Det ultraliberale eksperiment truer Danmark

Debat

Det ultraliberale eksperiment truer Danmark

Hvis blå blok får magten, risikerer vi et samfund præget af brugerbetaling, større ulighed og svækket velfærd – ligesom i USA og New Zealand

Alex Vanopslagh (LA), Inger Støjberg (DD), Mona Juul (Kons.) og Morten Messerschmidt (DF)
Billedtekst
“Det er det private sundhedsvæsen, der sætter standarden og prisen, og det vil blive det samme i Danmark, hvis LA, De Konservative, DF og Danmarksdemokraterne kommer til magten,” skriver Kai Bloch.
Foto: Folketinget/Marie Hald x 3 og Folketinget/Steen Brogaard - Fotografik: Anders Bredsdorff
Dette er et debatindlæg og udtrykker skribentens holdning. Bland dig i debatten nedenfor - eller send dit indlæg til os her.

Hvis de ultraliberale får magt, som de har agt, kan det få store konsekvenser for familien Danmark.

Det førende ultraliberale parti Liberal Alliance har fået følgeskab af Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.  

Det er typisk det største parti i en regering, der får mest indflydelse på, hvilken politik der skal føres. 

LA vil spare godt 100 milliarder på den offentlige sektor og nedlægge 30.000 stillinger over fire år ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Og med et større medarbejderbehov med en aldrene befolkning øger de med deres politik medarbejdermanglen med 39.000 medarbejdere.

En kæmpe ulighed i det ultraliberalistiske land USA

Vi har hørt utallige gange, at blå blok går ind for brugerbetaling. Vi har sågar hørt om selvforsikring. Lad os derfor sammenligne med det land, vi ved, de efterstræber at komme til at ligne, nemlig USA. Her lå dollarkursen i slutningen af februar på 7,13 danske kroner. 

Læs også:Alternativet til USA er at se mod Norden

Først er det vigtigt at vide, at uligheden i USA er meget stor, og det har selvfølgelig betydning for, hvor dyr en brugerbetaling er for den enkelte. Ligeledes vil blå bloks politik skabe stor ulighed i Danmark. 

Hvad de tjener i USA

Så her er nogle eksempler fra USA: En pædagog tjener 2450 kroner om ugen, arbejdstiden er på 35 timer om ugen i 2025, det svarer til 127.000 kroner om året, inklusive tre ugers betalt ferie.

En fastfoodmedarbejder tjener gennemsnitligt 1995 kroner om ugen, arbejdstiden er på 35 timer, det svarer til 103.740 kroner om året, inklusive tre ugers betalt ferie. 

Læs også:Giv dog bonus til medarbejderne på gulvet

En videreuddannet sygeplejerske tjener 80.000 pr. måned svarende til 960.000 kroner om året. En praktiserende læge tjener 1.555.573,49 kroner om året. En havnearbejder kan tjene op til 113.000 pr. måned svarende til 1.356.000,00 om året. 

Det forstår man godt med den ulighed

Som disse eksempler viser, er der en kæmpe ulighed i det ultraliberalistiske land USA. Udover ovenstående eksempler er der 37 millioner, der lever under fattigdomsgrænsen, og kun ca. 10 procent er medlem af en faglig organisation.

46 millioner lever uden en sundhedsforsikring. Det forstår man godt med den ulighed, da en sundhedsforsikring koster 85.560 kroner pr. år. 

Sundhedsvæsnet er privat og er det dyreste i verden, 53 procent over det næstdyreste, som er det schweiziske.

Hvad det koster i USA

Hvorfor er det så dyrt? Ganske enkelt, fordi det er det private sundhedsvæsen, der sætter standarden og prisen, og det vil blive det samme i Danmark, hvis LA, De Konservative, DF og Danmarksdemokraterne kommer til magten.

Læs også:Ny analyse: Slut med dårlige undskyldninger – invester i sundhed

Hvad koster det at gå til lægen i USA? Der er et startgebyr på 3565 kroner. Dertil skal lægges udgiften til eventuel medicin. 

Hvis du bliver nødt til at ringe efter en ambulance, vil prisen vil være 5347,50 kroner. Og 106,95 kroner pr. ekstra mil. 

Hvordan det kunne se ud med det ultraliberale firkløver LA, DF, K og DD

Hvad koster det at føde i USA? På klinikken koster en konsultation 13.547 kroner. En fødsel koster 9282 kroner.

Hvad koster det at få en kræftbehandling i USA? Det koster pr. behandling, hold nu fast, 3.386.750 kroner. 

Det ultraliberale drømmesamfund

Bare nogle få eksempler på, hvordan det kunne se ud med det ultraliberale firkløver LA, DF, K og DD, hvis de fik lov til at realisere deres drømmesamfund.

Læg dertil, at da det ultraliberalistiske projekt blev ført ud i sin helhed i New Zealand, som var et af verdens mest udbyggede velfærdssamfund, blev der gennemført store privatiseringer og indført brugerbetaling i sundheds- og undervisningssektoren. 

Store dele af det tidligere offentlige system blev privatiseret, men gik fallit

På arbejdsmarked blev en række kollektive overenskomster afløst af individuelle lønforhandlinger, og mindstelønnen blev afskaffet, hvilket blev besluttet af regeringen.

Det skabte fattigdom og dårlig sundhed for befolkningen. Store dele af det tidligere offentlige system blev privatiseret, men gik fallit.

Mange fabrikker måtte dreje nøglen om med stor arbejdsløshed som resultat. 

Herhjemme vil de oveni afskaffe folkepensionen. Derfor, kære vælger, tænk dig om, inden du giver det blå alternativ din stemme.

Tænk på, om det virkelig er sådan et samfund, du ønsker, ikke bare for dig selv, men også for dine kære, børn, forældre og bedsteforældre. 

Er det sådan, Danmark skal være? Du bestemmer, men nu er du advaret. Valget er dit. 

Kai Nordhald Bloch

Pensioneret smed og maskinarbejder. Tidligere afdelingsleder i Dansk Metal og tidligere medlem af kommunalbestyrelsen på Mors for Socialdemokratiet.

Kommentarer

Indsendt af Nielsen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 25.03.2025 - 18:55

Og ude i kulissen lurer de Radikale .Det er ikke så længe siden at en ny reformalliance bestående af LA og K samt de Radikale så dagens lys .
Så hvis der er nogle der stadig har R med i deres drømme om at der kan dannes en ren rød regering , kan de godt glemme alt om det.

Indsendt af Helle (ikke efterprøvet) den Onsdag den 26.03.2025 - 08:48

Læste LA økonomiske plan for 2026, de rige forgyldes og de der er svagest får mindst. Men nu har han da meldt ud han vil være statsminister for en borgerlig regering, hvis der peges på ham, så man må jo trykteste ham. Og spørge sig selv hvordan han ville kunne klare de kriser DK har oplevet under Frederiksen. Han når hende ikke til anklerne. På noget felt overhovedet. Måske om 10 år, men jeg tror ikke han har det der skal til.

Enig i at Vanopslagh skal “tryktestes” . Nu når “katten endelig er sluppet ud af sækken”
Også selv om han i forbindelse med udmeldingen ,nærmest rituelt kom med alle de ting der skulle gå op i en højere enhed og gå hans vej , før han var klar.

Jeg fortsætter. Det er meget lidt hjælpsomt at høre på de fire fra den blå bande, deres kritik af regeringens håndtering af den nuværende krise. De laver oppositionfnidder ud af det. Og det er trist. Det er i kriser man ser, hvad politikere er værd og magter. Og her har den blå bande intet at bidrage med

Indsendt af Hugo (ikke efterprøvet) den Onsdag den 26.03.2025 - 10:43

Det ville klæ forfatteren af det her indlæg at dokumentere sine påstulater.

Klart at der ikke er nogen på piopio der vil kvalitetssikre noget som helst, der kan flytte fokus fra lortesager der rammer egne kammerater på borgen. Eller endnu værre stiller spørgsmålstegn ved hvorvidt vi har en regering der magter opgaven...

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Onsdag den 26.03.2025 - 14:01

Jamen, det er jo præcis derfor, jeg altid har betalt min skat med glæde.

Hvis man har nok i sin nettoløn til at leve anstændigt for, bør man ikke gøre fælleskasseandelen til et problem. Det er i mine øjne asocialt. De fleste af os kan vist godt finde ud af at sætte tæring efter næring. Og ellers kunne det være, man skulle lære at lægge et budget - eller hyre en rådgiver.

Når det er sagt, vil jeg mene, at hvis nogen skal have skattelettelser, må det være dem, der har mest behov, altså højere bundfradrag til dem med små indtægter/små pensioner.

De penge vil blive brugt til glæde for samfundet og ikke overført til skumle skattelykonti.

Indsendt af Helle (ikke efterprøvet) den Torsdag den 27.03.2025 - 09:30

Som svar til af Helle B. (ikke efterprøvet)

Bortset fra fælles fornavn, så lyder dine indlæg som kunne jeg selv have skrevet dem. Lidt sjovt. Og skattelettelser bør ske i bunden, i sær til de laveste og så pensionister.

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Torsdag den 27.03.2025 - 08:12

Liberal Alliance vil afskaffe folkepensionen, SU, det offentlige sygehusvæsen, kontanthjælp, offentlig regulering og alt andet offentligt finansieret udover politi og forsvar. For at dæmme op på den voldsomme stigning af kriminalitet og uro i det danske samfund skal der meget mere politi til, samt private fængsler. Mennesker med høje indkomster skal beskyttes mod de fattige, som der kommer et utal af i Danmark med Liberal Alliances politik.

Alt sammen bare for at de velhavende og de rige kan føle sig som noget og lade sig betjene af bunden af samfundet.

De unge mennesker, som lader sig forfører af den politik ved simpelthen ikke hvad de gør.

Indsendt af Bjarne (ikke efterprøvet) den Torsdag den 27.03.2025 - 10:12

Gud forbyde en ultra blå regering - det vil især de unge generationer blive MEGET kede af...
Vågn op, og lad ikke Danmark komme til at ligne USA...

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.