Der er ingen job på en død planet

Usikkerhed om Danmarks grønne ambitioner er gift for fremtiden. Tænketanken Cevea har lanceret en rapport, der peger på massiv nedgang i dansk forskning på bæredygtig energi og teknologi.
Der er høj eksport, der er unikke muligheder for jobskabelse og ikke mindst fremtidig vækst at hente, ved at satse på det grønne område. Sådan lyder i hvert nogle af hovedbudskaberne i en ny rapport som centrum-venstre tænketanken Cevea netop har lanceret.

Danmarks førerposition er udfordret
Men Danmark kan ifølge Cevea-direktør Kristian Weise ikke hvile på laurbærerne. Når man ser på udviklingen, så står Danmark med en særlig udfordring omkring de stærkt reducerede danske forskningsmidler.

“Vi kan se, at den førerposition Danmark har på det grønne område, bliver udfordret i øjeblikket. Og alene fra 2015 til 2016 er vi formentlig blevet overhalet indenom af andre europæiske nationer. Virksomhederne skal nok klare sig på kort sigt. Men hvis ikke der bliver investeret mere i forskning og energi, er det meget usikkert, hvordan det kommer til at se ud om 10-15 år. “

Alene fra 2015 til 2016 er vi formentlig blevet overhalet indenom af andre europæiske nationer

I perionden 2010-2011 havde Danmark rundet en milliard på midler til forskningen i grøn energi, men siden er det gået stærkt ned af bakke for det grønne område. Faktisk energiforskningen blevet mere end halveret. Og de kommende år bliver de afsatte statslige forskningsmidler kun endnu færre.

Udviklingen i de samlede offentlige energiforskningsmidler i millioner kroner:
grøn cropped
Kilde: Verdensnaturfonden 2017. For Innovationsfonden er der tale om midler øremærket til energi.

Tænketanken Cevea har præsenterede onsdag deres rapport på en konference, sammen med blandt andet Ingeniørforeningen IDA, fagforbundet 3F og Socialdemokratiet på Christiansborg under overskriften ‘Fremtidens job er grønne’.

Ingen job på en død planet
Også fra Socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen, der indleder konferencen som hovedtaler, er der bekymring over udviklingen, med færre forskningsmidler til det grønne område.

“Lad være at sætte det over styr. Vi har brugt 40 år på at komme dertil hvor vi er idag. Det må vi ikke sætte over styr. Verdens øjne er rettet mod os. Hold fast i den føreposition. Og så er det næste skridt hvordan vi får lagret energien”, lyder det fra Mette Frederiksen, der vil et højere ambitionsniveau.

Mette Frederiksen får opbakning fra formændene fra henholdsvis ingeniørernes (IDA) og 3F’ernes fagforening.

“Når nogen begynder at stille spørgsmål ved ambitionsniveauet og hvor meget vi skal satse, så gir det usikkerhed.  Det værste man kan gøre er at skabe usikkerhed. Det er virkelig gift for et område som det her,” lyder det fra Per Christensen fra 3F

Formanden IDA, Thomas Damkjær Petersen, advarer ligeledes om  at usikkerhed som noget af det værste, der kan ske på området, fordi det medfører at ting går i stå. Han håber på at politikerne vil hæve ambitionsniveauet.

Der er ingen jobs på en død planet

“Vi skal brede de grønne teknologier ud. vi tror vi ved hvordan ser i fremtiden. Men det kan jeg love at vi ikke gør. Vi har mange der gør det rigtigt godt idag, men det skal de også blive ved med. Der er ingen jobs på en død planet”, lyder det fra Thomas Damkjær Petersen.

Det var Stauning, der startede hele den grønne bølge
Mette Frederiksen peger i sin tale på den betydning, som  den grønne omstilling har for provinsen og især Vestjylland, hvor mange af de nye virksomheder på området  er skudt op over de sidste 20 år: “Der hvor de traditionelle industrier har givet op, er der hvor den grønne omstilling tager over. Det er med til at sikre at Danmark hænger sammen.”

Der hvor de traditionelle industrier har givet op, er der hvor den grønne omstilling tager over

Endelig konstaterer den socialdemokratiske partiformand også at hendes parti vil fortsætte kursen fra tidligere tider og fastholde indsatsen for det grønne område. 

"Det var Stauning, der startede hele den grønne bølge. Han flyttede Naturfredningsforeningen over i statsministeriet. Og det var Anker der udpegede ikke bare Danmarks, men verdens første miljøminister."

 

Læs mere om Ceveas analyse her.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce