Denmark, we have a problem!

Stadigt flere børn, men færre ansatte i den offentlige sektor, sender dagtilbud på katastrofekurs. Dette er et nødråb til politikerne!
”Houston, we have a problem,” lød den berømte sætning fra en af astronauterne i filmen Apollo 13. Der var sket en eksplosion ombord på rumfærgen og det bragte astronauternes liv i alvorlig fare. Nødråbet kom frem til kontroltårnet i Houston og historien endte godt.

Nødråbet kom frem til kontroltårnet i Houston og historien endte godt

Men i Danmark har pædagoger over hele landet sendt flere nødråb til politikerne i forhold til vilkårene, der er for at skabe gode børnemiljøer for kongerigets børn, men forbindelsen fejler og kontroltårnet svarer ikke.

Alarmklokkerne lyder fra stuerne i daginstitutionerne

Ifølge forskningen er det flere gange slået fast, at normeringen, dvs. antal børn pr. voksen i daginstitutionerne, er noget af det vigtigste for børns udvikling og muligheder senere i livet.

Alligevel oplever pædagogerne i daginstitutionerne, at hverdagen med samfundets mindste bliver sværere og sværere at få til at hænge sammen.

Som børnehavepædagog gennem 11 år har jeg mærket udviklingen på egen krop og set at i takt med, at der blev flere børn per voksen, var der også flere børn, vi ikke nåede.

I dag arbejder jeg som faglig sekretær i BUPL - pædagogernes fagforening, hvor jeg møder utroligt mange pædagoger og hver dag afleverer jeg mine børn hos pædagogerne i deres børnehave.

Jeg oplever, hvordan pædagogerne, jeg møder, er gode til at organisere arbejdet og til at få det bedste ud af den tid, børnene er hos dem. De er også vildt gode til at få det til at se godt og hyggeligt ud i daginstitutionerne.

Men jeg ved også, at de hver dag løber hurtigere og der er børn, de ikke når.

Derfor har pædagogerne også senest dette efterår, under hashtagget #MinNormering, fortalt omverdenen, hvor dårligt det står til.

Mens alarmklokkerne burde bimle og bamle hos magthaverne i det danske samfunds kontroltårn, virker politikerne til at tage vat i ørerne og det ser heller ikke ud til at blive bedre de næste år.

placeholder

 

Katastrofekurs: Flere børn og færre ansatte

Ser man på prognoserne, tegner der sig en decideret katastrofekurs for daginstitutionsområdet.

Fastholdes regeringens målsætning for realvæksten i det offentlige forbrug på 0,4 procent i perioden 2019 til 2025, så viser nye tal fra Finansministeriet, at det vil medføre 11.000 færre offentligt ansatte.

Der skal findes ca. 7000 ekstra pædagoger

I samme periode stiger antallet af børn mellem 0-5 år med 47.000. Det svarer til, at der skal findes ca. 7000 ekstra pædagoger.

placeholder

Så godt nok er vilkårene slet ikke optimale nu, alligevel ser vilkårene kun ud til at blive endnu værre.

Denmark, we have problem!

Astronauterne ombord på Apollo 13 reddede heldigvis livet.

Hvis daginstitutionerne ikke skal ende som et katastrofe-krater, så skal der handles nu!

Men hvis daginstitutionerne skal reddes og ikke skal ende som et katastrofe-krater, så skal der handles nu!

”Kalder Christiansborg. Kalder Christiansborg. Vi har et problem. Invester i flere pædagoger i daginstitutionerne, det gælder vores børns og hele Danmarks fremtid!”

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Pædagog og forretningsudvalgsmedlem i pædagogerne og klubfolkenes fagforening BUPL


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce