Annonce

Det går så godt i SF, at der snart må ske noget nyt

Pia Olsen Dyhr nærmer sig forgængeren Villy Søvndals popularitet. Vil SF denne gang omsætte vælgeropbakning til magt?
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Pia Olsen Dyhr, formand, SF, interviewes af både DR og TV 2 på valgaftenen 2022.
De burde være ellevilde.

Når SF’erne i weekenden samles i Kolding, kan de glæde sig over meningsmålinger på niveau med Villy Søvndals eventyrlige valgresultat fra 2007.

Over 10 procent af vælgerne siger, at de vil stemme på SF, hvis der var valg i dag.

Så meget desto mere imponerende er bedriften, når man husker tilbage på, hvordan SF for under et årti siden ydmyget og ramponeret måtte træde ud af Thorning-regeringen.

I en overgang svævede partiet mellem liv og død, og flere kommentatorer var parate til at slukke respiratoren.

Men ikke Pia Olsen Dyhr. Med en kraftpræstation hev hun SF tilbage fra katastrofens rand og satte ufortrødent kursen mod fornyet regeringsdeltagelse.

Det er socialistiske stemmer, der arbejder og noget venstrefløjsvælgerne kunne lide.

Valget sidste år udløste mandatgevinst for SF, mens de ideologiske hardlinere i Enhedslisten og Alternativet gik tilbage.

Afvist af Mette

Men hvorfor når det folkesocialistiske smil så alligevel ikke helt op til ørerne? 

Det skyldes selvfølgelig, at statsminister Mette Frederiksen valgte at belønne SF’s honette ambitioner med en kold afvisning.

Det er en begmand, der svier

Frem for at danne regering på det spinkle, men dog eksisterende centrum-venstre flertal, valgte statsministeren at danne regering med de partier, der var gået til valg på at vælte hende og genstarte forsøget på at stille hende for en rigsret.

Det er en begmand, der svier. Især fordi Pia Olsen Dyhr i årevis er blevet latterliggjort for at gøre SF til et underdanigt lillesøsterparti til Socialdemokratiet.

Vejen til magten går stadig igennem S

SF står nu i samme position som første og anden guldalder i 80'erne og i 00’erne. Med massiv folkelig opbakning, men beskeden indflydelse.

Opgaven for Pia Olsen Dyhr er lige så simpel, som den er svær: At bringe SF tæt på magten uden at sætte populariteten over styr.

Og som det altid har været gældende i partiets historie, er der ingen vej til magten uden om Socialdemokratiet.

For det er kun gennem massive indrømmelser eller decideret regeringssamarbejde med socialdemokraterne, at SF og Pia Olsen Dyhr kan forløse sine ambitioner.

Spørgsmålet er så, hvordan SF bedst skaber den situation? 

Konfrontationsvejen er imidlertid en farlig vej.

SF kan sætte hårdt mod hårdt. Lægge en mindre skinger linje end Enhedslisten, men stadig gå aggressivt efter at kapre endnu flere af de socialdemokratiske vælgere, som er utilfredse med Mette Frederiksens højredrejning.

Der er plads til et venstrepopulistisk parti. Vokser SF sig stort nok, kan det udløse SVM-regeringens kollaps og tvinge S til at indgå samarbejde. Simpelthen for at forhindre SF i at vokse sig alt for stort.

Konfrontationsvejen er imidlertid en farlig vej. Den ligger dårligt til Pia Olsen Dyhrs temperament, og viste sig ved valget at være en fiasko for både Enhedslisten og De Radikale.

Risikerer at blive spillet tilbage til start

Så giver det bedre mening at fortsætte den pragmatiske kurs. Medvirke i finansloven til fordel for billige, men symbolske indrømmelser. Høste fremgang ved det kommende kommunalvalg.

SF kan positionere sig fordelagtigt til tiden efter SVM-regeringen og håbe på klar rød valgsejr. Måske endda indgå i midter-regeringen, når den engang er færdig med de upopulære arbejdsudbudsreformer og dividenden skal udbetales til vælgerne.

Hvis Mette Frederiksen efter næste valg danner regering med De Radikale eller de borgerlige vinder, så er SF spillet tilbage til start

Faren er selvfølgelig, at den dag aldrig kommer. At socialdemokraterne bliver ved med at dingle regeringsdeltagelse foran SF, som var det en gulerod på en stok.

Hvis SVM-regeringen kører videre. Hvis Mette Frederiksen efter næste valg danner regering med De Radikale eller de borgerlige vinder, så er SF spillet tilbage til start.

Fagbevægelsens gunst er socialdemokraternes hjerteblod

Det er ikke kun Socialdemokratiets vælgere, som lige nu søger tilflugt hos SF. Det samme gør Socialdemokratiets traditionelle venner i fagbevægelsen.

For med sin hårdhændede behandling af fagbevægelsen, har Mette Frederiksen lagt sig ud med sine stærkeste og mest selvbevidste allierede.

Det skaber en historisk åbning for SF, der altid har omfavnet fagbevægelsen, men som aldrig rigtigt har fået kærligheden gengældt.

Vil man være et arbejderparti, så skal man også skaffe resultater til arbejderne

Fagbosserne i de store forbund som 3F og Dansk Metal har set med mild overbærenhed eller direkte fjendtlighed på de velmenende blomsterbørn med deres ravkæder og vegetariske madpakker.

Kan SF blive fagbevægelsens nye kæledægger, så er der tale om et potentielt gennembrud, der permanent vil forrykke magtbalancen til venstre for midten.

Men det kræver, at SF'erne modstår fristelsen til at vælge den nemme løsning og kritisere fra hængekøjens trygge ansvarsløshed.

Lige nu er SF nyttige for fagbevægelsen, men mest som et redskab til at sende et signal til Socialdemokratiet om at man er utilfreds med kursen.

Vil man være et arbejderparti, så skal man også skaffe resultater til arbejderne. Og det kræver tilstedeværelse ved magtens bord.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I min optik hviler Niels Jespersens analyse på et vakkelvornt grundlag. Det rød-grønne flertal forsvandt ved valget i november 2022. S, SF, EL og Alt fik tilsammen 80 mandater. Selv med 3 nordatlantiske mandater udgør det altså ikke et flertal. RV - der krævede og udløste valget - udtrådte samtidig af det rød-grønne flertal ved at kræve en regeringsdannelse hen over midten. Så de 7 radikale MF’ere indgik og indgår ikke i den rød-grønne alliance. Hvordan Niels Jespersen og andet godtfolk kan fastholde myten om det rød-grønne flertal er mig en gåde og myten er kun til gavn for borgerlige kommentatorer, der vil genere S med påstande om løftebrud og til stor nytte for en venstrefløj, der anklager S for klasseforræderi og for at løbe fra klimakamp og andet godt.
Mette Frederiksen tog konsekvensen af de faktiske politiske magtforhold efter de radikales udmelding i. Juni 2022. S måtte gå til valg på en regering hen over midten. Denne regering er ikke min foretrukne, men Niels Jespersen - og andre - bør forholde sig til virkeligheden i den politiske verden.

Helt enig. En SR regering var nok en mulighed. Men en regering, hvor de radikale kørte med klatten. Økonomiske reformer med de borgerlige og udlændinge og hardcore grøn politik med venstrefløjen. Begge dele ville have gjort mere ondt på S end SVM samarbejdet.

Enig med Lars. Alternativet til den nuværende regering var ikke på noget tidspunkt at køre videre med en socialdemokratisk regering á la 2019-2022, som intet var hændt.

Eneste reelle alternativ var vel at give Ellemann den "Mission Impossible" at danne og lede en borgerlig regering og få den til at holde mere end bare et halvt år. Et alternativ der taktisk set måske ikke ville have været så tosset for Socialdemokratiet.

Alle 3 nordatlantiske mandater skulle i så fald være med ved hver eneste afstemning, men Aaja Chemnitz fra Inuit. A, erklærede efter valget, at hun ikke ville tælles med i rød blok pr. automatik.

Pias floskelstrøm ville ingen ende tage på landsmødet.

Dengang SFerne havde chancen for at vise hvad et demokrati i virkeligheden indebærer, ja, da turde de ikke selv lade danskerne få ordet i en folkeafstemning om afskaffelsen af Store Bededag!

Thi danskere og især SFere bliver altid klogere!

“Holger og konen siger nej til Unionen!”

Pia og SFerne siger nej til socialdemokraterne!

Pia og SFerne siger nej til flertalsregeringen!

Pia og SFerne siger nej til afskaffelsen af store bededag!

“Vi er bare uenige om hvad der er bedst for Danmark!”

Sagde Pia om sit venskab med Mette Frederiksen.

Men SF vil ikke Frede landbruget…..

Flosklerne flød hurtigere end co2- udslip, sprøjtemiddel fra hustage, affaldsvand fra storbyerne omkring Øresund, osv., osv.

Men sjovt nok intet om pfas som kvinderne bruger i næsten alle deres skønhedsprodukter, beklædningsgenstande, osv

Men SF vil ikke frede forbrugerne!

De reelle forurenere!

De der bestemmer hvad der skal i indkøbskurven!

SFs meningsmålinger står i top!

Forbruget af økologiske produkter fra landbruget falder og falder!

IRMA der holdt liv i de økologiske landmænd og landkvinder i Jylland lukker og slukker over hele Sjælland!

Men meningsmålingerne for SF stiger og stiger!

Floskel-strømmen fra danskerne står i kø!

I Norge vil man for alt i verden være selvforsynende på landbrugsvarer.

Hukommelsen fra 2. verdenskrig er fortsat intakt! Sulten og mangel på fornødenheder huskes af den ældste generation!

Men det koster!

Hvordan vil SF hjælpe økologerne der bliver arbejdsløse som følge af IRMAs fald!

“SF vil ikke frede landbruget”.

Flosklernes kvindeparti er over os!

Intet om PFAS der er i ethvert kvindeligt skønhedsprodukt, incl. alt det smarte Pia Olsen Dyhr tøj!

Men SFere fredes endnu engang!

Vi og de lever i bedste vælgeropbakning!

Sjællænderne sagde ja til IRMA!

Jyderne sagde ja til fortsat Store Bededag!

Men vælgerne skulle ikke spørges!

Så ville chancen for en fed “meningsmåling-opbakning” jo falde til jorden!

SF er utilfredshedens parti!

Ikke nogen løsningens parti!

Pengepungen bruges på luksus!

Dansk landbrug kan sejle sin egen sø!

I Norge betaler forbrugerne prisen for at holde liv i norsk selvforsyning!

SFerne lever i dag fedt på EU-tilskuddet til dansk landbrug!

I virkeligheden tilskud til SFerne, der bruger luksussen på PFAS- produkterne til forskønnelsen af partimedlemmerne!

Hvad skulle Holger og Villy og Pia gøre uden den store landbrugsstøtte fra EU!

Prisen på smør er under Mette Frederiksens Putin-inflation steget med 25%. Uden EU støtte ville prisen være steget 50%.

Den grønne omstilling som Pia og Mette står bag inden for strømforsyningen, bevirker at de grønne strømhandlere i dag kan scorer bonusser årligt på over 100 millioner!

Blot en strømhandlers årsindtægt kunne have holdt IRMA i live!

Når Mette og Pia nyder en cafelatte på en københavnsk fortovscafe kan de diskutere PFAS indholdet i hinandens skænhedsprodukter og beklædning!

“Vi er bare uenige om hvad der er bedst for Danmark”

Et kan de to storforbrugere af tøj og kosmetik blive enige om:

Vi vil ikke frede landbruget!

Engang var der blot en ægte rød landmand i SF!

Manglen på Forbindelsen til virkeligheden er fortsat det mest kendetegnende for SF!

Derfor er fagforeningsfolkene specielt inviteret!

Men kun toppen!

Manden og kvinden på gulvet blev ikke inviteret til en folkeafstemning om afskaffelsen af Store Bededag!

Selv SF frygter vælgernes dom!

Et rungende nej til afskaffelsen af Store Bededag!

Alt imens Pia drikke cafelatte med Mette!

Flosklernes topmøde med EUstøtte til kaffe, mælk, sukker og fløde!

Forureneren betaler!

Jo, tak for kaffe!

De økologiske landmænd får job som fodermester hos Arla-landmændene!

Prisen på cafelatten gør at Pia og Mette fortsat kan mødes!

De økologiske landmænd betalte prisen!

Takket være Pia og Mette!

De vasker stadig hænder!

I PFAS skønheds-sæbe!

SFere bliver altid klogere!

“Holger og konen siger nej til unionen”

Historien gentager sig igen og igen!

Pia Olsen Dyhr nærmer sig forgængeren Villy Søvndals popularitet!

Engang havde SF en ægte rød landmand!

Aksels Jensens vrøvl og floskelstrøm fortsætter i en uendelighed uden fakta og indhold.
Irma lukkede fordi kunderne handlede i andre billigere butikker og derfor fik et undersku på ca. 100 millioner.
Norge kan støtte landbruget i det uendelige fordi de har store indtægter på gas og olie.
Salg af økologiske varer falder fordi forbrugerne sagtens kan leve foruden og ikke vil betale ekstra for økologi.
Aksel Jensens vrøvl og floskler fortsætter så længe Netavisen Pio ikke får lukket for hans adgang til at skrive i mediet.

I et demokrati lukker man ikke af for andres vrøvl. Det kaldes jo for censur.

Lidt om mælkepriser og Pfas

I SuperBrugsen er der en prisforskel på ca 6 kr på en liter Xstra minimælk og så en 1 l øko Jersy minimælk fra andelsmejeriet Thise leveret af økologiske landmænd - Men så garanterer de også at man kan smage havets brusen - køernes gumlen på græsmarken - og deres viften med ørene -

Jeg tror ikke at dette billede af gumlende og bøvsende køer - er det som popper op hos den almindelige forbruger når indkøbsvognen skal fyldes op - og husholdnings budget er mærkbart udfordret -

Hos Danmarksdemokraterne har de Inger en ægte jysk og renskuret pige - Altså når vi ser bort fra de flere lag Pfas skønheds makeup der skal camouflere hendes landlige teint - Man skal jo gerne tage sig præsentabel ud - når der bydes op til dans i de fine Saloner ;-)

Men sådan er der jo så meget man kan undres over i disse tider -

Jeg drikker aldrig mælk, så om man kan høre køernes gumlen på græsmarken er mig ligegyldigt. Til gengæld kan jeg - sammen med vognmændene - fortvivle over at regeringen vil gøre alting værre og dyrere. En ekstra afgift på godstransport! Sig mig - er regeringen ikke interesseret i at få mælken frem, at få kartoflerne frem, agurkerne, bøfferne og makrellen i tomatsauce?
Vognmændene vil efter sigende strejke den 4. april. Det meste af dagen. Så sørg for at gøre dine påskeindkøb i ordentlig tid.

Besynderligt, hvad der foregår i mit tidligere land, verdens lykkeligste og meget meget stolte over velfærdsstaten.

Og aller mest besynderlig. INGEN protestere over udviklingen. Alle bliver hængende hjemme foran tossekassen o ser X-Factor, mens et kynisk Socialdemokratiet vender deres vælgere ryggen og går neo kapitalistisk bananas som ikke en gang Liberal Alliance før valget i 2022 i sin absolut vildeste fantasi kunne blive til virkelighed.

Socialdemokratiets vælgere er skæmt fra sans og samling af karriere Mette Frederiksen, som fucker Danmark synder og sammen før hun smutter til det store udland. For i Socialdemokratiet kan hun umulig have en fremtid. Men mindre det lade danske folk bare bliver hjemme på sofaen.

Hvilket de sikkert gør. Særligt de yngre generationer tror bare det hele kommer af sig selv. Det bliver en brat opvågning når de går ind i voksen tilværelsen og velfærdsstaten er udskiftet med velfærdssamfundet efter amerikansk forbillede, Game-over for de 25% på bunden af det før lykkelige Danmark.

Velbekomme Danmark. I vil det selv gennem Jeres stemme i demokratiet. Demokratiet, hvor politikerne gør med Jer vælgere, hvad de vil så snart de er valgt. Ikke en gang Donald Trump kan gøre sådan noget i USA. Det kan kun ske i Danmark.