Det skæve Danmarks mest skæve diskussion

Der eksisterer reelt ikke et arbejdsmarked for folk ret meget over 60 år. Derfor er det helt skævt, når liberalisterne endnu engang vil hæve pensionsalderen for hårdtarbejdende danskere.
Ulighederne stiger i Danmark i disse år. Sammenhængskraften er ved at eroderer. Visse dele af befolkningen har haft travlt med at gemme deres penge i skattely forskellige steder i verden, eller på anden vis snyde skattevæsen for milliarder.

Samtidig har den store del af befolkningen, der faktisk står op hver morgen og holder hjulene i gang, været udsat for et hav af stramninger i forhold til regler og ydelser i arbejdsmarkedspolitikken.

Selv om efterlønnen reelt er væk og pensionsalderen allerede sat op, så har de borgerlige de seneste uger genstartet en diskussion om endnu engang at forhøje folkepensionsalderen.

Skattelettelser til skattefuskere
Liberalismens glødende bannerførere blandt de borgerlige partier har atter lagt sig i front. Og det er næsten som om, at jo mindre reel erhvervserfaring politikerne har, jo højere gjalder liberalismens råb om, at alle andre skal arbejde længere.

Og det er helt utroligt hvad det kommer til at betyde for Danmark. Det er næsten lige før man bliver helt imponeret over, hvad nogle få hundrede tusinde mere eller mindre nedslidte lønmodtagere kan gøre for Danmarks økonomi. På papiret. Men det er så heller ikke tilfældet.

Dette handler nemlig om, at regeringen, ved at udskyde folkepensionen, kan opskrive et økonomisk råderum, der giver grundlag for allerede nu at udstede store skattelettelser til den borgerlige regerings kernevælgere. Og blandt dem også de, der gennem årene har gemt pengene i skattely rundt i verden, for at snyde og bedrage vort land.

Der eksisterer ikke et arbejdsmarked for ældre
I debatten om temaet har nedslidningen, berettiget været i fokus. Men andre vigtige facts, der også bør trækkes frem: Det overses behændigt i den offentlige debat, at der ikke eksisterer et arbejdsmarked for folk ret meget over 60 år.

Er man i job i en virksomhed, er det selvfølgelig problemfrit at fortsætte, hvis kompetencerne er i orden. Det vil det også være uden at forhøje folkepensionsalderen.

”Vi havde da godt nok lige satset på en yngre medarbejder, så vi har noget at bygge på!”

Men kontakter man en ny virksomhed og søger opslået job som 64-årig, er svaret oftest ”Vi havde da godt nok lige satset på en yngre medarbejder, så vi har noget at bygge på!” – og så hører man ikke mere. Selv offentlige arbejdspladser melder ikke tilbage på jobansøgninger, når man er over 62 år.

Hvordan i himmelens navn er der nogen der kan tro, at man kan blive nyansat som 67- eller 68-årig i en virksomhed for første gang, enten som faglært/ufaglært, HK’er, sosuassistent, tømrer, murer eller lignende – det vil aldrig ske.

Ikke meget hjælp fra jobcentret
Der vil også komme til at ske det, at dagpengesystemet skal indrettes efter, at folk skal gå senere på pension. Så når man som 64-årig fyres, så er der to år på dagpenge, og så er det slut. Kan man først få sin folkepension som 69- eller 70-årig, så må man klare sig selv uden indkomst de sidste år.

Så er der jo hjælpen fra Jobcentret? Nu er det er ikke mange lønmodtagere, der har oplevet, at uddannelseskronerne er regnet ned over dem, siden de blev 55 år. Og jeg tvivler stærkt på, at jobcentrene vil sende lønmodtagere på kompetenceudvidende kurser som 68-årige. Det betyder, at det måske er umuligt at finde et job.

Så når liberalismen i Danmark forsøger at sælge en senere folkepensionsalder i fin indpakning og begrundet med hensynet til vækst, så er ikke en gave. Og det er ikke en ny mulighed for den enkelte at arbejde længere, for det kan man jo allerede gør i dag.

Næhhh. Kravet den borgerlige regering stiller til dig som lønmodtager er, at nu skal du arbejde et vist antal år længere. Og gør du ikke det, så mister du din forsørgelse, indtil du kan få folkepension som 70-årig.

Vil de arbejdende danskere virkelig finde sig i det?
Nu kommer alt dette selvfølgelig ikke til at gælde i virkeligheden for ”upper class” i Danmark. Politikere, ledende medarbejdere i offentlig administration og i private virksomheder er ofte kontraktansatte med indbyggede pensionsordninger og muligheder for at gå på pension forholdsvis tidligere end alle andre.

Det er ikke underligt, at politikerleden vokser i disse år

Og hvis de synes lønnen er god nok, kan de jo allerede i dag fortsætte med at arbejde indtil de er 70 eller mere. Stramningerne i folkepensionen kommer derfor hovedsagelig til at nakke ganske almindelige mennesker i dette land.

Det skæve Danmark bliver endnu mere skævt. Først tog de efterlønnen. Så halverede de dagpengeperioden. Nu vil de også stjæle dine gode år som folkepensionist. Det er ikke underligt, at politikerleden vokser i disse år.

Det gør uligheden også – og Regeringen er ved at finde tommelskruerne frem til den ældre del af den arbejdende befolkning. Jeg synes det er voldsomt usympatisk – vil I virkelig finde jer i det?

 
Poul Erik Skov Christensen var 1995-2013 formand for Danmarks største fagforbund SID, senere 3F. Han har tidligere arbejdet som blandt andet sømand, skibsværftsarbejder og jord- og betonarbejder.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning

Tidligere forbundsformand for 3F og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederikssund Kommune for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Annonce