Det skal være slut med at snyde sig fra at bygge alment

S foreslår som del af et boligudspil, at bygherrer fremover skal opføre almene boliger, som indgår som betingelse for en byggetilladelse, først eller samtidig med de private boliger
Socialdemokratiet vil sætte en effektiv stopper for, at bygherrer fremover omgår byggetilladelser og undlader at opføre den andel almene boliger, som deres byggetilladelse er betinget af.

I dag har kommunerne mulighed for, at de kan stille det krav, at 25 procent skal være alment byggeri, men så har vi set eksempler på, at når kommunerne faktisk stiller netop det krav, så får de, der bygger boligerne, kun bygget de private boliger. Så derfor er vores forslag at vende lovgivningen om, sådan at vi er sikre på at de almene boliger kommunerne stiller krav om, faktisk bliver bygget,” siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til Netavisen Pio.

Skal de almene boliger så bygges først – eller samtidigt?

”Ja, først eller samtidig med opførelsen af de private boliger, ja, men så man ikke får lov til at skubbe opførelsen af den almene del, så det aldrig bliver til noget med de almene boliger.”

Der er eksempler på, at hovsa, den tilladelse der blev givet, den blev faktisk ikke overholdt?

”Ja, præcis,” understreger Mette Frederiksen over for Netavisen Pio.

Forslaget indgår som et af mange i et nyt socialdemokratisk boligudspil, ”Byer med plads til alle”, som partiet netop har fremlagt.

110.000 nye boliger i de største byer

Et hus i København koster i dag i gennemsnit fem millioner kroner. En andelsbolig runder i dag to millioner kroner i gennemsnit. Samtidig er huslejen for en nyere privat lejebolig til børnefamilien skyhøj og nærmer sig de 20.000 kroner om måneden.

Socialdemokratiet vil med boligudspillet stoppe boligprisernes himmelflugt i de store byer og sikre, at Danmarks største byer ikke kun bliver for velhavere.

Det skal blandt andet ske ved at gøre det lettere for kommunerne at bygge små almene boliger, sikre en lånepulje til nybyggeri af almene boliger på dyre byggegrunde og sætte krav om flere almene boliger i nye boligområder.

Socialdemokratiet foreslår også en tag-over-hovedet-garanti til de studerende. Mulighed for at stille krav om, at hver tredje bolig i nye boligområder skal være almen. 110.000 nye boliger i København, Aarhus, Odensen og Aalborg.

Bolig-udspillet indeholder også et stop for udenlandske kapitalfondes voldsomme huslejestigninger på billige lejeboliger. Forslaget er ikke mindst inspireret af, hvordan den amerikanske kapitalfond, Blackstone, har ageret i især hovedstadsområdet de seneste par år.

Udspillet indeholder desuden forslag om en helt ny ejerform, der skal gøre det muligt for flere med almindelige indkomster at købe sin egen bolig i de største byer.

Store byer skal ikke kun være for velhavere

”Uden politisk handling er risikoen, at udviklingen vil gå ligesom i London, Paris eller Stockholm. Her er det blevet så dyrt at bo centralt, at det efterhånden kun er en reel mulighed for de allerrigeste. Den udvikling vil vi ikke være passive vidner til i Danmark,” siger Mette Frederiksen ifølge en pressemeddelelse.

”Vores samfundsmodel bygger på et stærkt fællesskab, som styrkes, når vi bor blandet på tværs af etniske, sociale og økonomiske skel. Det betyder, at børnene går i skole sammen, vi spiller fodbold i samme lokale klub og møder hinanden i hverdagen. Sammenhængskraften i samfundet bliver større, når vi bor side om side med folk, som ikke nødvendigvis er som vi selv,” siger Mette Frederiksen.

Modtages positivt hos SF

”Et kæmpe fokus på at få bygget flere almene boliger er helt afgørende, hvis alle skal kunne bo blandet. Det her er det opgør med boligpolitikken, vi har ventet på,” siger Pia Olsen Dyhr ifølge en pressemeddelelse og henviser til den ekstremt lave andel af almene boliger i Nordsjælland kontra vestegnen.

Også boligplanens opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af lejeboliger hilser SF’s partiformand velkommen:

”Det er urimeligt, at pengespekulanter kommer ind på markedet med det ønske at tjene penge på folk. Det er ikke en fordelagtig måde at behandle danskerne på, at vi tillader kapitalfonde letkøbte huslejestigninger, der går udover de mange beboere,” siger Pia Olsen Dyhr.

Men SF’s formand vil også sikre, at huslejen på de almene boliger er mindre, end den er i dag:

”Der er sket et kæmpe boom i huspriserne, og det sætter folk helt ud af spillet. Derfor er vi også nødt til at kigge på, hvordan vi sikrer, at de boliger vi har nu, de bliver markant billigere at bo i,” siger Pia Olsen Dyhr.

10 pejlemærker

Det socialdemokratiske boligudspil indeholder ti pejlemærker:

  • Flere blandede boligområder
  • Tag-over-hovedet-garanti til studerende
  • Ny medejerbolig alle har råd til
  • 110.000 nye boliger i København, Aarhus, Odense og Aalborg
  • Stop for udenlandske kapitalfondes massive opkøb af billige lejeboliger
  • Lavere husleje i almene boliger
  • Bevar de billige private lejeboliger
  • Andelsboligen skal være et billigt alternativ
  • Billigere at bygge almene boliger
  • Flere ældreboliger

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce