“Det er nødt til at stoppe nu”

Statsminister Mette Frederiksen advarer i et opråb mod byge af udgiftskrævende forslag uden anvist finansiering fra Venstre og andre
Foto: Flickr Venstre: Henrik Bjerregrav
Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer nu mod overbudspolitik - genopretningsforslag, der koster milliarder af kroner, men hvor der ikke anvist finansiering - eller blot foreslås at det udgiftstunge forslag finansieres med lån.

“Jeg synes, vi er sted nu, hvor vi risikerer en fartblindhed i den politiske debat, og hvor der bliver foreslået udgifter i et omfang, vi formentlig aldrig nogensinde har set. Og det er nødt til at stoppe nu,” siger Mette Frederiksen i et større interview med Berlingske.

Mette Frederiksen opfordrer til, at dansk politik kommer tilbage på sporet. Hjælpepakkerne var rigtig og nødvendige, men der var tale om en parentes i dansk politik, som bestemt ikke bør fortsætte:

Nu er vi simpelthen nødt til at komme tilbage i et spor, der er bæredygtigt og ansvarligt på den længere bane

“Der var en parentes i foråret 2020 – men det var netop en parentes. Nu er vi simpelthen nødt til at komme tilbage i et spor, der er bæredygtigt og ansvarligt på den længere bane.”

Mette Frederiksens opråb kommer i kølvandet på en sand slipstrøm er meget udgiftstunge genopretnings-forslag fra både blå og rød stue. Fra fagbevægelsen, men bestemt også fra arbejdsgiverorganisationerne.

Halveret moms og skattefri folkepension

Listen over det som Mette Frederiksen betegner som overbuds-forslag er lang.

Venstre har for eksempel foreslået, at momsen blev halveret 2020 ud.

Dansk Folkeparti har foreslået, at folkepension blev skattefri året ud.

De konservative vil hæve topskattegrænsen i 2020 - af frygt for at bedre lønnede ikke vil anvende de tre ugers ekstra feriepenge.

SF og Enhedslistenvil fremrykke minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Enhedslisten vil give 10.000 kr. til alle udeboende personer, der tjener under 32.000 kr. om måneden.

Dansk Industri vil have hjælpepakkerneforlænget frem til oktober.

Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker dagpengesatsen hævet til 25.000 kroner om måneden i en periode.

Mette F.: Vi skal tilbage til “krone til krone”

“Når vi skal dosere en genopretning, er det vigtigt at bruge pengene klogt. Men der synes jeg, der har været et alt for stærkt pres for, at vi skulle brænde for mange af pengene af for tidligt, selv om ingen ædrueligt kan påstå, at de ved, hvilket efterår vi kigger ind i, og hvad de langsigtede konsekvenser bliver,” siger Mette Frederiksen.

Hun foreslår, at partierne fra nu stiller med finansiering “krone til krone”, når de lægger forslag frem:

“Stiller vi det krav til hinanden, vil det forhåbentlig virke disciplinerende. Det skal være slut med, at man som politiker bare kan stille sig op og være meget udgiftsdrivende uden finansiering.”

Den økonomiske overvismand, professor ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard, forstår statsministerens bekymring for, at forslag om halveret moms, højere dagpengeydelser og skattefri folkepension kan vise sig at blive sværere at rulle tilbage til normalen, end man forestiller sig:

Opbakning fra økonomi-eksperter

“Mange af de meget store håndtag, som der har været forslag om at hive i – hvad enten det handler om skatter, ydelsesniveau eller kompensationsgrader – er jo i deres grundessens strukturpolitiske instrumenter. Derfor er bekymringen for, at ændringerne får en mere permanent karakter, også helt reel,” siger han til Berlingske.

Derfor er bekymringen for, at ændringerne får en mere permanent karakter, også helt reel

Han nævner som eksempel, at det også har vist sig ganske vanskeligt at tage beslutningen om at udfase de milliardstore hjælpepakker til erhvervslivet, selv om fremtrædende økonomer har anbefalet en hurtig udfasning.

Carl-Johan Dalgaard kalder det “sundt”, at statsministeren vil knæsætte en doktrin om kun at bruge offentlig gæld til forslag, der enten er “reelt” midlertidige, eller som alternativt er meget langsigtede investeringer.

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, tager positivt imod statsministerens budskab. Han har længe argumenteret imod meget brede forslag om skattelettelser og lignende:

“Jeg har meget svært ved at se, at de der meget brede forslag med kæmpe skattelettelser eller meget store investeringer er noget, der reelt adresserer de problemer, vi står med. Vi er nødt til at tænke meget mere målrettet på de områder, hvor problemerne er. Derfor er det en fornuftig tilgang,” siger han til Berlingske.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Har Mette magtfuldkommenhed tømt kassen fuldstændig på nuværende tidspunkt!
Lidt komisk at kritisere andre når det er regeringen som har smadret dansk økonomi i årtier!

Men nu har dem på integrationsydelse selvfølgelig også igen igen modtaget gaver fra den socialdemokratiske regering!

Alle partier står sammen om div. Pakker.
Hvis nogen har smadret dansk økonomi er det Venstre, de har reduceret indtægten til fælleskassen med op mod 100 MILLIARDER kroner hvert år, for at forgylde dem der intet mangler. Og.... givet ta' selv bord i SKAT for svindlere.
Så din kommentar er en ommer 😊

Alle partier står sammen om div. Pakker.
Hvis nogen har smadret dansk økonomi er det Venstre, de har reduceret indtægten til fælleskassen med op mod 100 MILLIARDER kroner hvert år, for at forgylde dem der intet mangler. Og.... givet ta' selv bord i SKAT for svindlere.
Så din kommentar er en ommer 😊

Hahaha Gerda hvornår er trepartsaftaler noget folketinget skal deltage i?
Og hvordan mener du venstre har reduceret indtægterne med milliarder, når det har været stigende under den borgerlige regering og faldende under Thorning og Mette fup?

Thomas er en Trold.

Annonce