Der er penge i godt arbejdsmiljø

FOA lancerer i dag en såkaldt arbejdsmiljøberegner, som sætter kroner og øre på, hvad dårligt arbejdsmiljø koster. Tilbagemeldingerne er positive, skriver Ugebrevet A4.
Det kan lyde indviklet med en arbejdsmiljøberegner. Men sammen med konsulentfirmaet Cowi har FOA udviklet en model, som ved hjælp af blot fire forskellige oplysninger beregner, hvad dårligt arbejdsmiljø koster den enkelte arbejdsplads i kroner og øre:

”Der er mange penge at hente i at skabe et godt arbejdsmiljø, men mange steder bliver det set som en udgift frem for en investering, når man bruger penge på at skabe et bedre arbejdsmiljø. Det tror jeg, at arbejdsmiljøberegneren kan være med til at ændre. Jeg håber, at værktøjet kan være med til at skubbe nogle døre ind de steder, hvor man kun tænker på økonomi,” siger forbundssekretær Inger Bolwinkel til foa.dk.

Der ligger et betydeligt potentiale i at forbedre arbejdsmiljøet. En undersøgelse fra LO tilbage i 2007 viste, at samfundet årligt taber op til 64 milliarder kroner på blandt andet arbejdsskadeerstatninger, sygefravær og produktivitetstab.

Resultater giver et fingerpraj
Grundlaget bag beregneren består både af data fra FOA-undersøgelser og internationale arbejdsmiljøundersøgelser, hvilket også betyder, at modellen bedst egner sig til offentlige arbejdspladser.

På plejehjemmet Svendebjerghave i Hvidovre har leder Kim Knudsen allerede testet arbejdsmiljøberegneren, og han er ifølge Ugebrevet A4 ikke i tvivl om, at han ville kunne drage nytte af den:

»Det er normalt svært at tale forebyggelse, men her får jeg sat kroner på. Hvis jeg bruger penge på en ting, kan jeg måske senere undgå at bruge penge på noget, jeg ikke får noget for; nemlig mere fravær. Og måske undgår vi også at skulle tage afsked med en medarbejder senere,« siger Kim Knudsen.

”Vi kan godt lide at spare penge”

Også i Dansk Erhverv er man positiv over for den nye beregner. Her siger chef for HR og arbejdsmiljø Rikke B. Ørum til Ugebrevet A4:

”Vi kan godt lide at spare penge. Det vil vi jo gerne alle sammen, og hvis sådan et værktøj kan være med til at illustrere, hvor mange penge der er at hente, lyder det som et godt supplement i arbejdsmiljøindsatsen.”

Arbejdsmiljørådet har tidligere haft en såkaldt arbejdsmiljøberegner. Men beregneren var så kompliceret, at den var nytteløs. FOA og Cowi har derfor lagt vægt på, at deres beregner skulle være nem at gå til – også for folk med almindelige skolekundskaber.

Du finder arbejdsmiljøberegneren her.


Kommentarer fra Facebook

Annonce