“Det er nødt til at stoppe nu”

Statsminister Mette Frederiksen advarer i et opråb mod byge af udgiftskrævende forslag uden anvist finansiering fra Venstre og andre
Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer nu mod overbudspolitik - genopretningsforslag, der koster milliarder af kroner, men hvor der ikke er anvist finansiering - eller blot foreslås at det udgiftstunge forslag finansieres med lån.

“Jeg synes, vi er sted nu, hvor vi risikerer en fartblindhed i den politiske debat, og hvor der bliver foreslået udgifter i et omfang, vi formentlig aldrig nogensinde har set. Og det er nødt til at stoppe nu,” siger Mette Frederiksen i et større interview med Berlingske.

Mette Frederiksen opfordrer til, at dansk politik kommer tilbage på sporet. Hjælpepakkerne var rigtige og nødvendige, men det skal være en parentes i dansk politik.

Mette Frederiksens opråb kommer i kølvandet på en sand slipstrøm er meget udgiftstunge genopretnings-forslag fra både blå og rød stue. Fra fagbevægelsen, men bestemt også fra arbejdsgiverorganisationerne.

Halveret moms og skattefri folkepension

Listen over det som Mette Frederiksen betegner som overbuds-forslag er ifølge Berlingske lang.

Venstre har for eksempel foreslået, at momsen blev halveret 2020 ud.

Dansk Folkeparti har foreslået, at folkepension blev skattefri året ud.

De konservative vil hæve topskattegrænsen i 2020 - af frygt for at bedre lønnede ikke vil anvende de tre ugers ekstra feriepenge.

SF og Enhedslisten vil fremrykke minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Enhedslisten vil give 10.000 kr. til alle udeboende personer, der tjener under 32.000 kr. om måneden.

Dansk Industri vil have hjælpepakkerne  forlænget frem til oktober.

Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker dagpengesatsen hævet til 25.000 kroner om måneden i en periode.

Mette F.: Vi skal tilbage til “krone til krone”

Mette Frederiksen foreslår, at partierne fra nu af stiller med finansiering “krone til krone”, når de lægger forslag frem:

Stiller vi det krav til hinanden, vil det forhåbentlig virke disciplinerende

“Stiller vi det krav til hinanden, vil det forhåbentlig virke disciplinerende. Det skal være slut med, at man som politiker bare kan stille sig op og være meget udgiftsdrivende uden finansiering.”

Den økonomiske overvismand, professor ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard, forstår statsministerens bekymring.

Opbakning fra overvismand

“Mange af de meget store håndtag, som der har været forslag om at hive i – hvad enten det handler om skatter, ydelsesniveau eller kompensationsgrader – er jo i deres grundessens strukturpolitiske instrumenter. Derfor er bekymringen for, at ændringerne får en mere permanent karakter, også helt reel,” siger han til Berlingske.

Derfor er bekymringen for, at ændringerne får en mere permanent karakter, også helt reel

Opdateret 16.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Har Mette magtfuldkommenhed tømt kassen fuldstændig på nuværende tidspunkt!
Lidt komisk at kritisere andre når det er regeringen som har smadret dansk økonomi i årtier!

Men nu har dem på integrationsydelse selvfølgelig også igen igen modtaget gaver fra den socialdemokratiske regering!

Alle partier står sammen om div. Pakker.
Hvis nogen har smadret dansk økonomi er det Venstre, de har reduceret indtægten til fælleskassen med op mod 100 MILLIARDER kroner hvert år, for at forgylde dem der intet mangler. Og.... givet ta' selv bord i SKAT for svindlere.
Så din kommentar er en ommer 😊

Alle partier står sammen om div. Pakker.
Hvis nogen har smadret dansk økonomi er det Venstre, de har reduceret indtægten til fælleskassen med op mod 100 MILLIARDER kroner hvert år, for at forgylde dem der intet mangler. Og.... givet ta' selv bord i SKAT for svindlere.
Så din kommentar er en ommer 😊

Hahaha Gerda hvornår er trepartsaftaler noget folketinget skal deltage i?
Og hvordan mener du venstre har reduceret indtægterne med milliarder, når det har været stigende under den borgerlige regering og faldende under Thorning og Mette fup?

Thomas er en Trold.

Annonce