Det vælgerne i virkeligheden sagde var …

Hvad var det vælgerne i virkeligheden forsøgte at fortæller politikerne ved fem udvalgte folketingsvalg, giver podcast svaret på.
I gamle dage lød det, at når fire danskere mødtes, så dannede de en forening. I dag laver de i stedet en podcast.

Og også Weekendavisen er hoppet med på Podcast-bølgen. I podcastserien ”Valgets tale med Arne Hardis” analyserer og diskuterer avisens journalist Arne Hardis, sammen med fem forskellige eksperter, fem folketingsvalg og ikke mindst, hvad de kom til at betyde.

For et er hvordan mandaterne falder ud, hvem der blev valgt og fravalgt og hvem der efterfølgende kan danne regering, men noget helt andet er hvad er det for et budskab som vælgerne (eller i hvert fald en gruppe af dem) forsøger at sender til politikerne med deres krydser.

Det er det budskab, man kan sammenfatte i begrebet ”valgets tale”.

Fem valg der trak lange spor

For politikerne er de næste valg altid det vigtigste, men når man ser tilbage, så er der alligevel nogle valg som viser sig at være vigtigere end andre.

Arne Hardis har derfor udvalgt fem folketingsvalg, som hver for sig fik stor og langvarig betydning for den politiske danmarkshistorie: Befrielsesvalget i 1945, velfærdsvalget 1960, jordskredsvalget 1973, det oversete udlændingevalg i 1987 og endelig det lille systemskifte i 2001.

Ikke mindst jordskredsvalget i ’73 er blevet analyseret og diskuteret igennem til hudløshed, men valgets tale i de fire andre valg, er på hver deres måde, mindst lige så interessante. Det er både god underholdning og god oplysning for den politisk interesserede lytter.

Hvert afsnit er kun på omkring en halv time, og det gør at Hardis og hans inviterede ekspert sjældent, når hele vejen omkring valgene, men blot hæfter sig ved en central pointe.

Men endnu mere ærgerligt er det, at der indtil videre ikke er kommet flere afsnit end de nuværende fem, for de er virkelig gode.

Lyt til "Valgets tale med Arne Hardis" på weekendavisen.dk/podcast eller hvor De ellers lytter til podcasts.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce