Annonce

Den fælles folkeskole er ved at falde fra hinanden

Hvert sjette danske skolebarn går i dag i privatskole, og hvis forældrene fortsætter med at fravælge folkeskolen til fordel for den private, vil hvert femte barn i 2023 gå i privatskole. Det viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea.
Det er egentlig ikke noget nyt. Problematikken om at flere og flere forældre sender deres små purke i privatskole har længe været kendt, men hvor det tidligere var et storbyfænomen, er forældrenes valg af privatskole nu noget, som kan spores i hele landet.

85 ud af landets 98 kommuner oplever således, at der bliver takket nej tak til deres kommunale skole. Tendensen får analysechef i Tænketanken Cevea Jens Jonathan Steen til at råbe vagt i gevær:

”Hvis vi ikke stopper udviklingen, vil der ikke være en fælles skole at tale om i 2023. Vi vil derimod stå med et A- og et B-hold. Eliten og dem, de andre ikke vil lege med. Det ville være meget skidt for de fagligt udfordrede elever og for landets sammenhængskraft. Hvis vi vil bevare den fælles skole som det reelle førstevalg, må vi handle nu. Først og fremmest må tilskuddene til folkeskolerne fordeles sådan, at der kommer flest, der hvor behovet er størst, sådan som man har set det udført i nogle kommuner.”

Siden år 2000 er andelen af grundskoleelever i private uddannelsesinstitutioner vokset med 36,4 procent. Hvis udviklingen fortsætter vil hvert femte skolebarn gå i privatskole i år 2023:

"Stigningen fortsætter år for år. Hvert femte barn vil gå i privatskole i 2023, hvis stigningstakten fra de seneste 15 år fortsætter. Så må forestillingen om den fælles folkeskole vel være ved at være eroderet. Når vi taler om hvert femte barn på landsplan, er det i nogle skoledistrikter i byerne op imod 50 procent, der går i privatskole," siger analysechef Jens Jonatan Steen.

Det er dog ikke kun folkeskolen, der har brug for et kursskifte, mener Jens Jonathan Steen. Der skal også sættes ind i forhold til privatskolerne:

”Vi må stille krav til privatskolerne om at tage et større socialt ansvar for deres massive statsstøtte. Ved lov har privatskoler ret til selv at vælge deres elever, og ikke mindst retten til at smide dem ud, de ønsker. Her har vi brug for større gennemskuelighed, så vi kan belønne de skoler, der gør en indsats for at komme den sociale skævvridning til livs.”

Du kan læse hele analysen fra Tænketanken Cevea her.


Flere artikler om emnet