Annonce

Debattens år 2017: Sexchikane i byrådet, humanistisk dæmonisering og løse skruer

Vores debattører fik sat nogle vigtige og markante dagsordener i 2017. Vi har fundet de 7 stærkeste debatindlæg fra Netavisen Pio.
Foto: Colourbox

2017 blev året, hvor hele Danmark tog  diskussion om #meetoo, men Netavisen Pio åbnede diskussionen om ligestilling og diskrimination på arbejdspladsen med et indlæg fra byrådsmedlem Sonja Marie Jensen et halvt år før alle andre. Samtidig blev det også et år, hvor psykiatrien rykkede højt op på dagsordenen med en række indlæg fra og om psykisk sårbare unge. Samtidig var akademisering, mediernes rolle, højrepopulisternes spin og akademiseringens konsekvenser og meget, meget mere på spil.

Vi har udvalgt syv debatindlæg, der satte kursen i 2017.

“Du knalder dig nok til tops”
Sonja Marie Jensen, socialdemokratisk byrådsmedlem i Nyborg, fik sat det politiske system på den anden ende, da hun i sit debatindlæg fra april åbnede op for oplevelser med en sexualiseret kultur i dansk politik - med lumre kommentarer og klask numsen.

Du kan genlæse hendes indlæg her

Opråb fra os med en skrue løs
Line Høvik Søby gav et oprørende indblik i livet som psykiatrisk patient, da hun skrev sit indlæg “opråb fra os der har en skrue løs”. Det læste det socialdemokratiske folketingsmedlem Yildiz Akdogan, og fik hende til at invitere Line ind på Christiansborg, til et møde om hendes oplevelser.

Du kan genlæse hendes indlæg her

Sass: kan i debattere uden at dæmonisere?
I et debatindlæg fra april, efterlyste Henrik Sass Larsen, Socialdemokratiets gruppeformand, en debat fri for dæmonisering, når det kommer til spørgsmålene om flygtninge og indvandrere.

“Anerkender man, at der er en grænse for, hvor mange man kan modtage, så udhules den utopiske position. Så hvor er de intellektuelle humanisters svar på hvordan man vil håndtere migrationen i den vestlige verden?” spurgte Henrik Sass Larsen, og rettede skytset mod kritikere som Josephine Fock og Rune Lykkeberg.

Genlæs indlægget her

De blå ønsker om højere pensionsalder er helt skævt for det arbejdende Danmark
Først på året var opgøret om pensionsalderen allestedsnærværende. Det fik den tidligere formand i 3F, Poul Erik Skov Christensen til at skrive dette debatindlæg. Og selvom Kristian Thulesen Dahl først fik sagt klart nej til regeringens planer, så har året vist, at døren bestemt ikke er endegyldigt lukket til en højere pensionsalder. Bolden er højest sparket til hjørne.

“Det skæve Danmark bliver endnu mere skævt. Først tog de efterlønnen. Så halverede de dagpengeperioden. Nu vil de også stjæle dine gode år som folkepensionist. Det er ikke underligt, at politikerleden vokser i disse år.”

Læs debatindlægget her

Den store skattesnyder
Stormen stod om Anna Mee Allerslev, den radikale integrations- og beskæftigelsesborgmester i København, efter det i sensommeren blev afsløret, at hun havde undladt at betale for leje af lokaler ved hendes bryllup på Københavns Rådhus.

Mads Havskov Hansen brugte sit debatindlæg til at dreje opmærksomheden hen på sagens kerne: hun havde jo snydt i skat.

Genlæs her

Medierne søger konflikten - ikke oplysningen
“Jeg oplever desværre i stigende grad, at dele af den danske presse er meget aggressive. Deres primære formål er at skabe forargelse – ikke oplysning. Historier vinkles ud fra clikbaitværdi – ikke saglig information.”

Sådan skrev det socialdemokratiske folketingsmedlem, Trine Bramsen, i oktober. Det, der ledte hende til at formulere debatindlægget, var seks år på Christiansborg med oplevelser af en presse og et mediebillede, som i stigende grad blev mere og mere aggressive og konfliktsøgende i deres dækning af dansk politik.

Det skader demokratiet, skrev hun, hvis medierne ikke er deres ansvar bevidst, og søger clickbait i stedet for sandheden.

Læs indlægget her.

Akademikere og arbejdere - foren jer!
En debat, der bølgede frem og tilbage hele foråret og sommeren, havde bogen "De Lærdes Tyranni" af det socialdemokratiske folketingsmedlem Kaare Dybvad som centrum. Kritikerne så bogen som en hetz mod akademikere, falske præmisser om akademikernes skævvridning af vores samfundsudvikling, og grøftegravning. Selv har Kaare Dybvad flere gange - blandt andet på Netavisen Pio - forsøgt at brede sine budskaber fra bogen ud; at det ikke handle om at afskaffe akademikerne, men at tage et opgør med en overakademisering og akademisk tankegang, som i én konsekvens har trukket uddannelsessystemet skævt.

Samme forsøg gør vores egen chefredaktør Jens Jonatan Steen i en leder fra juni. Du kan læse lederen her.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet