På et pressemøde tirsdag satte han trusler bag sine ambitioner om at gøre Grønland til amerikansk territorium. Trump vil nemlig ikke, gjorde han klart, udelukke at bruge både økonomisk og militær magt til at tilrane sig verdens største ø.
Samme dag sendte han sit mest politisk aktive barn, Donald Trump Jr., til Nuuk på en art charmeoffensiv, hvor han delte mad og ‘Make America Great Again’-kasketter ud til byens indbyggere.
Den kolde ø er altså blevet en ganske varm kartoffel for SVM-regeringen, som da også har forholdt sig ganske afventende indtil videre.
Danmark er nu medlem af en lille, eksklusiv klub af lande, der er blevet gjort til genstand for konkrete trusler fra Trump om handelskrig og annektering.
De andre lande i den lidet ønskværdige position er Canada, som Trump ønsker at gøre til den 51. amerikanske delstat, og Panama, hvis kanal er en vigtig handelsrute, som Trump ønsker tilbage på amerikanske hænder.
Trumps seneste udtalelser kommer utvivlsomt som et chok for alle tre lande, og hans meget bombastiske facon adskiller ham markant fra tidligere amerikanske præsidenter og bidrager til en opfattelse af Trump som unikt uforudsigelig.
Vi købte den, vi betalte for den, vi byggede den, og vi har tænkt os at beholde den
Men helt uden sidestykke er Trumps ekspansionistiske drømme ikke. Faktisk skal man ikke længere tilbage end 1981 for at finde det sidste eksempel på en amerikansk præsident, der indtog embedet med et erklæret mål om territorial udvidelse.
En af Ronald Reagans mærkesager i Jimmy Carters tid som præsident i slutningen af 1970’erne var en hårdnakket modstand mod Carters afgivelse af Panamakanalen, som USA havde kontrolleret, siden de byggede den færdig i 1914.
I 1976, da Reagan første gang forsøgte at blive republikanernes præsidentkandidat, var det netop Panamakanalen, som han brugte til at gøre sine hoser grønne blandt konservative vælgere.
“Vi købte den, vi betalte for den, vi byggede den, og vi har tænkt os at beholde den,” lød hans simple holdning til det spørgsmål om og om igen i den valgkamp.
Men som det ofte sker, når politikere får magt, som de har agt, skulle det snart vise sig, at kløften mellem idealer og politik i praksis var dybere end som så.
Reagan vandt overbevisende præsidentvalget i 1980. Desuden med det med nutidige øjne sært bekendte slogan “Let’s make America great again”.
Men i sine otte år som præsident fra 1981 til 1989 forsøgte Reagan ikke at rykke så meget som et komma ved Carters aftale med Panama om afgivelsen af kanalen.
det kunne nemt blive katastrofalt for republikanernes chancer ved nationale valg
Det var der en ganske simpel årsag til.
Ifølge en nylig artikel i The New York Times gjorde embedsværket det hurtigt klart for den nyvalgte præsident, at annektering af Panamakanalen ville føre til så meget modstand, at USA ville blive nødt til at udstationere 100.000 amerikanske tropper permanent bare for at forsvare området.
Og derfor måtte den ellers storskrydende Reagan hurtigt lægge låg på sine mellemamerikanske ambitioner.
Det gælder ligeledes for Trumps drømme om Canada, Panama og Grønland, at det hurtigt kunne give bagslag at forsøge at realisere dem.
Canadas vælgere ligger langt til venstre for USA’s, og deres opbakning til den kommende præsident kan ligge på et meget lille sted. Canada ville være den største delstat, hvis de blev indlemmet i USA, og det kunne nemt blive katastrofalt for republikanernes chancer ved nationale valg.
Læg dertil, at USA kan regne med overordentlig stor modstand fra canadierne, hvis Trump gør alvor af sine trusler.
Trump har altså mange gode grunde til at lægge de imperialistiske ambitioner på hylden
Canadas premierminister, Justin Trudeau, har afvist enhver tanke om at rykke ved grænserne, og i en meningsmåling fra december erklærer 82 procent af de canadiske vælgere sig imod indlemmelse i USA.
Tilsvarende har Panama nægtet at gå ind i en diskussion om ejerskabet af den værdifulde kanal.
Hvad angår Grønland, er meget uvist for tiden, efter at Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, i sin nytårstale luftede tanken om en folkeafstemning om grønlandsk uafhængighed.
En mulighed er selvfølgelig, at Trump stiller grønlænderne så gode vilkår i sigte, at de frivilligt vælger at lade sig indlemme i USA.
Men hvis det ikke sker, er det sikkert, at en amerikansk handelskrig med henblik på at presse Danmark til at afgive Grønland ville få vidtrækkende konsekvenser. Fordi Danmark er medlem af EU, ville en handelskrig med Danmark nemlig automatisk blive en handelskrig med hele toldunionen.
Trump har altså mange gode grunde til at lægge de imperialistiske ambitioner på hylden, ligesom Reagan gjorde i sin tid.
De, der ønsker rigsfællesskabets fortsatte overlevelse, må bare håbe, at Trump viser sig lige så lydhør over for gode argumenter.
Kommentarer
Kan hænde, at "den bøllede, lille dreng i skolegården" bliver nødt til at trække sine infantile trusler tilbage, men når han nu har lovet sin nye utilregnelige ven, at han må grave efter spændende mineraler til sine Teslaer i Grønland, fordi han betalte fantasillioner til marodørens valgkamp, hvad skal han så gøre?
Okay, de er begge kendt for at trække deres udtalelser tilbage, hvis udsigten til milliarder af dollars kræver det, men SÅ mange dollars og titlen af Kongen af Grønland, giver Napo-Elon næppe fra sig godvilligt.
Mange millioner mennesker Verden rundt, har trods alt støttet Elons emperie-drømmme ved købet af hans grimme bil, og tanken om, at alle disse støtter skulle have støttet forgæves, vil utvivlsomt gøre dem kede af det, og hvordan vil de mon så reagere.
Rigtig mange af dem bor trods alt i United Bluff, og her kan man som bekendt købe sin egen millits, hvis man har penge nok, og dét har Elon!
Iøvrigt kan han mageligt betale hver grønlænder 1 million kroner (det er trods alt kun 56.000 millioner!) for at lade sig (gen)kolonisere, og lade Elon grave øen i smadder, så mon ikke sagen ender der?
Lars og Mette slipper for bøvlet, grønlænderne bliver alle millionærer, Kongen slipper for at sejle til Grønland, Trump får udlevet sine imperiale drømme, Verden sukker lettet, Tesla-bilisterne kan se frem til nye grønlandsk producerede batterier, så de igen kan føle sig som "den grønne fortrops stolte riddere".
Ren win-win!
Kære Jens Bruun. Der er kun ca. 40.000 inuitter i Grønland, de øvrige 16.000 er folk udefra som danskere, færinger, franskmænd og andre nationaliteter. Mon ikke Trumps slyngveninde Napoleon Musks økonomi kan klare et forsøg på at bestikke de 40.000 inuitter.
Trump juniors besøg på Grønland viser, at der også her er nyttige idioter.
Iøvrigt synes jeg at Trump junior taler ned til den grønlandske befolkning.
I hans øjne er grønlændere åbenbart et primitivt folk langt mod nord der aldrig har set en flyvemaskine, i hvert fald ikke indefra.
Hvor mange grønlændere var det han nåede at tale med?
.
Næppe mange, og ja, han talte i den grad ned til dem.
Grexit. Or a Greenlandic turn!
I Grønland har selvstændighedsbevægelsen kronede dage med landsstyreformandens melding om en mulig selvstændighedsafstemning.
Hvad vil Trumps meldinger gøre ved den debat?
- Det er deres land, vi taler om. Kun Grønland kan definere deres fremtid, messede Mette Frederiksen på TV 2 tirsdag eftermiddag.
- Ikke af alle os andre, fortsatte hun.
Selv Donald Trump er efter den danske statsminister. Måske fordi hun har været verdensførende i kampen imod Putin!
Den nye amerikanske statsminister vil sætte foden ned og vise hvem der bestemmer!
Det der skal til når Trump tager på besøg i Moskva!
Se Putin! Min søn rejser til Greenland. Og hvad sker der? Grexit!
Nu er jeg i Moskva! Rush out of Ukraine! I love Russia! Europe hate Russia! Europeans are racists! Russians are great people! Let’s make a deal?
53% af danskerne går ind for en grønlandsk afstemning om Grønlands selvstændighed!
Historien gentager sig! David Cameron tog chancen og tabte! Han er kendt for at udskrive den folkeafstemning, der førte til Storbritanniens udtræden af EU, Brexit.
Grexit!
Brexit! Britiske fødevarepriser tager stort hop
Prishop på de britiske fødevarer sender den på højeste niveau siden marts sidste år.
Statsminister Mette Frederiksen har fået den “krise”, der kan blive hendes redning som krise statsminister!
Takket være Trumps Grexit!
Verden har brug for Danmark som aldrig før!
SF var og er imod al fossilt! Den grønlandske undergrund er kun fossiler!
Trump imod SF! SF der vil give grønlænderne en “Selvstændigheds-afstemning” - et Grexit!
Is i maven! Smilet som blot toppen af et isbjerg! Mette Frederiksen i hundeslæde-kørsel med Trump! Hen over indlands-isen!
Mette Frederiksen har lært et og andet af kong Frederik den 10.
En grønlændervending i stormvejr!
Trump Jr. gjorde på tv danskere til racister i forhold til grønlændere…
Men et nøjere studie af racismen i USA konkluderer:
Racisme i USA.
Fra at kunne trives åbenlyst i sin oprindelige og meget håndgribelige form, er den nu i højere grad tabuiseret og skjult. Den er flyttet ind blandt den almene befolkning, og den bor både på gaden og i de pæne kvarterer. Den tabubelagte racisme taler man ikke gerne om, hvorfor den regerer i det skjulte, mens kun den vold og de optøjer den afføder finder vej til medierne, og det, der således kommer til debat, er blot symptomerne på den reproduktion af raceundertrykkende praksisser, som må siges at udgøre det egentlige problem.
Grexit på baggrund af dansk racisme!
Trump bruger alle kortene på hånden!
Statsminister Mette Frederiksen har været igennem mange kortspil!
Pokerface imod den moderne John Wayne!
En Oscar til den der spiller rollen bedst!
I det nye geopolitiske storspil!
Franskmænd, svenskere og nordmænd er alle ved ringside!
Statsmininsteren har vundet flere sejre under SVM-samarbejdet!
“ The Rumble in The Jungle” som optakt til præsidentindsættelsen den 20. januar!
Bliver Mette Frederiksen inviteret? Alle vil se giraffen! Amerikanerne strømmer til!
Donald Trump vil slå alle rekorder for deltagelse af amerikanere!
Greenland og Mette bliver altafgørende!
The talk of the town!
56.000 grønlændere og resten af verden!
Trump redder alle de små!
Det der gav pote ved præsidentvalget!
Mette Frederiksen er blevet Trumps “Darling”!
Om Mette Frederiksen kan grønlændervendingen lige så godt som kong Frederik bliver spændende at se!
En dyb indånding og ro på: Grundprincippet ved et godt rul er, at kajakken skal vippes rundt med kroppen og ikke trækkes rundt med pagajen. Pagajen bruges til at starte bevægelsen, mens det er kroppen, der får kajakken rundt. Når båden så er på rette køl, bruges pagajen til at holde den der, så man ikke kæntrer igen.
Statsministeren får brug for at holde tungen lige i munden! Under hele forløbet!
Og hvordan lykønsker Mette Frederiksen så Donald Trump efter indsættelsen som præsident:
Congratulatins Mr. President! Have you ever heard of a Greenlandic turn? No? I’ll show you
TRUMP og TeslaMUSK er PSYKOPATER og USA er en kolos på lerfødder ka hele verden nu se.
Og Putin sidder og gnider sig i hænderne.
At Putins hjælper, Elon Musk, får så meget opmærksom i europæiske medier er en uhørt skændsel. Det er åbenbart kun radikale forstyrrede udemokratiske personer, som får taletid.