Annonce

Den dag de gode arbejdsforhold forsvandt

DR udsendelse ”Den dag de fremmede forsvandt” viser hvordan løn- og arbejdsforhold presses af "ræset mod bunden".
Mandag aften havde DR premiere på udsendelsen ”Den dag de fremmede forsvandt”, hvor ledige danskere overtog jobfunktioner, hvor der ellers kun er udenlandsk arbejdskraft ansat i dag.

I det første afsnit var det på en palle-fabrik og på et hotel som stuepiger.

Lad mig starte med at slå helt utvetydigt fast, at det danske beskæftigelsessystem er skruet sådan sammen, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og man skal tage et arbejde, hvis der er et arbejde at få. Enkelte deltagere i programmet viste så dårlig arbejdsmoral, at de burde indkaldes til samtale i deres a-kasse eller jobcenteret.

Men tre af deltagerne fik en uges ansættelse hos rengøringsfirmaet ”Specialised”, hvor de som stuepiger fik 20 minutter til at gøre hvert hotelværelse på Hotel Hillerød rent. De arbejdsforhold programmet dokumenterede, var det der stod stærkest tilbage for mig.

20 minutter til at rengøre hvert værelse, hvor stuepigerne gjorde toiletter og bad rent uden handsker og gik direkte ind og ordnede sengetøj bagefter, brugte microfiberklude, der er kendt for at give eksem på hænderne og brugte rengøringsspray med kemikalier uden masker. Dertil kommer en supervisor, der gentagende gange fortalte medarbejderne, at ”You have to be like an army. Push. Push. Push”.

Jeg er ikke arbejdsmiljøekspert, men selv for en lægmand var det tydeligt, at både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø hos Specialised var under al kritik. Det viste sig tydeligt, da den ene af de tre ledige i programmet måtte gå grædende hjem fra arbejde, da hendes krop ikke kunne holde til arbejdet.

Den dag de fremmede forsvandt viste med al ønskelig tydelighed ræset mod bunden. Ræset mod bunden, hvor lønnen presses til det urimelige - 115 kroner i timen i resultatløn er mindre end overenskomsten foreskriver. Specialised har dog indgået overenskomst efter programmet blev optaget. Ræset mod bunden, hvor arbejdsforholdene er så dårlige, at man bliver slidt op af sit arbejde - og om ganske få år skal vi alle arbejde til vi bliver 70.

Netop derfor har 3F startet kampagnen ”Godt Arbejde”. For at stoppe ræset mod bunden. For at vise, at der er en anden vej for Danmark end at trykke løn og arbejdsvilkår. Og for at sætte fokus på, at der på rigtig mange arbejdspladser i Danmark bliver lavet godt arbejde. Også indenfor rengøringsbranchen, hvor de virksomheder der kærer sig om sine medarbejdere, ikke kan konkurrere med dem, der presser citronen.

Godt arbejde er en ordentlig løn værd. Og godt arbejde skal man kunne have hele livet.

Anders Friis Hansen er konsulent i 3F.


Flere artikler om emnet

Annonce