Debat: USA – ven eller trussel?
Debat: USA – ven eller trussel?
Trumps syn på verden handler om magt, ejerskab og kontrol – ikke om demokratiske værdier eller fælles sikkerhed. Det skriver John Stahlschmidt Møller i dette debatindlæg

Donald Trump, USA's præsident
I generationer har vi betragtet USA som Danmarks nærmeste allierede, men hvad gør vi nu, hvor Donald Trump truer os?
På den ene side har vi brug for USA’s beskyttelse, men på den anden side kan vi ikke ignorere de voksende autokratiske tendenser, der præger amerikansk politik.
Hvis Trump gør alvor af sine trusler mod NATO og internationale alliancer, skal vi være klar til at samle en demokratisk modvægt.
Europa, Norden, Canada og Storbritannien må stå sammen og levere et tydeligt svar.
Trumps geopolitiske ambitioner
Da Trump i 2019 foreslog at købe Grønland, blev det opfattet som en absurd idé, men i virkeligheden afslører det en farlig logik: En vision om amerikansk dominans, hvor økonomiske transaktioner erstatter diplomatiske aftaler.
Trumps syn på verden handler om magt, ejerskab og kontrol – ikke om demokratiske værdier eller fælles sikkerhed.
Dette viser, at han ikke ser alliancer som fællesskaber, men som transaktioner, hvor han kan true sig til fordele
En lignende tankegang ser vi i hans håndtering af NATO, hvor han gentagne gange truer med at trække USA ud, hvis ikke Europa betaler mere.
Dette viser, at han ikke ser alliancer som fællesskaber, men som transaktioner, hvor han kan true sig til fordele.
Oligarker og politiske magtspil
Trump er ikke alene om at blande økonomiske interesser med politiske ambitioner. Elon Musk illustrerer, hvordan erhverv og politik smelter sammen i en ny magtstruktur. Med kontrol over sociale medier, satellitkommunikation og transportinfrastruktur har Musk en indflydelse, der går langt ud over det traditionelle erhvervsliv.
Desværre kan vi forvente en endnu mere aggressiv kurs mod Europa
Når én mand kan lukke kommunikationskanaler eller afgøre, hvem der får adgang til vitale teknologier, opstår en uigennemskuelig magtstruktur.
Det er et skridt i retning af oligarki – en vej, der alt for ofte fører til autokrati.
Hvad gør Danmark?
Desværre kan vi forvente en endnu mere aggressiv kurs mod Europa. Hvad bør være Danmarks svar?
1. EU som stærk forsvarsspiller: Danmark må arbejde for et samlet EU, der kan stå imod pres udefra. Det betyder større investeringer i fælles forsvar og sikkerhedspolitik.
2. Strategisk uafhængighed: Teknologi og energi er afgørende for fremtidens magtbalance. Vi skal mindske afhængigheden af amerikanske tech-giganter og udvikle egne strategiske løsninger.
3. En demokratisk alliance: Sammen med Canada, Storbritannien og Norden skal vi styrke en transatlantisk demokratisk front, der kan agere selvstændigt, hvis USA forlader sin rolle som global garant for stabilitet
4. Rigsfællesskabets rolle: Danmark bør arbejde for, at Grønland og Færøerne aktivt bliver en del af EU, så hele rigsfællesskabet står stærkere i en ny geopolitisk virkelighed.
En advarsel fra historien
Mareridtet om et nyt autokratisk verdenssystem kan virke som en fjern frygt, men historien viser os, at demokratier ofte falder gradvist. Først angribes medierne, så retsstaten, og til sidst bliver institutioner bøjet til at tjene en enkelt leder.
Trump er måske ikke den sidste amerikanske præsident, der går denne vej – men han er den første, der åbent truer med at afmontere det internationale samarbejde, vi i årtier har stolet på.
Det er desværre ikke alene en udfordring, som kommer udefra
Hvis vi vil undgå, at verden styres af autokratiske ledere og magtfulde oligarker, må vi handle nu. Danmark kan ikke stå alene, men i en stærk demokratisk alliance kan vi sætte en tydelig kurs: Autokrati vil aldrig være svaret på fremtidens udfordringer.
Det er desværre ikke alene en udfordring, som kommer udefra. Sammen med 85 kollegaer, herunder Orban og Le Pen, arbejder Dansk Folkeparti i Europæiske Patrioter på at ”Make Europe Great Again”.
På det fælles møde i Madrid i februar 2025 tordner de såkaldte patrioter mod de europæiske demokratiske institutioner og Paris-aftalen på klimaområdet.
De europæiske Trumpister vejrer morgenluft.
Kommentarer
Med Trump/USA som venner,
Så lang tid Pinocchoi er
Trump er i bedste fald ingen
Da Kamala Harris blev spurgt,
Og svaret er tikket ind i
USAs syn på verden har altid
Jeg vil tilføje noget vigtigt
Et ord om Niels Duus' sidste
Europa/EU skal først og
Er Trump ven eller fjende,
Tilføj kommentar