Annonce

“Det er staten, der pålægger os mere bureaukrati”

Kommunerne skælder ud på regeringens planer om at rydde op i kommunalt papirnusseri. “Vi vil ikke skære i kommunernes bevillinger,” siger socialdemokraterne.
Foto: Kommunernes Landsforening
Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening, borgmester i Kalundborg
Det er staten egne regler og krav om dokumentation, der får bureaukratiet i kommunerne til at svulme op.

Sådan lyder salutten fra Kommunernes Landsforening (KL), efter at regeringen har lanceret udspillet “Danmark Kan Mere III”, som lægger op til at beskære kommunernes administration med fem procent.

Med mindre administration og færre regler kan der ifølge regeringen frigøres medarbejdere, som så i stedet skal løse såkaldte borgernære opgaver.

Men formanden for KL, Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg, sparker bolden tilbage på regeringens banehalvdel.

Sparker bolden tilbage på regeringens banehalvdel

De mange regler og krav, som kommunerne bøvler med, kommer ifølge KL-formanden fra regeringen og Folketinget. Det er den egentlige årsag til det svulmende kommunale bureaukrati.

“Vi har en kæmpe udfordring med mangel på arbejdskraft, som vi meget gerne vil i dialog med regeringen om. Men så længe staten bliver ved med at hælde dokumentationskrav ud over kommunerne, er der ikke meget at hente,” lyder det fra Martin Damm i en pressemeddelelse.

Ingen snuptagsløsninger 

“Hvis staten er klar til at rydde op i sit eget bureaukrati, så er vi bestemt klar til at drøfte det. Men hvis det her blot er et slag i luften, så er det en ommer,” siger KL-formanden, som peger på, at der blandt andet på ældreområdet er indført et hav af dokumentationskrav af frygt for klager og tilsyn.

Det samme gælder ifølge KL for udsatte børn, hvor Ankestyrelsen angiveligt bombarderer kommunerne med dokumentationskrav, som tager tid væk fra borgerne.

Bombarderer kommunerne med dokumentationskrav

Martin Damm hævder desuden, at kommunerne i årevis har effektiviseret og reduceret på administrationen. Det betyder ikke, at man ikke kan finde yderligere reduktioner, men der er ingen nemme løsninger.

”Det er oplagt, at vi skal have fokus på at udnytte de ressourcer, der er, bedst muligt. Men der findes ikke snuptagsløsninger til bare at reducere yderligere,” siger Martin Damm, som efterlyser et nuanceret blik på, hvad administrative medarbejdere i kommunerne egentlig får tiden til at gå med.

S: Vi skærer ikke i bevillingerne

Hos Socialdemokratiet kommer finansordfører Benny Engelbrecht (S) kommunernes kritik i møde.

Han peger på, at regeringen i modsætning til eksempelvis de konservatives omstridte økonomiske plan ikke lægger op til at skære i kommunernes overordnede bevillinger.

Udvalgte kommuner har fået frie hænder til at fjerne regler og nedbringe det administrative arbejde

Han peger samtidig på, at de kommende forhandlinger med kommunerne skal tage udgangspunkt i erfaringerne med de såkaldte frikommune-forsøg, hvor udvalgte kommuner har fået frie hænder til at fjerne regler og nedbringe det administrative arbejde i de kommunale forvaltninger.

“Vi vil sætte os sammen med KL og se på en model for nedbringelsen af administrationsudgifterne. Her skal vi blandt andet udnytte erfaringerne fra velfærdsaftalerne, hvor kommunerne sættes fri af statslig lovgivning, og også selv er forpligtet til at fjerne regler og egen bureaukrati,” udtaler Benny Engelbrecht til Netavisen Pio.

“Det kræver med andre ord, at der især fra statens side reduceres i kravene til dokumentation og bureaukrati,” slutter Benny Engelbrecht.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet