Det kan kun gå for langsomt med vaccinen

Mens vi venter på vaccinen, bør myndighederne for en gangs skyld forberede sig på det værste. Samt overveje at nødgodkende den britiske Oxford-vaccine.
Vi står nu i den situation, der ikke måtte ske.

Måske det var uundgåeligt. Det er ikke lykkedes nogle af de lande, vi normalt sammenligner os med at undgå corona-smittens anden bølge. Og igen skal vi prise os lykkelige for, at den danske nedlukning kom rettidigt nok til at forhindre smitten i at komme helt ud af kontrol.

Men at naboens hus brænder, er ikke nogen trøst. Især ikke fordi mange af de fejltagelser, myndighederne har begået, har været aldeles forudsigelige og kritiseret helt tilbage fra marts.

Smittesporingen fungerer stadig ikke

På pressemødet i tirsdags stod sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og beklagede, at smittesporingensberedskabet - altså myndighedernes evne til at opspore og nedkæmpe smittekæder - fortsat ikke fungerer tilfredsstillende.

...en aggressiv og kompetent smitteopsporing er vores offensive våben mod corona-smitten

Det er uacceptabelt. Helt fra starten har det stået klart, at en aggressiv og kompetent smitteopsporing er vores bedste offensive våben mod corona-smitten. Ifølge Heunicke er det de høje smittetal i december, der har overbelastet systemet.

Her må man undre sig: hvorfor er smittesporingsberedskabet, som man har haft et halvt år til at få stablet på benene, ikke dimensioneret til 3.000 daglige smittede? Der burde have været afsat ressourcer til at spore langt flere tilfælde.

Uforklarlig langmodighed

Desværre ligner det endnu et eksempel på den uforklarlige langmodighed, der siden marts har karakteriseret de danske myndigheders forholdsregler. Man var dengang for langsom med at kontrollere smittede skiturister fra Østrig.

På akkurat samme måde var man i december alt for langsomme til at stoppe britiske rejsende i at bringe den nye og ekstra smitsomme B117 corona-variant ind i landet.

Den spreder sig i Danmark nu, og vi risikerer, at den i februar har udkonkurreret den gamle corona-variant.

Det var akkurat det scenarie, myndighederne forsøgte at undgå, ved i efteråret at lade millioner af mink nedslagte.

Katastrofalt at gøre for lidt

Der mangler fortsat systematisk corona-kontrol i lufthavnene. Den britiske variant kan logisk nok ikke stoppes nu, men hvad med den sydafrikanske eller kommende mutationer? Der mangler også karantæne af de smittede.

Vi bør droppe det, man kalder “proportionalitetsprincippet” og vende tilbage til forårets “forsigtighedsprincip”.

Konsekvenserne ved at gøre for meget er små. Omvendt er det katastrofalt at gøre for lidt. Vi bør droppe det, man kalder “proportionalitetsprincippet” og vende tilbage til forårets “forsigtighedsprincip”.

Konsekvent forberede os på det værste.

Jeg har før efterlyst, noget af den handlekraft Mette Frederiksen og Magnus Heunicke udviste tilbage i foråret. Dengang var man parat til at tale med meget store bogstaver og gøre det klart for sundhedsmyndighederne, at man skulle gå i gang med at teste danskerne.

Resultater er, at Danmark i dag har et af verdens bedste og mest ambitiøse testprogrammer. Her er sandsynligvis også en af årsagerne til, at den seneste nedlukning ikke kom alt for sent: de mange test fungerer som en form for passiv smittesporing.

EU har købt for få vacciner

Men i sidste ende tjener nedlukninger, test og smittesporing kun ét formål: de vinder os tid indtil danskerne kan blive vaccineret. Først når millioner af danskere er blevet stukket, vil det være sikkert at hæve nedlukningsrestriktionerne.

Det er et af videnskabens mirakler, at det på under et år er lykkedes at udvikle flere virksomme vacciner.

Det er et af videnskabens mirakler, at det på under et år er lykkedes at udvikle flere virksomme vacciner. Desværre tyder meget på, at EU, som har haft ansvaret for en fælleseuropæisk vaccine-politik, har handlet alt for langsomt.

Det gav ellers god mening at købe fælles ind, så medicinalvirksomhederne ikke kunne spille indkøberne ud mod hinanden, men hvis det giver sig udslag i alt for få vacciner, så havde det være bedre at overlade indkøbene til medlemslandene.

Lad os lære af andres erfaringer

Danmark er et lille land, og det er bestemt ikke sikkert, at vi ville kunne sikre os ekstra vacciner i samme omfang som USA, Storbritannien og Israel, der er verdensførende, når det kommer til at vaccinere.

Men det er værd at afprøve alle muligheder. Derfor er det også positivt, at Mette Frederiksen er i direkte kontakt med de israelske myndigheder, så vi kan lære af deres erfaringer.

Dernæst bør myndighederne overveje en nødgodkendelse af den britiske Oxford-AstraZeneca vaccine. Eventuelt kun til frivillige over en vis alder.

Det er et kæmpe sats at vaccinere en del af befolkningen med en vaccine, hvor bivirkninger og langtidseffekter ikke er tilstrækkeligt grundigt dokumenteret, men vi står i en desperat situation. Flere hundrede danskere dør hver uge af corona.

Alternativet er en flere måneders ekstra nedlukning med massive menneskelige og økonomiske omkostninger.

Alternativet til en usikker vaccine kan være flere måneders ekstra nedlukning med massive menneskelige og økonomiske omkostninger til følge.
 

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

For effektivt at kunne bekæmpe CORONA virus ,i den nuværende og i den muterede form ,må folk stå sammen i kampen.Ingen regering eller regeringsleder kan gøre noget som helst, såfremt folket ikke er MED i bekæmpelsen.
Er folket det ? Parat til begrænsninger og tiltag der beskærer og indsnævrer "hyggen" ? Under Coronakrisen tydeliggøres det hvordan landet er delt op i to "lejre". En Rød lejr,og en Blå. Lejre med markante kontrastfyldte holdninger til CORONA.Forskelligartede holdninger der er med til at besværliggøre både smitteopsporing og spredning.

Tak for en leder med mange gode overvejelser. Jeg vil dog bemærke følgende:

1) Det er risikabelt at nødgodkende vacciner, som det er sket i USA, Storbritannien og Israel. For man risikerer, at det går galt med en af vaccinerne, som ikke er tilstrækkeligt undersøgt. Sker der noget uheldigt og utilsigtet kan mange lade sig skræmme væk fra vaccinering.

2)Når EU ikke hurtigere købte vacciner skyldes det blandt andet, at Danmark krævede, at pengene til vaccinerne blev fundet på det eksisterende EU budget. Det fremgår af en god redegørelse for forløbet af EUs vaccineindsats på DRs hjemmeside.

Dansk presse bliver vedvarende med at fremstille det som at FDA gik på kompromis da de godkendte Pfifzer/Biontech vaccinen!
Det gjorde de netop ikke og til Trump's store irritation!
Fauci stod fast,

Oxford vaccinen: kun 11.636 deltog i fase 3 og kun 12 % var over 55 år!
så mon ikke det er de yngre der skal have den
På et tidspunkt fik man ved en fejl kun givet halv dosis ved første sprøjte og fandt så ud af at det øgede procenten!!

Totalt VANVID når man i KØBENHAVN kan erfare hvordan "demonstranter" protesterer mod de restriktioner der er
absolut NØDVENDIGE for at dæmme op for CORONASMITTEN. SKABAGTIGT og SYGT at demonstrere for det de kalder for "frihed", når CORONA tydeligt viser hele kloden at mennesker DØR af denne virus.Eller ødelægger menneskers helbred. INGEN kan sige sig FRI for at være i fare. INGEN. Kun "galninge" må mene andet. Hvad er dog mere værd end selve LIVET ? Bajere ??? Fester ??? Rejser ???? Koncerter ??? Man DØR kun EN gang. Dit liv og andres bliver ikke "genudsendt".

I Japan er netop dukket endnu en variation/mutation af Coronavirus op. På tide folk indser at verdenssituationen er ALDELES ALVORLIG. CORONA er en bombe under hele menneskeheden.

Annonce