Detektor: Ghettoområder har ikke skaffet De Radikale valgsejren

Der bor ca. 50.000 mennesker i ghettoområder - De Radikale gik frem med ca. 150.000 stemmer. DF's Søren Espersen: ”Så har jeg ikke udtrykt mig klart nok,” siger Søren Espersen (DF)
Ifølge Dansk Folkepartis Søren Espersen er der især én gruppe danskere, som de radikale kan takke for sin vælgerfremgang ved folketingsvalget i sidste uge, nemlig ”muslimske kredse” i ghetto-områderne:

”Vi har en forklaring på det, for det her er sket i de her muslimske kredse, hvor de radikale for eksempel i bydelen Gellerup i Aarhus er steget fra fem procent til 35 procent. Det er ikke en fremgang. Det er en eksplosion. Det samme har gjort sig gældende i Tingbjerg, i Vollsmose, på Nørrebro – hvor Det Radikale Venstre er tordnet frem,” siger Søren Espersen således direkte citeret i en video lagt på YouTube under overskriften ”Hvem organiserede De Radikales muslimske valgsejr…?”.

Vi har en forklaring på det, for det her er sket i de her muslimske kredse

Onsdag aften gav DF’s Marie Krarup i DR2’s Deadline den endnu en tand og udtalte gentagne gange, at den radikale stemmefremgang i ghettoområder på længere sigt kunne betyde ”Danmarks afskaffelse”.

Men Søren Espersens, Marie Kraups og Dansk Folkepartis forklaring på de radikales fordobling fra otte til 16 mandater er ikke korrekt. Det fastslår et fakta-tjek fra DR-programmet ’Detektor’.

Det er korrekt, at De Radikale gik markant frem ved flere valgsteder i udsatte boligområder - bl.a. Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus.

Forklarer maksimalt 10 procent af stemmefremgang

Men fremgangen ved de enkelte valgsteder forklarer ikke tilnærmelsesvis, hvorfor De Radikale fordoblede sit mandat-tal.

Det fastslår adjunkt og ph.d. på Aarhus Universitet, Martin Vinæs Larsen:

Der bor slet ikke nok mennesker i ghettoområderne til, at det kan forklare fremgangen

”Der bor slet ikke nok mennesker i ghettoområderne til, at det kan forklare fremgangen. I alt bor der ca. 50.000 mennesker i ghettoområder, og De Radikale gik frem med ca. 150.000 stemmer. Derudover ved vi, at der er en del af dem, der bor i ghettoområderne, der ikke kan stemme, fordi de enten ikke har dansk statsborgerskab eller er børn, og vi ved også, at der ikke er lige så mange i de områder, der stemmer, som i resten af Danmark,” siger han til DR’s Detektor.

”De her ghettoområder er for små, og der bor slet ikke nok mennesker til, at det kan matche den store fremgang,” understreger Vinæs Larsen.

”Selv om De Radikale gik meget frem i flere ghettoområder, så ved vi, at de gik frem med 30 procentpoint i de områder, hvor de gik allermest frem. Det svarer til, at det er i omegnen af 10 procent af De Radikales samlede fremgang, som kan forklares af fremgang i ghettoområder, og det er endda højt sat,” siger han til DR’s Detektor.

Espersen: ”Det har jeg godt nok aldrig ment”

Detektor har bedt Søren Espersen kommentere påstanden i hans egen video - at forklaringen på De Radikales fordobling af mandat-tallet skyldes vælgerfremgang i de udsatte boligområder:

”Det misforstår du. Så har jeg ikke udtrykt mig klart nok. Selvfølgelig ved jeg godt, at det jo ikke er nok til, at De Radikale kan få en valgsejr, at de henter det hele hos muslimske kredse. Det har jeg godt nok aldrig ment, og hvis jeg har udtrykt mig klodset, så må jeg tage det på mig,” lyder svaret fra Søren Espersen og uddyber:

”Nej, sådan har jeg ikke sagt det. Jeg har sagt, at det er de områder – de indvandrertunge områder som Gellerup, Vollsmose, Tingbjerg, Nørrebro osv. – og det ser jeg en samordning i. Det er ikke det, der gør, at De Radikale på landsplan i almindelighed går frem, som de gør.”

Selvfølgelig ved jeg godt, at det jo ikke er nok til, at De Radikale kan få en valgsejr

Espersen: Det er en eksplosion

Ved valgstedet Camp U i Vollsmose fik De Radikale i alt 1.343 stemmer i sidste uge. Mod 141 i 2015. Og 304 i 2011.

Ved valgstedet Globus 1 i Gellerupparken fik De Radikale 1.115 stemmer 5. juni. Mod 156 i 2015. Og 809 i 2011.

Det betegner Søren Espersen som en eksplosion:

”Ja, det er dér, hvor eksplosionen er sket. I de indvandrertunge områder i landet, der er eksplosionen sket,” siger han til Detektor.

De Radikale fik 959 ekstra stemmer på valgstedet i Gellerupplanen i forhold til 2015. På valgstedet Camp U i Vollsmose fik De Radikale 1.202 ekstra stemmer i forhold til 2015. Og på et stemmested i Tingbjerg (7. nord) har De Radikale fået 383 ekstra stemmer i forhold til 2015.

Detektor foreholder på den baggrund Søren Espersen, at de nævnte fremgange udgør en meget lille del af det samlede antal ekstra stemmer – omkring 150.000 - De Radikale fik 5. juni.

Søren Espersen svarer:

”Ja, bestemt. Men det er selve springet, der er interessant. Når man går fra to eller tre procent af stemmerne og op til 35 – og nogle steder op til 40 procent i de indvandrertunge områder – så er der en udvikling undervejs.”

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Det var måske klogere for DF at beskæftige sig med DF nederlag end med Radikales succes
Når Folketingets formand kalder bevidste personer i den Danske befolkning for klimatosser .så viser Folketingets formand at hun ikke har forstået befolkningen. Og Folketingets formand viser manglende respekt for den Danske befolkning

så DFs tilbagegang kan man takke Folketingets formand for

Annonce