Det oplagte valg: Biden vælger Harris

Favoritten Kamala Harris bliver Demokraternes vicepræsidentkandidat. Hvem er hun? Netavisen Pio tegner et portræt.
Foto: Lily Adams/DNC
Joe Biden og Kamala Harris i Washington D.C., 2019
Hun var eksperternes og bookmakernes favorit og tirsdag aften blev senator Kamala Harris fra Californien så valgt af Joe Biden som Demokraternes vicepræsidentkandidat.

"Jeg har den store ære at meddele, at jeg har valgt Kamala Harris - en frygtløs kæmper for den lille fyr, og en af landets fineste embedsmænd - som min "running mate"," skrev Joe Biden på Twitter.

Et på en gang meget sikkert, nærmest lidt kedeligt valg, men samtidig også meget historisk valg. Kamala Harris bliver den første farvede kvinde på stemmesedlen til et præsidentvalg fra et af de to store partier. Og bliver hun valgt, så bliver hun den første kvinde valgt til Det Hvide Hus. Tre kvinder, Geraldine Ferraro, Sarah Palin og Hillary Clinton, har tidligere været opstillet, men ingen af dem formåede at vinde.

Hun har en pæn blanding af erfaring som både embedsmand og politiker, hun er yngre end ham, kvinde, farvet og så ligger hun tæt op af Biden sådan rent politisk, sådan en lille smule til venstre for midten.

Bernie Sanders-fløjen kalder hende "corporate establishment" og højrefløjen, at hun er en del af "the radical left".

Skal ikke rokke båden

Politisk giver valget god mening. Fordi det er så forventet, at det blev Harris, er det måske heller ikke noget, der giver den helt store effekt i målingerne.

Det har Biden-kampagnen, der har et solidt forspring i målingerne, heller ikke brug for. Ifølge det seneste vægtede gennemsnit som mediet realclearpolitics.com har lavet fører Biden med lige under syv procentpoint.

Man vil også meget nødig undgå en situation som John McCain havde med Sarah Palin i 2008, hvor man pludselig står med en kandidat, som man ikke kan styre.

Kamala Harris er ikke en begejstrende taler, ligesom Obama, men hun har masser af erfaring fra at stå i retssalen og lave "closing arguments" og er generelt vurderet til at være en dygtig debattør, hvilket jo er relevant, når hun skal udfylde en af vicepræsidentkandidatens vigtigste roller - nemlig vicepræsidentkandidatdebatten mod vicepræsident Mike Pence.

Harris er en rimelig habil fundraiser, som gennem årene har været god til at pleje de rige demokratiske donorer i både Los Angeles og San Francisco.

Tak til kernevælgerne

Man skal ikke overvurdere betydningen af valget. Som præsident Trump rigtig nok sagde på et pressemøde tirsdag, efter at det var meldt ud at Harris var kandidat, så stemmer vælgerne generelt på kandidaterne på toppen af stemmesedlen.

Trump fik også sagt, at han mente at Harris både var en løgner, falsk, alt for venstreorienteret, horrible og "nasty". Samme prædikat som han i øvrigt har sat på Mette Frederiksen, da hun ikke ville sælge Grønland, og et hav af andre kvinder, som har sagt ham imod.

Men med Kamala Harris på stemmesedlen sender Biden-kampagnen hvad der ligner en tak til de sorte vælgere, som udgør den absolut mest loyale vælgegruppe i partiet og i bund og grund sikrede ham nomineringen. Harris er også en kvinde, der gerne skulle række ud til især moderate kvinder i forstæderne, som er en helt afgørende vælgergruppe, hvis Biden og Harris skal vinde over Trump.

Omvendt har den veluddannede, sorte kvinde fra den liberale vestkyst måske ikke den helt store appel til hvide, arbejdervælgere i det såkaldte Rustbælte, staterne Pennsylvania, Ohio, Michigan og Wisconsin som Trump overraskende vandt i 2016.

Kandidat i 2024?

Med udpegningen af Kamala Harris er arvefølgen i partiet lagt fast. Vinder hun og Biden valget til november, så bliver Kamala Harris med al sandsynlighed Demokraternes præsidentkandidat om fire år.

Kamala Harris forsøgte selv at blive præsidentkandidat, men droppede ud af valgkampen allerede i december 2019, da pengene slap op.

Undervejs fik hun mest opmærksomhed for at gå til Biden i en debat, hvor hun angreb ham for at være imod integration af sorte skoleelever i hvide skole, tilbage i begyndelsen af 70'erne. Hvad hun selv stod for, var der til gengæld aldrig nogen der fandt ud af.

Datter af veluddannede immigranter

55-årige Kamala Harris er datter af en jamaicansk immigrantfar, der var økonomiprofessor på det prestigefyldte universitet Stanford og moderen, der var immigrant fra Indien, var kræftforsker.

Det er ikke en klassisk immigrant-baggrund med en tårevædet historie om, hvordan forældrene knoklede på fabrikken for at få deres døtre som de første gennem universitet.

Hjemmet var politisk interesseret, men Harris har tidligere fortalt, at det hendes forældre mest gik op i, var børnenes uddannelse. “Hvad har du lært i skolen i dag,” var altid det første spørgsmål omkring middagsbordet.

Opdragelsen gav dog pote. Kamala Harris har en søster, Maya, som også er blevet en højtuddannet, dygtig jurist (Og søsterens mand er i øvrigt chefjurist for pirattaxa-tjenesten Uber).

Og for at blive ved det familiære, så har Kamala Harris siden 2014 været gift med Doug Emhoff, som er advokat i underholdningsindustrien. Parret har ikke børn, men han har to fra et tidligere forhold.

Det vurderes at Emhoff-Harris-parret er gode for en formue på et sted mellem 30 og 40 millioner danske kroner.

Er gået jura-vejen

Kamala Harris er uddannet i økonomi og statskundskab fra Howard University, et af de såkaldte historiske sorte colleges og universiteter, og har desuden en jurauddannelse fra University of California.

Inden hun blev politiker, var hun offentlig anklager og jurist for bystyret i San Francisco.

I 2004 blev hun valgt som distriktsadvokat eller chefanklager for San Francisco, inden hun i 2011 tog springet op og blev valgt som justitsminister i hele Californien.

I 2013 kaldte præsident Obama hende i øvrigt "den pæneste justitsminister i hele landet". En udtalelse han hurtigt kom til at undskylde for.

Det var også som justitsminister, at hun lærte Joe Bidens nu afdøde søn, Beau Biden, at kende. Beau Biden var på det tidspunkt justitsminister i Delaware.

Noget som Biden også nævnte i et tweet:

"Jeg så, da de gik op imod de store banker, løftede arbejdende mennesker op og beskyttede kvinder og børn mod misbrug. Jeg var stolt dengang, og jeg er stolt over nu at have hende som min partner i denne valgkamp," skrev han.

Har fået kritik for hård linje

Hendes baggrund som anklager og justitsminister rummer også noget af det mest kontroversielle ved Harris i disse Black Lives Matter-tider.

Harris stod for en hård lov og orden-politik, og de californiske fængsler var fyldt til bristepunktet i hendes tid.

Hun fik også omstødt en dom, som ville have gjort Californiens brug af dødsstraf ulovlig. Californien har ikke henrettet nogen siden 2006, men mere end 700 fanger sidder på dødsgangen.

Lavere end Madison

Udover det åbenlyse, nemlig at Harris kan blive den første kvinde og første med indisk baggrund, der bliver vicepræsident, så slår hun også ud på et andet trivia-spørgsmål.

Hvis Kamala Harris skulle gå hen og blive præsident på et tidspunkt, så er der også en over 200 år gammel rekord som står for fald.

Kamala Harris er nemlig kun 1,57 meter høj og hun er dermed seks centimeter lavere end James Madison, som kun målte 1,63 meter.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce