Det er ikke Kim Johansen, der er offeret

Kim Johansen beklager sig i dagens Børsen over fagbevægelsens årelange kamp mod de kreative ansættelsesmetoder, hvor udenlandske chauffører ansættes i hans estiske datterselskab til meget lav løn for at køre danske lastbiler. Men det er chaufførerne og ikke Kim Johansen, der er offeret i denne sag.
Kim Johansen International Transport har besluttet at rykke store dele af sine aktiviteter til udlandet. I en større artikel i Dagbladet Børsen beklager Kim Johansen sig over, at 3F i ti år har bekæmpet hans ansættelsesmetoder, hvor udenlandske chauffører er blevet ansat i et datterselskab i Estland og er blevet spist af med en månedsløn på mellem 8.000 og 13.500 danske kroner før skat for at køre danske eksportlastbiler. Den kamp tager han nu konsekvensen af.

"I ti år er jeg blevet svinet til og mistænkeliggjort. Jeg har brugt millioner på advokatregninger og enorme ressourcer på at dokumentere lovligheden af mine metoder overfor kunder, som var blevet nervøse efter at have hørt 3F's kampagne. Nu gider jeg ikke mere. Jeg bliver nødt til at gardere mig mod de tiltag, som politikerne måtte tage imod mig," udtalte Kim Johansen til Børsen.

De tiltag, som Kim Johansen hentyder til, er en foreslået lovændring, som skal gøre Kim Johansens forretningsmodel ulovlig. Bl.a. ønsker SF, at udenlandske chauffører ansat ved danske vognmænd skal være underlagt de kollektive overenskomster.

Igen må man forstå, at Kim Johansen bliver jaget, mistænkeliggjort, svinet til og forsøges bekæmpet af både ballademagerne fra fagbevægelsen og den politiske venstrefløj. Offer-rollen er ikke til at overse. Men det interessante er alligevel, at de sande ofre er de chauffører, som ikke tilbydes samme løn- og arbejdsvilkår som deres danske chaufførkolleger i branchen.

Hele Børsen-artiklen virker som en stor klagesang, der skal fremstille Kim Johansen som det sande offer i sagen. Rubrikken er sågar fra citatet: "I ti år er jeg blevet svinet til og mistænkeliggjort", og hans reaktion på SF-forslaget er følgende:

"Jeg er træt af det her. Jeg bliver jaget ud af landet for noget, som for længst er politisk vedtaget i EU, nemlig at vejtransport på tværs af landegrænser ikke må være underlagt nationale hindringer. Det har kostet dyrt på imagekontoen, fordi vores kunder naturligvis bliver urolige, når fagforeningerne laver ballade."

Igen må man forstå, at Kim Johansen bliver jaget, mistænkeliggjort, svinet til og forsøges bekæmpet af både ballademagerne fra fagbevægelsen og den politiske venstrefløj. Offer-rollen er ikke til at overse.

Men det interessante er alligevel, at de sande ofre er de chauffører, som ikke tilbydes samme løn- og arbejdsvilkår som deres danske chaufførkolleger i branchen. Det kræver ikke mange klik på Google at finde grimme historier om, hvordan Kim Johansens chauffører er blevet behandlet gennem årene og hvor dårligt de er blevet lønnet. I dag har firmaet 700 rumænske og bulgarske chauffører ansat.

Ikke meget rent mel i posen
I 2006 blev Kim Johansens firma grebet i at have en estisk chauffør uden opholds- og arbejdstilladelse, og det var blot et af seks lignende tilfælde i en halvårlig periode. Samme år blev Kim Johansen idømt en bøde på 10.000 kroner for at bryde arbejdsmiljøreglerne. Virksomheden fik også en ”rød smiley” fra Arbejdstilsynet, hvilket ret få danske virksomheder er blevet tildelt.

Tilbage i 2004 hentede han 100 estiske chauffører til Danmark, som gik til 29 kroner i timen. Jep, det var 29 danske kroner i timen. Mange af dem boede ulovligt i uhumske skurvogne uden toilet og vask på en erhvervsgrund. Derfor blev Kim Johansen anmeldt til politiet.

Når Dagbladet Børsen fremstiller Kim Johansen som offeret, er det simpelthen udtryk for mangel på perspektiv. De sande ofre er de underbetalte udenlandske chauffører, som kører til en langt lavere løn end danske chauffører og har været huset ulovligt i skurvogne, og konsekvensen af underbetalingen er nogle unfair konkurrencevilkår, hvor danske chauffører udkonkurreres og mister jobbet, fordi den samlede transportbranche bliver presset af Kim Johansens metoder.

 

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce