Det rene Nordkorea

Sass Larsen har ret. Korridor-ændringerne af Bankpakke II er Danmarkshistoriens største tyveri. Hvornår bliver vi klogere?
DR’s fremragende dokumentarprogram ’Sikke En Fest’ rundede i går aftes af med afsløringerne af, hvor helt igennem uansvarligt de danske banker handlede op til finanskrakket i 2008. Dokumentaren afslørede også, hvordan den daværende borgerlige regering i korridorerne blev enige med bankerne om en redningsmodel, der har været meget dyr danskerne.

Hvordan det på nogen måde kan være ’nordkoreansk’, at borgerne får andel i indtægterne, når de har del i udgifterne og risikoen, må stå hen i det uvisse.

Dette skyldtes, at regeringen med Lene Espersen i spidsen afviste en model, hvor staten køber aktier i bankerne og dermed får andel i et eventuelt fremtidigt overskud. Denne fremgangsmåde kaldes upside-modellen og Socialdemokraterne foreslog, at dette blev en del af Bankpakke II. Logikken fra Socialdemokraternes side var tilbage i de hektiske dage i 2008, at bankerne ikke skulle slippe gratis fra at have sat dansk økonomi over styr. De danske skatteborgere skulle ikke betale regningen alene.

Men forslaget blev af Lene Espersen betegnet som ’det rene Nordkorea’.

Virkeligheden i årene op til krakket i 2008 var ellers, at de danske banker havde opført sig ustyrligt og dybt uansvarligt. Det gælder alle de banker, der i dag er gået ned. Men det gælder især for Danske Bank, som er en systemisk bank – ’for fed til at gå ned’, som nogen har kaldt det – hvilket betyder, at banken er så stor, at dens fald vil rive hele Danmarks økonomi med sig. Danske Bank havde blandt andet en højere gearing end Lehman Brothers. Derfor gav upside-modellen mening. Det skulle ikke være gratis for bankerne, at de af ren og skær grådighed havde sat samfundet over styr. Så hvordan det på nogen måde kan være ’nordkoreansk’, at borgerne får andel i indtægterne, når de har del i udgifterne og risikoen, må stå hen i det uvisse.

Men som programmet i går kunne afsløre, så ændrede den daværende borgerlige regering - i samarbejde med Danske Banks og Nordeas topchefer - den endelige aftaletekst. Det har betydet, at danskerne er gået glip 24 mia. kr. Ikke peanuts i en tid, hvor den nye regering ikke kan finde sølle 600 mio. kr. til at ændre genoptjeningskravet til dagpengene.

Sass Larsen kalder det for ”Danmarkshistorien største tyveri”. Og han har helt ret.

Dagen i dag har borgerlige meningsdannere forsøgt sig med to modargumenter. Det ene er, at vi skal være glade, fordi staten trods alt har tjent cirka 9 mia. kr. på bankpakkerne. Det andet er, at Socialdemokraterne også stemte for Bankpakke II og derfor ikke har ret til at angribe de borgerlige for deres sidste minuts korridoraftaler med bankbosserne.

Når den daværende borgerlige regering i 2009 holdt bankerne skadefri for den ulykke, som de selv havde startet, er det i sandhed ’det rene Nordkorea’. En lille elite i toppen af samfundet skulle ikke stå til ansvar for deres handlinger, men blot have mere magt og flere privilegier.

For det første, er der ingen grund til at være glad og tilfreds bankpakkerne. Danmark har valgt en model i vores redning af bankerne, som har stillet væsentlig færre krav end de redningspakker, som man har set i udlandet. Vi skal ikke være glade for et formodet overskud på 9 mia. kr., når det kunne have været på mere end 24 mia. kr. Dernæst har bankerne heller ikke lært lektien. De er tilbage i fuld vigør med de samme giftige handler med derivater og høje bonusordninger til bankens ledere.

For det andet, så var det ikke en mulighed for Socialdemokraterne at stemme nej til Bankpakke II. Selvfølgelig kunne Socialdemokraterne ikke undstå fra at deltage i en afgørende øvelse, som skulle holde Danmarks økonomi ovenpå. Dog kan man undre sig over, at S-ledelsen med denne viden ikke har brugt muligheden for at stille flere krav til bankernes bidrag til genopretningen af dansk økonomi. Sølle 600 mio. kr. har man bedt bankerne om at bidrage med i forbindelse med skatteaftalen, og de penge kommer endda fra lønsum.

Når den daværende borgerlige regering i 2009 holdt bankerne skadefri for den ulykke, som de selv havde startet, er det i sandhed ’det rene Nordkorea’. En lille elite i toppen af samfundet skulle ikke stå til ansvar for deres handlinger, men blot have mere magt og flere privilegier. Det er helt igennem uvirkeligt og helt igennem uforståeligt.


placeholder

Annonce