Annonce

Det faglige Danmark har kurs lige mod isbjerget

Manglen på faglært arbejdskraft kan få alvorlige konsekvenser for hele det danske samfundet, skriver byrådsmedlem. Kursen skal rettes op nu.
En helt frisk prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fremskriver, at Danmark kan mangle op mod 100.000 faglærte i 2030.

100.000! Tallet er intet mindre end en potentiel katastrofe.

Det vil utvivlsomt få meget store konsekvenser for os alle sammen, hvis ikke der handles nu.

Det er det ikke alene for det faglige, danske arbejdsmarked, men for 5,8 millioner indbyggere i Danmark.

Det vil utvivlsomt få meget store konsekvenser for os alle sammen, hvis ikke der handles nu.

Problemet er bare vokset

Udfordringen har været kendt i årtier, men udviklingen går kun den forkerte vej.

I 2016 pegede fremskrivninger på, at Danmark ville mangle 70.000 faglærte i 2025, og de friske tal viser, at det kun går den vej, hønsene skraber.

Hvis ikke denne udvikling standses, vil det afstedkomme faldende lokal beskæftigelse, rekrutteringsproblemer for alle brancher, presse det lokale og geografiske uddannelsesudbud, svække dansk konkurrenceevne og et deraf følgende dyk i velfærdsmulighederne.

Det faglærte Danmark er en af de helt store og væsentligste årsager til, at et lille land som Danmark historisk har kunnet klare sig godt.

Kræver handling nu!

Hvis problemet skal løses, så skal handles, både politisk i folketing og kommuner, af arbejdsmarkedets parter og af borgerne.

Folketinget må iværksætte de hidtil mest ambitiøse trepartsaftaler om praktikpladser, der indbefatter øgede muligheder for unge, voksenlærlinge og erhvervsskolerne – og tænk også grundskoler og jobcentre ind i en storstilet indsats.

Folketinget må iværksætte de hidtil mest ambitiøse trepartsaftaler om praktikpladser

I kommunerne skal vi styrke de lokale samarbejder med de faglærte erhverv endnu mere, så endnu flere borgere kan se, hvilke glimrende muligheder det faglærte Danmark rummer, men det er ikke nok.

Som borgere har vi også et medansvar for at tale faglærte muligheder op. Vi skal opfordre erhvervsdrivende til at tage lærlinge og motivere familie, venner og bekendte til at afsøge mulighederne for at blive faglært.

Isbjerg forude

Som udlært faglært for snart et kvart århundrede siden, kan jeg skrive under på, at et svendebrev er et værktøj, der bruges resten af arbejdslivet på tværs af brancher og erhverv.

2030 er lige om lidt. Alle kan se isbjerget forude, og der venter en uoverskuelig regning og mangel på faglærte, hvis ikke alle gør en ekstra indsats nu.

Byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Hjørring Kommune


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Få overbevist de unge til at søge over i håndværkerfag...
Det kan jo reguleres politisk...
Vi skal jo ikke uddanne til ledighed...

Helt enig, problemet er enormt, og vi kan ikke bare forvente, at vi i al fremtid kan hente polske og litauiske håndværkere til at fylde hullet.

Stop de samfundsbetalte, overflødige studier som humaniora, statskundskab, historie mfl. og lad de der ønsker disse uddannelser betale selv, uden SU.

Brug så de sparede penge til at refundere lærlingenes løn.

Venstrefløjen har i årtier opelsket de videregående uddannelser. Det er nemlig her de rekrutterer deres vælgere.

Annonce