Den evigt rene Corydon

Leder

Den evigt rene Corydon

Bjarne Corydons politiske selvopfattelse overgår efterhånden de store verdensreligioner, hvor både Jesus og Muhammed kunne begå fejl.

”De ansvarlige, som havde forårsaget krisen, slap af krogen. Mens det var alle dem med de korteste uddannelser og de laveste lønninger, som kom til at betale regningen,# skriver det socialdemokratiske folketingsmedlem Peter Hummelgaard i ny bog.

Hummelgaard påpeger i bogen, at man i den socialdemokratiske ånd, burde have fået mere ud af regeringsmagten

Hummelgaards bog ’Den syge kapitalisme’ lægger op til et grundlæggende opgør med kapitalismen, men tager også favntag med den socialdemokratiske regering under ledelse af Helle Thorning Schmidt og Bjarne Corydon.

Hummelgaard påpeger i bogen, at man i den socialdemokratiske ånd, burde have fået mere ud af regeringsmagten, og dels at man burde fordelt regningen for reformkursen mere socialt retfærdigt.

Egentligt en ret simpel og rettidig selvkritik af de forspildte socialdemokratiske muligheder.

Uden den mindste flig af selvrefleksion

Den slags kritisk eftertænksomhed er ikke lige værdsat alle steder. På klassisk corydon’sk manér affejer den tidligere finansminister enhver kritik, uden den mindste flig af selvrefleksion.

Den manglende selverkendelse var indlysende fejlagtig

At krisepolitikken kunne have gjort noget værre, bliver afvist som ”en helt overfladisk betragtning”, skriver han et eller andet sted

Det vækker minder om den pinlige periode i dansk cykelsport, hvor Rolf Sørensen stod alene tilbage, som en af meget få af top-cykelrytterne fra 90’erne, som fortsat bedyrede sin uskyld og nægtede at have brugt doping.

Den manglende selverkendelse var indlysende fejlagtig. Det samme gælder Bjarne Corydon, der – som den ufejlbarlige helt - trodsigt ser tilbage på en tid i dansk politik, hvor han gjorde alt det rigtige for både Socialdemokratiet og Danmark.

Selvbedrag: Vor tids kong Arthur

Den manglende evne til selvrefleksion er et decideret mysterium for mig. Jeg så gerne at Hercule Poirot eller Sherlock Holmes satte lup for den sag.

Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvad der farer igennem hovedet på Bjarne Corydon, når han ikke kan se de massive udfordringer, som krisemedicinen udløste med faldende forbrug, offentlige smalhals, højere ledighed og lavere lønninger. Men måske en forklaring kan findes i den tidligere finansministers virkeligheds opfattelse.

En øjenvidnebetragtninger har gengivet, hvordan Bjarne Corydon på et tidspunkt varmede op til et debatprogram i bedste sendetid på landets førende Public Service-kanal ved at fortælle sine medgæster en historie om dansk politisk svar på Camelot.

Med sin stilsikre basstemme fortalte Bjarne Corydon, hvordan han opfattede landets folketingspolitikere som dybt inkompetente, mens embedsmændene i Finansministeriet var kendetegnet ved ren dygtighed.

Finansministeriet er intet mindre end vor tids udgave af det sagnomspundne slot Camelot

Embedsmænd var øjensynligt - ligesom ham selv – at betragte som samfundets sande helte.

Han skulle efter sigende have afrundet historien med at beskrive Finansministeriet som intet mindre end vor tids udgave af det sagnomspundne slot Camelot, hvorfra kong Arthur og hans ædle riddere altid forsvarede rigets interesser.

Rigeligt at tænke over

Bjarne Corydon fortjener respekt for at påtage sig ansvaret i en svær tid og for at foretage og forsvare en række benhårde prioriteter, men den totale mangel på forståelse for konsekvenser af disse beslutninger er nedslående.

At nogle af reformerne ramte skævt, burde man kunne forstå, selvom jobtitlen i dag er chefredaktør på Børsen.

At nogle af reformerne ramte skævt, burde man kunne forstå, selvom jobtitlen i dag er chefredaktør på Børsen.

Skævheden gælder flere beslutninger, lige fra salget af DONG, lettelsen af selskabsskatten, indgrebet overfor for lærerne, opbremsningen i de offentlige udgifter, afvisningen af kædeansvar for social dumping, modvilje mod europæisk finansskat og frem for alt forøgelsen af arbejdsudbuddet i en situation med stigende ledighed.

Uden evnen til selvkritik, vil fortidens fejl blive gentaget. Og det er helt indlysende at Socialdemokratiet begik fejl, da de var i regering i perioden fra 2011-2015. Alt andet ville være nærmest utænkeligt. I hvert fald for alle andre end Bjarne Corydon - den rene.

Corydon slår både islam og kristendom

Bjarne Corydons selvopfattelse må efterhånden overgå den forestilling, som vi kender fra verdensreligionerne. Her var både Guds søn Jesus og profeten Muhammed mennesker, som kunne synde og begå fejl. Den form for menneskelige fejlbarlighed synes endnu ikke at have åbenbaret sig for den finansministerielle helt Bjarne.     

Uden evnen til selvkritik vil fortidens fejl altid indhente os

Uden evnen til selvkritik vil fortidens fejl altid indhente os.

Jens Jonatan Steen

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af ytrewq (ikke efterprøvet) den Torsdag den 20.12.2018 - 16:47

Man kan sætte spørgsmålstegn ved om Bjarne Corydon nogensinde har været Socialdemokrat af overbevisning. Hans politiske og personlige handlinger peger i en noget anden retning.
Personligt synes jeg at der burde rejses en skam-støtte af ham, Thorning og Antorini for deres totale foragt for "Den Danske Model".

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.