Debat: Vi skal gøre vores grønne omstilling fri af Kina

Vejen til den grønne omstilling i Danmark og EU er dertil er truet af et mere aggressivt Kina, der med den ene hånd producerer næsten alle de nødvendige materialer, og med den anden hånd truer vores demokratiske værdier. Det skriver studerende og socialdemokrat.
Foto: Colourbox
Jeg elsker vores planet. Jeg elsker vores demokrati og det dét står for.

I Danmark og EU kæmper vi om at få gennemført den grønne omstilling og gøre vores pligt i at redde klodens klima.

Siden Ruslands forfærdelige krig mod Ukraine begyndte, har Danmark og EU gjort os mere frie fra Putins russiske gas.

Det er vigtige skridt på vejen til, at vi både stopper med at poste penge i Putins krigsmaskine og at vi hurtigere får skiftet over fra gas til grønne energier.

Men hvis vi i Danmark og EU ikke passer på, ender vores grønne infrastruktur med at blive truet af en endnu større trussel i verdenen. Nemlig Kina.

Største producent

I en artikel fra 11. november 2022, rapporterer TV 2 Nyheder om, hvordan Kina producerer langt størstedelen af verdens materialer brugt til den grønne omstilling. Du tænker måske, at det er lang tid siden nu, men sagen er stadig aktuel i dag.

Når vi i Danmark vil opstille nye vindmøller, får vi materialer til vindturbinen fra sjældne jordarter, som Kina er den førende producent på.

Når vi vil have flere elbiler til at køre på de danske veje, producerer Kina over 80 procent af verdens lithiumbatterier, der indgår i elbiler.

For lige nu har Kina for meget indflydelse på vores grønne infrastruktur

Det samme Kina, der undertrykker de muslimske uighurer i Xinjiangprovinsen.

Det samme Kina, der brutalt har afviklet Hong Kongs demokrati.

Det samme Kina, der kan blokere eksporten af materialer til Danmark og EU’s grønne omstilling, hvis vi kritiserer en kinesisk invasion af Taiwan. Taiwan, der, ligesom Ukraine, også er et demokratisk land, vi deler værdier med.

EU bør producere mere selv

I stedet for at vores grønne fremtid bliver dikteret af Kina, så skal vi i højere grad producere vores grønne materialer hjemme i EU.

For lige nu har Kina for meget indflydelse på vores grønne infrastruktur. Ifølge TV 2 artiklen vil det tage os 15 år at blive uafhængige af Kina ift. den grønne omstilling.

Selvom 15 år er lang tid, siger jeg: Hellere begynde i dag end i morgen! 

For når vi i Danmark og EU vil gøre os uafhængige af gassen fra Putins brutale regime, så skal samme tone også lyde overfor Kina på den grønne omstilling.

Ellers vil vi fremstå som hyklere på vores demokratiske værdier.

Daniel Thomasen studerer Politik & Administration på Aalborg Universitet og er medlem af DSU Aalborg.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen så hold dog op med at købe kinesiske varer - det er kun en støtte til Kinas aggressivitet og Kinas støtte til Putin

I det hele taget er vi helt sikkert bedst tjent med at være så uafhængige som muligt af Kina og deres produktion og råstoffer, som det også var tilfældet med Rusland og deres gas og olie, og som det var det i 70erne med de arabiske lande under oliekrisen. Der er ikke noget nyt under solen der.

EU kan med stor fordel satse på samarbejde med de afrikanske lande. Altså et reelt ligestillet samarbejde som en ligeværdi partner og medvirke til at udvikle det afrikanske kontinent. Hvis de afrikanske lande altså vil. De har ikke de bedste erfaringer med os fra EU og Vesten.

Og vil Afrika ikke vil, hvem skal EUså være afhængige af med hensyn til nødvendige råstoffer? Uden råstoffer tilført udefra bliver det en fremtid meget opad bakke.

Kurt Jensen har fuldkommen ret, men se om folk gør det.

Annonce