Annonce

“Det er der, jeg mærker en hånd, der kører fra den ene balle til den anden”

Første krænkede vidne står offentligt frem. Jonas Larsen fortæller om en grænseoverskridende oplevelse med Lizette Risgaard. Han står frem for at gøre op med “en syg kultur” i fagbevægelsen.
Foto: Privatfoto
Jonas Larsen stod som den første frem om fortalte om en grænseoverskridende oplevelse med Lizette Risgaard
Det var Jonas Larsens første Folkemøde i 2019, og der blev han en del af en bestemt gruppe af mænd i fagbevægelsen. Nemlig den gruppe af mænd, som har oplevet uønskede berøring af nu netop afgåede formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard.

”Jeg husker det stadig tydeligt. Der var arbejdersangaften, og jeg stod blandt publikum. Der var god stemning og øl, som der plejer at være til en arbejdersangaften. Jeg lagde mærke til en person, der passerede mig bagfra. Det er der, jeg mærker en hånd, der kører fra den ene balle til den anden – altså hele vejen hen over min røv. Jeg kigger bag mig og ser Lizette Risgaard gå videre,” fortæller Jonas Larsen til Netavisen Pio.

Han er den første, som står frem med sin historie uden at være anonym.

Det har været en åben hemmelighed i mange år, at Lizette Risgaard tager unge mænd på røven

Jonas Larsen er 27 år og landsudvalgsrepræsentant i HK Ungdom Danmark. Han arbejder som faglig sagsbehandler i Pædagogmedhjælperne på Fyn. Det er første gang, han står frem med sin historie. Det gør han, fordi han mener at det, der skete den aften på Folkemødet, vidner om en syg kultur i fagbevægelsen.

”Jeg spørger personen ved siden af mig: ”Var det Lizette?”, hvortil han svarer, helt uden at tøve: ‘Har mor også taget dig på røven?’, jeg nikker og han siger noget i retning af: ‘Velkommen i klubben, og det snakker vi så ikke om’”, fortæller Jonas Larsen og tilføjer:

”Det har været en åben hemmelighed i mange år, at Lizette Risgaard tager unge mænd på røven. Alle, der har været aktive i ungdomsforbundene i de seneste år, ved det,” siger Jonas Larsen.

Risgaards afgang

Formand Lizette Risgaard trak sig fra posten søndag efter massivt pres hen over weekenden. Det begyndte torsdag aften, da Berlingske og Ekstra Bladet i fællesskab kunne afsløre, at flere unge mænd havde oplevet uønskede berøringer af formanden ved festlige lejligheder. Afsløringen skete via flere anonyme vidnesbyrd fra mænd i fagbevægelsen.

Da historierne var på vej, gik Lizette Risgaard på Facebook og undskyldte. Hun skrev blandt andet:

”Jeg mener, at det i udgangspunktet altid er den krænkede, der definerer, hvornår man er gået over stregen. Derfor vil jeg også gerne give en uforbeholden undskyldning til de personer, der har oplevet, at jeg har opført mig upassende. Undskyld!”

I første omgang førte afsløringerne til, at der blev indledt en advokatundersøgelse. Lizette Risgaard meddelte efterfølgende, at hun gik på orlov.

Det vidner om en syg kultur i fagbevægelsen

Presset blev dog for stort i løbet af weekenden, da flere forbund anført i HK trak støtten til Lizette Risgaard, som meddelte sin afgang.

Næstformand Morten Skov Christiansen er nu fungerende formand, indtil en ny formand er valgt ved en kongres i FH.

Brug for at skabe en ny fagbevægelse

Jonas Larsen er ikke en af de anonyme kilder, som sidste uges afsløringer baserede sig på, men han vil gerne stå frem for at gøre op med den i hans øjne syge kultur, som har hersket i fagbevægelsen. En kultur hvor man har holdt sin mund af frygt for at skade sin egen karriere og bevægelsen selv.

”Det vidner om en syg kultur i fagbevægelsen, der har gjort, at vi unge har været nødt til at advare nye medlemmer om, at de skal passe på, når de deltager i festlige begivenheder,” siger Jonas Larsen.

Vi har alle et medansvar, for vi har alle været med til at holde hånden over Lizette Risgaard

Han erkender sit eget ansvar i at have bidraget til den kultur, men for at fagbevægelsen kan komme videre, er bevægelsen nødt til at se sig selv i øjnene.

”Vi har alle et medansvar, for vi har alle været med til at holde hånden over Lizette Risgaard. Ved at acceptere hendes adfærd og ved at lægge ansvaret over på vores unge medlemmer, der ikke fortjente det. Det kalder på selvransagelse. Vi har brug for at se os selv i øjnene og skabe en fagbevægelse, hvor den her adfærd ikke bliver accepteret – hverken fra det menige medlem eller fra de øverste tillidsvalgte,” slutter Jonas Larsen.

Netavisen Pio har forelagt Jonas Larsens kritik for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som ikke er vendt tilbage inden redaktionens deadline.

Netavisen Pio har ligeledes forelagt Lizette Risgaard Jonas Larsens fortælling, men hun er heller ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DR, TV2, Politiken, Ekstrabladet, Berlingske m.fl. er gået i selvsving, fordi Lizette Risgaard har klappet et par unge mænd i numsen. I den forbindelse har jeg tre spørgsmål:

1. Har nypuritanismen bredt sig hos de de danske medier?

2.Er Risgaards forseelse så alvorlig, at eksempelvis Politiken mener, at tre hele sider bliver sat af til at bore i hendes adfærd ved festlige lejligheder (Politiken 29.4.)

3. Mon de unge berørte mænd er i stand til -med psykologisk hjælp- at leve et liv efter disse hændelser?

Enig, man tager sig til hovedet, men nej hun skal ikke tage nogen nogen steder, som kan misopfattes, men det kan være tilfældigt, flyt dig lidt makker, noget i den dur. Har lige haft besøg af tidligere kollega, mand, han synes også det er ved at tage overhånd.

Lizettes håndspålæggelser har ikke meget at gøre med sexuelle krænkelser. De tre yngre mænd burde finde en anden måde at få opmærksomhed på.

Man kan spørge sig selv om de unge mænd også havde følt sig krænket hvis de var blevet Strøget på ballerne af en 20 årig frisk dørklokker pige med et frækt glimt i øjet.
Nej hvor var fagforeningernes unge hårde drenge henne da de blev krænket,hårene på brystet forsvandt sporløst.

Nu er Lizette så ikke en 20 år gammel fræk pige, men en ældre harpe der også er din chef.

Nu er Lizette vel ikke ens chef, når man er ansat i HK-Ungdom?

Jo, Lizette er øverst i hirarkiet

Sådan noget vrøvl. Hun har INGEN som helst indflydelse på enkelte medlemmer i en ungdomsorganisation. Du har læst for meget om Putin.

Nej, Lizette har ikke været de tre mandslinges chef

Man kan spørge sig selv om de unge mænd også havde følt sig krænket hvis de var blevet på ballerne af en 20 årig frisk tillokkende pige med et frækt glimt i øjet.
Nej hvor var fagforeningernes unge hårde drenge henne da de blev krænket,hårene på brystet forsvandt sporløst.

Hold kæft en hjerne død kommentar!

Nu er det nok ikke selve berøringen som er problemet. Nææ, problemet opstår, når de unge mænd klager over hændelserne til den dertil indrettede "whistelblower-telefon", og så bliver degraderet, flyttet til en anden afdeling og ligefrem fyret! Hvad fanden har man så en whistelblower-telefon til ?

Latterligt sørgeligt at nogle mister job, familie, venner for et lille klap i enden eller en hånd på låret. Kan de små piger og drenge ikke længere sige fra. Hvorfor får vi ikke et moralpoliti som de har i Iran, hvor der tæskes løs på folk hvis de opfører sig uanstendigt. Snart må man vel ikke åbne en dør for en kvinde før snakken går dette er gået for vidt. Jeg er 65 i mine unge år fik jeg klap i enden, tilbud der ville chokeret folk - vi tog det med et smil. Sagde ellers tak

Det kan måske undre at en fuldmyndig mand herhjemme bliver generet af en kvindens hånd som vi ellers hovedsaglig hør om i Iran og Oman - men alle har vel ret til deres sexuelle præferencer ?

Både homoseksuelle og heterosexuelle mænd og kvinder skal først og fremmest have så meget integritet, at de kan åbne munden og sige “Jeg har ikke brug for at have din hånd på min numse. Du skal fjerne den”. I stedet for at søge opmærksomhed gennem Ekstrabladet.

Latterligt sørgeligt at nogle mister job, familie, venner for et lille klap i enden eller en hånd på låret. Kan de små piger og drenge ikke længere sige fra. Hvorfor får vi ikke et moralpoliti som de har i Iran, hvor der tæskes løs på folk hvis de opfører sig uanstendigt. Snart må man vel ikke åbne en dør for en kvinde før snakken går dette er gået for vidt. Jeg er 65 i mine unge år fik jeg klap i enden, tilbud der ville chokeret folk - vi tog det med et smil. Sagde ellers tak

Bo, hvis man nu er fundamentalistisk muslim kan det være en fornærmelse at mærke en kvindes hånd - en hånd man ellers ikke ville tage i med tang….

Bo, hvis man nu er fundamentalistisk muslim kan det være en fornærmelse at mærke en kvindes hånd - en hånd man ellers ikke ville tage i med tang….

Bo, hvis man nu er fundamentalistisk muslim kan det være en fornærmelse at mærke en kvindes hånd - en hånd man ellers ikke ville tage i med tang….

Helt enig med dig Jørgen
For 5 år siden har han følt en hånd bevæge sig hen over sine baller ?
Det var da forfærdeligt
Er du kommet over det ? Efter alle de år ?
Avisen skriver det er den første der står frem ?
Skal det virkelig være sådanne “alvorlige sager” der skal til for at en leder mister sit arbejde ?
Er det virkelig så stærke beviser der kan fælde en leder ?
Jeg er virkelig flov over den udvikling der har været i disse “krænkelsessager”
Flyt dig fra situationen hvis ikke du bryder dig om det. SLUT

Jørgen, du har ramt hovedet på sømmet - hvem kunne tro at nogen i Danmark kunne tage skade at de angivelige handlinger ? I Østen kunne jeg godt forstå hvis det skete - men i Danmark..

Og mon ikke pressen har kendt til Lizettes "vaner" i lang tid?
Så det fjerde spørgsmål er: Er det tak for modstanden mod St. Bededags afskaffelse?
Det undrer mig i øvrigt, at ingen af de "mindre frygtsomme" har talt med Lizette om det, når der ligefrem er en klub af de berørte.
Men måske anser de fagligt valgte de rent ansatte som værende "til rådighed"?

🤡

Der er sørgeligt at vi her har en flok vatpikke det ikke er i stand til at sige fra når nogen krænker deres følelser eller selvhøjtidelighed.
Sagen viser desværre også at der i FH er nogle få forbundsformænd/ kvinder der ikke er deres opgave voksen som leder. Så snart de er kommet hjem fra forretningsudvalgsmødet, skider de på den beslutning de lige har truffet med deres kollegaer i forretningsudvalget, og undsiger deres egne beslutninger. Jeg er glad for at der ikke er sådan en svag leder i mit forbund. Men hvorom alting er, jeg ønsker Lizette alt det bedste i fremtiden og pressen det værste.

Jeg mener FH's Forretnings Udvalg bør kigge på om de reelt har de kompetancerne der skal være tilstede for at sidde og beslutte det de gør. Man lader IKKE en person der er under advokatundersøgelse blive og fortsætte sit arbejde så længe den står på. Orlov helt sikkert, betalt gerne for mig, men væk fra arbejdspladsen. Alt andet er jo tudetosset og slet ikke klædeligt, hvis vi bare skal rejse os lidt i forhold til det arbejdsmarkede de skal være vores fornemste talerør for. Hele denne sag bør kalde på en alvorlig omgang selvransagelse i FU og bland det forbunds ledere der sidder der. Ingen nævnt og dermed ingen glemt.

I al dette halløj om upassende adfærd og krænkelser er det måske værd at træde et skridt tilbage. Prøve at tænke over hvorfor det er blevet så moderne, og åbenbart nødvendigt, at dele kram ud til alle og enhver - også mennesker man kun kender ganske perifert. Hvorfor er et fast håndtryk hvor man ansigt til ansigt ser hinanden direkte i øjnene ikke længere godt nok? Jeg personlig mener det er betydelig mere oprigtigt at møde hinanden på den måde, fremfor at kigge forbi hinanden mens der gives et kram, hvilket tydeligvis kan blive både mis- og overfortolket, hvis det varer for længe eller kommer for tæt på intime kropsdele.

Kloge ord som at høre min mand, under coronaen krammede vi ikke, det har vi bibeholdt i mit netværk, kun min søn får et kram.

STAKKELS DIG

Helt enig i et fast håndtryk er en fin måde at tilnærme sig en person ! Dette omsiggribende krammeri er sgu blevet formeget og forloren!

HKs formandinde må gå af. Hun er helt utroværdig, når hun underløber forretningsudvalget.
Om man tager et par unge mand på røven, eller taget røven på et helt udvalg, må være det samme.
I øvrigt forstår jeg ikke, at de unge mænd ikke har sagt fra. De er jo ikke afhængige af formand Lizette Risgaard, eller ansat i FH. Men skvattet Jonas Larsen fik da sine 15 minutters berømmelse.

En gang farisæer er hvad de er, FH mister en dygtig formand, fagbevægelsen udstillersig selv, de unge gutter, er en samling vat .... der burde have sagt, halløj moster dygtig, kom du ikke lidt for godt i gang her. Så ville hun nok være blevet rød i hovedet og havde sagt undskyld, over sin pinagtige opførsel og måske stoppet den. Det er ting der er sket flere år tilbage, hvorfor har de ikke sagt det før.

Jamen Helle dog. I dag er vi helt enige. Det må fejres med en pils.

😄😄der skulle stå moster lystig ikke dygtig, og ja her er vi. God sommer

Jeg bakker dig 100% op Hans. Håber klubben for unge mænd for psykologhjælp?

😂😂😂😂😂😂ja til psykolog med dem, og raget hårene af på brystet, for det er kun VOKSNE MÆND, der har det😄😄😄

Det er almindelig kendt,når kvinder og mænd færdes enten på arbejdspladser,kurser m.v. at der er mange seksuelle antydninger ,som flirt,samkvem mv.. hvem siger fra? Afhænger det af hvem man "antastes" eller egne puritanske holdninger ? Jeg har kendt adskillige der på ex. Fagforeningskurser har samvær med en af det modsatte køn. Tør svagt antyde,at der ligefrem er de,der kommer på kurser gør det for samkvem. Det skal dog nævnes,at der også er de der gerne vil lære noget. Tænker sagen om Risgaard kunne være taklet mere elegant

Der er altså gået Linde i lortet, Jeg finder det absolut tåbeligt at folk er blevet så sarte, at Jonas Larsen næsten mener at det er børneporno når han bliver Taget Lidt PÅ, han kunne jo bare ha sagt fra, og sagt at han ikke har skrevet under på en samtykkeerklæring og ikke har i sinde at starte et forhold med en olding... hvor svært kan det være...han risikere at snuble i systemet, men han kan jo altid bare flytte til Langeland han får ingen respekt herfra

Victoria tiden er nu blevet overgået af "curling-generationen"...! en ufattelig overdreven latterlighed af manglende handlekraft hos dagens ungdom,gør dem egnet til en genopdragelse med eget ansvar,og grænser...!!!

Lizette Risgaard har da ellers nået en alder, hvor hun for længst burde være voksen og også opføre sig som en sådan. Men når det er sagt, er det sgu lidt sørgeligt, at vi efterhånden er omgivet af så mange skvat, der ikke engang er i stand til at sige fra. I tilfældet her var hun jo ikke engang en chef med mulighed for at fyre ham.

Hvorfor gramser Lizette ikke bare på nogle ligestillede, jævnaldrende og -byrdige hængerøve fremfor at udse sig nogle unge, spændstige underordnede?
Jo, det handler om magt. Og det er det, der gør, at ellers selvstændige unge mennesker med deres meningers mod ikke siger fra.
Unge mennesker i dag gider bare ikke klamme chefer. Hurra for fremskridtet!

Det gør hun da også! Men de voksne mænd er ikke skræmte af en rynket hånd.

Nu har historien vist også fået en del mere opmærksomhed end den fortjener. Ingen er kommet sejrrigt ud, med mindre den var et hævntogt fra et parti der på fredag kan fejre den sidste store bededag i lang tid fremover.
Der er vigtigere ting på tapetet.

Hvad F.—- gør vi med verden? “Mænd” der føler sig krænket fordi en dame tager dem lidt på røven. Forleden var jeg på lossepladsen som vi kalder den i Nordjylland for at aflevere haveaffald. To hals tatoverede fyre ifører sig blå gummihandsker for at læsse en trailer af. ( og det var ikke et lig)
Der er ikke noget og sige til at det er svært og skaffe en smed til sin virksomhed.
God vind fremover.

Jeg syntes Jonas Larsen er en skvatrøv som burde skamme sig, ved at give mere had mod Lizette Risgård, på grund af en harmløs oplevelse. Skam dig!!
I øvrigt mener jeg, at HKs formandinde burde skamme sig på grund af sin uprofesionelle optræden i denne sag.Hvis hun opstiller sig til ny formand for FH, ligner det blodtørst.

Godt du står frem Jonas.

Hvad krænkelse angår, så er det langt fra kun uønskede berøringer. Det kan også omhandle krænkende og ydmygende tale fra en autoritetsperson som f.eks. en leder eller sin læge. Eller en sagsbehandler på jobcenteret, her kan særligt de private aktører være slemme med mennesker som kommer ydmygt og grædende ud af forløbet. Eller det kan være en lære, som fortæller et ungt menneske af anden etnisk baggrund end dansk, at de bare kan smutte hjem til Afrika, hvor de kommer fra. En oplevelse jeg har fra en nær ven. Det var en ung kvinde det gik ud over. Og her kan kvinder skam være langt være end mænd. Og skaden de anretter er lige så store som en uønsket berøring. Endog være.

Så igen. Krænkelse kan være meget mere end uønsket berøring.

Forstår simpelthen ikke hvad der sker i de mænds hjerner.
Hvorfor bad i ikke Lizette pænt om ikke og gramse på jer?
Tror faktisk hun var blevet flov, hvis bare en mand havde trukket hende til side og sagt, at han ikke brød sig om og blive befølt på den måde.
Er sikker på han også havde opnået respekt fra Lizette.
Man behøvede jo ikke og råbe det ud til hele verden eller gå og viske i krogene, der pisker bare en stemning op.
Kan sagtens se hun har været grænseoverskridende, men at give hende så stor magt, ved ikke at konfrontere hende, gør ikke det hele bedre.
Det er jo ikke Dronningen vi taler om.

Til Susi og mange andre i kommentarsporet, ville I skrive det samme hvis det var en mand der gramsede? Det er jo kommet frem fra andre kilder i fagbevægelsen at de unge mænd der sagde fra over for Lizette blev forflyttet eller afskediget, så der blev i allerhøjeste grad brugt magt. Iøvrigt så har Lizette langt mere magt end dronningen, jf et ca 3 år gammelt PhD studie vedr magtfordelingen i DK, det studie konkluderede at magten ikke ligger hos dronningen, ikke hos politikerne og heller ikke hos arbejdsgiverne men hos nogle bosser i fagbevægelsen

Tilbage til fakta.
Der er tale om TRE sager. Ingen af disse tre er blevet degraderet, forsflyttet er afskediget. Herunder Jonas.

Det er bare sådan, at hun aldrig skulle få ideen at røre uønsket ved nogen, det er ikke offeret pligt at sige fra(selvom det selvfølgelig er fint at gøre) Ende..

Det står ENHVER frit for at sige fint NEJ TAK til en "tilnærmelse". De fleste "tilnærmelser" må vel siges at være
ret så "uskyldige",og behøver da ikke at blæses op til rene farcer. Hvem "ødelægger" noget for hvem ?
Det er så let at "hænge nogen ud". De fleste mænd "nyder" da at blive "strøget" på ballerne...smil...Ellers er de nok ikke mænd.

Sider