skaberne og formålet med kunstværkerne. Det er så letkøbt. Vil opfordre til at man ser eller genser Deadline fra d. 9. marts. https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-slut-med-russisk-kultur_303655

Kære Anne Elisabeth.

Tak for dit link og din kommentar. Det er meget vigtigt at vi alle meddebatterer omkring denne håbløse aflysning af udstillingen FRAGILE . Det er en grov krænkelse af både de to russiske kunstnere og deres ret til Kunstnerisk frihed. Også kunsten som et frit og reflekterende medie er i fare ved denne bortcensurering af to frie og uafhængige kunstnere og deres planlagte udstilling. Der overhovedet ikke har noget med Rusland eller krigen at gøre. Det eneste argument for lukningen er at de to kvinder og kunstnere er Russere. JA men de er det der hedder eksil russere. De har ikke boet i Rusland i 30 år. De har boet og arbejdet i USA og nu i Berlin Tyskland. De er imod krigen i Ukraine som de kalder for dybt tragisk. De er imod PUTIN som krigsherre og angriber . DET må simpelhen ikke ske i Danmark at et Kulturudvalg i HORSENS kan sidde inde med en sådan magt at de kan bortcensurer de to Kvvindelige billedkunstnere som Maria - Natalia Petschatnikov .

Kommentar til Serge Prokofie indlæg. FRA Facebook

ak til Serge Prokofiev . Han er selv kunstner født i Rusland hvor han bor og arbejder lige nu. Serge Prokofiev fik selv sine værker fjernet fra forårsudstillingen på Charlottenborg af bestyrelsen i Fonden Charlottenborg. Efter denne fjernelse af Serge Prokofiev værker blot fordi han er russer skete der det at der opstod en debat imod fjernelsen. EN fjernelse der kun havde noget med at gøre at Serge Prokofiev er russer. OG ikke noget som helst med hvad hans værker vil eller hvem han i øvrigt selv er. Serge Prokofiev Har siden 2011 arbejdet kritisk med systemet i sit hjemland og har intet som helst med Putin eller den russiske regering at gøre. Nu skete der så det på Charlottenborg at Fondens bestyrelse holdt et ekstraordinært bestyrelsesmøde uden Formanden for fonden. Der havde trukket sig fra sin formandspost. EN samlet bestyrelse af Charlottenborg fonden beslutte der at Serge Prokofiev Værker igen skulle udstilles på Forårsudstillingen. OG det blev de. De sidste 5 dage af udstillingsperioden. OG godt for det og godt for kunsten i Danmark. Ytringsfriheden. retfærdigheden og for Serge Prokofiev. Aflysningen af udstillingen FRAGILE bør ligeledes blive debatteret forfra og der må stilles krav om at FRAGILE bliver udstillet som planlagt. ALT andet vil være en kunstkandale af dimentioner . EN skandale for Ytringsfriheden. OG kunstnerens ret som fri og uafhængige globale kunstnere Kunstudvalget i Horsens Kommune har efter min mening ikke retten og kompetancen til at lukke og afllyse en udstilling skabt af to frie og uafhængige globale kunstnere der har levet uden for Rusland i Exil i 30 år. OG som intet har med krigen i Ukraine at gøre. OG som i deres udstilling FRAGILE tager udgangspunkt i Det Danske porcelæn . Udstillingen handler om skrøbelighed og menneskets skrøbelige eksistens og vilkår i Verden.

Annonce