Det skal være slut med billetslaver

De store koncertarrangører skal sammen med 3F vise, at vi sammen tager ansvar for, at også løsarbejdere i musikbranchen betales en ordentlig løn – og ikke bare spises af med en krøllet billet.
Forlystelsesbranchen er i kraftig vækst. Der findes efterhånden festivaler for enhver smag. Ja sågar festivaler hvor gastronomi og musik kombineres. Festivaler der reklamerer med, at fødevarerne er økologiske og dyrene har haft sund opvækst. Det er festligt og sympatisk.

Men lige så mange positive krav der stilles til fødevarerne og musikkens kvalitet, ligeså få krav stilles til de ansatte ve og vel. Og det undre mig. For hvordan kan vi nyde god musik og mad, alt imens andre knokler til en ekstrem lav løn – og ofte helt uden rettigheder?

Det handler om big business
Gennem de sidste måneder har jeg dagligt bevæget mig rundt blandt de kreative, der er promotorer for festivaler og andre sociale arrangementer i København. Alt for ofte hører jeg den samme kommentar, når samtalen drejer sig om de ansattes rettigheder: ”Jamen, de unge vil jo gerne arbejde gratis, for de får jo billet til indgangen”.'

Det er på tide, at forlystelsesbranchen sættes stolen for døren

Jo tak. Jeg kender en del, der har arbejdet på Roskilde Festival for et armbånd. Det er jo en del af den festivals ”koncept”, for overskuddet fra festivalen går til gode formål. Men mange andre festivaler er big business, hvor målet er profit. Er det rimeligt, at unge skal arbejde gratis alt imens ”bagmændene” skummer fløden? Nej, gu’ er det ej.

Det er på tide, at forlystelsesbranchen sættes stolen for døren. De store koncertarrangører skal sammen med 3F vise, at vi sammen tager ansvar for, at også løsarbejdere i musikbranchen betales en ordentlig løn – og ikke bare spises af med en krøllet billet.

En branche med gode arbejdsforhold
Vi kræver, at grøntsager, dyr og musikere behandles ordentligt, samt at vi som gæster får en god oplevelse. Men vi glemmer alt for ofte de ansatte, der knokler bag kulisserne. De knokler for en ussel hyre, ofte i mange timer i træk for at sikre, at al går rigtigt til.

Lad os sammen huske på, at også de har ret god behandling. Så næste gang du skal til koncert eller lignende, så stil krav til arrangørerne om, at de skal betale overenskomstmæssig løn. Skal forholdende i forlystelsesbranchen ændres, sker det kun, hvis vi alle råber op.

 
Morten Søndergaard er faglig sekretær i fagforbundet 3F.
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.


placeholder

Annonce