Detektor skyder Venstres udlændinge-påstande ned

45 udlændingelempelser under Thorning-regeringen og 53.300 flere flygtninge, hvis den røde regering havde vundet valget i 2015, hævdede tre Venstre-ministre under pressemøde. Tallene er problematiske, fastslår eksperter
Venstre har fået mange tæsk for pressemødet tirsdag med tre V-ministre, der ikke fremlagde noget nyt politisk, men brugte hele pressemødet på at hævde at en kommende socialdemokratisk regering vil slække på udlændingepolitikken.

Men også de hovedtal, som Venstre-ministrene Inger Støjberg, Troels Lund Poulsen og Ulla Tørnæs fremlagde under pressemødet, møder nu voldsom kritik.

DR’s Detektor har således kigget nærmere på to af de centrale tal, der blev fremlagt og fremhævet på plancher under V-pressemødet.

Detektor: Holder ikke

På pressemødet spåede udlændingeminister Inger Støjberg om, hvad der ville være sket, hvis den tidligere regering havde fået lov til at blive ved magten efter folketingsvalget i 2015.

”Hvordan havde billedet egentlig set ud, hvis vi bare havde videreført den politik, som Socialdemokratiet sammen med radikale stod i spidsen for i 2011 til 2015, hvor de jo lempede 45 gange,” spurgte hun og svarede selv:

”Havde Danmark i alle årene efter 2014 fortsat ligget som nummer 5 på ranglisten, som vi gjorde, da Socialdemokratiet havde magten, ja, så ville vi have modtaget 53.300 flere asylansøgere i de efterfølgende fire år. Det er flere mennesker, end der bor i hele Fredericia Kommune.”

DR’s Detektor har spurgt flere eksperter, om de mener at de to centrale tal i Støjbergs spådom er retvisende: 45 udlændingelempelser og 53.300 ekstra asylansøgere.

Detektors konklusion lyder: ”Og det korte svar er: Nej.”

Ekspert i udlændingeret afviser tallet 45

Peter Starup, lektor i jura på SDU og ekspert i udlændingeret, afviser, at Thorning-regeringerne lempede udlændingepolitikken 45 gange:

De 45 lempelser er ikke retvisende

”De 45 lempelser er ikke retvisende, fordi langt de fleste handler om alle mulige andre ting end lige netop flygtninges ret til opholdstilladelse,” fastslår han over for Detektor.

På lempe-listen er blandt andet opremset:

“Lempede krav til forskeres opholdstilladelse”,

“Lempet forskerskatteordning” og

“Fast-track ordningen til danske virksomheder”.

Det er ifølge Peter Starup ting på Venstre lempe-liste, som intet har med asylområdet at gøre.

Marianne Vølund, advokat med speciale i asyl- og udlændingeret og tidligere bestyrelsesmedlem af Foreningen af Udlændingeretsadvokater, understreger også over for Detektor, at flere af de 45 punkter nævnes flere gange.

Sådan er tallet 53.300 tryllet frem

Tallet 53.300 ekstra flygtninge er, ifølge Detektor, tryllet frem ved, at partiets udlændingeordfører Mads Fuglede har bedt Udlændinge- og Integrationsministeriet svare på, “hvor mange flygtninge Danmark ville have modtaget fra 2015 og frem, hvis Danmark fortsat havde været den femte mest attraktive asyldestination i EU?”

Mads Fuglede henviser i sit spørgsmål til, at Danmark i 2014 kom ind på femtepladsen over, hvilke EU-lande der modtog flest asylansøgere i forhold til befolkningstallet.

Ud fra disse forudsætninger når Udlændingeministeriet frem til, at Danmark i alt ville have modtaget 53.300 flere asylansøgere i perioden efter folketingsvalget i 2015.

Frederik Hjort, som er adjunkt i statskundskab på Københavns Universitet, fastslår over for Detektor, at Venstre-ministrenes regnestykke, hviler på en tvivlsom antagelse:

”Det centrale i analysen er en politisk præmis om, at en Thorning-regering ville have beholdt Danmark på en femteplads i Europa. Eller at en kommende Mette Frederiksen-regering har til hensigt at bringe Danmark tilbage på en femteplads i Europa. Og det er efter min mening ikke en plausibel antagelse,” siger Hjort til Detektor.

Og det er efter min mening ikke en plausibel antagelse

Britt Bager fastholder

Over for Detektor fastholder Venstres politiske ordfører, Britt Bager, at tallene fra pressemødet er retvisende:

”Ja. Vi mener, at der er en klar sammenhæng mellem antallet af lempelser i udlændingepolitikken, og hvor attraktiv man er som asyldestination. Det er også noget, som nogle af landets førende forskere fra blandt andet Rockwool Fonden konkluderer. Når vi nævner de 45 lempelser, er det noget, som De Radikales leder, Morten Østergaard, selv har sagt,” skriver Britt Bager i et skriftligt svar til Detektor.

Britt Bager forsvarer også påstanden om 53.300 flere flygtninge:

”Tallene er ikke vores, men Udlændinge- og Integrationsministeriets. Og de viser antallet af asylansøgere, hvis Danmark var fortsat med at være den femtemest attraktive asyldestination i EU efter 2014.”

Opdateret 06.02.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg synes, deres kropssprog/fremtoning stinker af løgn.

Direkte pinligt optræden og vidner vel kun om, panik ved lukketid fra Venstres side.

I denne for Løkke så lange ønskede valgkamp, har vi vælgere kun mødt løgn og spin om modstanderens S politik. Gang på gang tages V og Løkke i en usandhed, en ændret holdning, stnadpunkt eller retning, der er modsat de 4 regeringsår. Samuelsen afslører også LLR i sin bog, ingen skånes, hvis Løkke kan sidde fast i sadlen, Pind og Gade, man kæmper ikke for de loyale støtter, husk Peter C og Holst og senst er det Kr. Jsenen og Støjberg.

Annonce