Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl har da også erklæret sig ”meget, meget interesseret” i at finde en løsning, så danskere, der har slidt og slæbt i mange år, kan få mulighed for at gå tidligere på pension.
Vi kerer os om de her mennesker
”Vi går ind i forhandlingslokalet for at finde en løsning. Vi kerer os om de her mennesker som har arbejdet rigtig mange år og typisk har haft de fysisk mest nedslidende job,” som Kristian Thulesen Dahl sagde tirsdag, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) havde præsenteret udspillet "Ny ret til tidlig pension".
Kristian Thulesen Dahl mener, at for få – 38.000 – vil være omfattet af retten og samtidig stiller han spørgsmålstegn ved, om ydelsen på 13.550 kroner om måneden er rimelig. Til sammenligning får personer, der visiteres til den nye seniorpensionsordning 19.000 kroner om måneden.
Men hvad mener Dansk Folkepartis bagland egentlig, inden partiets formand går ind forhandlingslokalet?
Netavisen Pio har foretaget en rundspørge til partiets folketingskandidater og fælles for reaktionerne er, at kandidaterne også ønsker, at flere får ret til at gå på tidlig pension – og at de får mere i pension.
”Jeg er både skuffet over aldersgrænsen og beløbet,” siger Carsten Kudsk, folketingskandidat i Middelfartkredsen. Folketingskandidaten henviser til, at man godt kan være nedslidt efter 39 år på arbejdsmarkedet og mener, at ydelsen burde være den samme som ved en seniorpension.
”Hvis man hæver ydelsen med 5-6000 kroner om måneden, så er det en anden snak,” siger Carsten Kudsk. Som det er nu, tror folketingskandidaten ikke, at mange vil tage imod tilbuddet.
Så er problemet selvfølgelig det samme som gjorde sig gældende med efterlønnen
”Hvad angår aldersgrænsen så er problemet selvfølgelig det samme som gjorde sig gældende med efterlønnen,” siger Carsten Kudsk. Nemlig at hvis der ikke er noget krav om et antal år på arbejdsmarkedet, så vil den berømte/berygtede golfspillende akademiker også få ret til at trække sig tilbage.
Ifølge folketingskandidaten skal der stadig skal være en lægelig vurdering af, om man er nedslidt eller ej.
”Det skal bare være en lempeligere vurdering end i dag,” siger Carsten Kudsk. ”Det skal være noget, som ens egen læge tager stilling til og hvis han – eller hun – har oplevet, at man de seneste år er kommet for at få stadig flere smertestillende piller, så kan denne også godt bedømme, at det her går sgu ikke mere.”
Ib Poulsen, folketingskandidat i Brønderslevkredsen og tidligere folketingsmedlem, vil hellere hjælpe dem, som i dag søger førtids- eller seniorpension.
”Her ville der være nogen, som folketinget kunne hjælpe,” siger Ib Poulsen.
Tommy Degn, folketingskandidat i Himmerlandkredsen, ser også hellere at de, der er nedslidte - uanset hvor længe de har været i arbejde - bliver hjulpet.
”Kommunerne skal ikke afgøre, hvem der kan få eksempelvis førtids- og seniorpension og hvem der ikke kan,” siger Tommy Degn. ”Det burde være en lægefaglig afgørelse og derudover virker det som om, at man glemmer den psykisk nedslidning, hvilket jo er også er tilfældet inden for mange bestemte fag”.
Ifølge Carsten Ullmann Andersen, folketingskandidat i Falkonerkredsen, er det afgørende netop ikke nødvendigvis antallet af år på arbejdsmarkedet, men hvad man har arbejdet med.
”Folk, som eksempelvis har taget en handelsskoleuddannelse, inden de kom i butikslære, vil ikke kunne få gavn af denne løsning, da de ofte er 20 år, inden de har afsluttet en Højere Handelseksamen,” siger Carsten Ullmann Andersen. ”Et arbejdsliv i butik i 41 år kan være lige så nedslidende som et arbejdsliv, der startede som 17-årig med mesterlære i et håndværksfag. Dette er blot ét eksempel på den manglende brede i forslaget. Det positive i udspillet er, at der sker noget på området.”
Asbjørn Gerting Olsson, folketingskandidat i Gladsaxekredsen, kritiserer samtidig finansieringen af forslaget. Efter planen skal banker og realkreditinstitutter således bidrage med 1,5 milliarder kroner - af de i alt tre milliarder - i form af en ny særlig selskabsskat af overskuddet i den finansielle sektor.
Det er kunderne, som kommer til at betale
”Det næste problem er finansieringen, som hovedsageligt kommer fra bankerne, hvilket betyder, at det er kunderne, som kommer til at betale for gildet,” siger Asbjørn Gerting Olsson.” Havde man nu ikke besluttet fra regeringens side at sende 4,5 milliarder kroner til EU, som vi stor set ikke selv får gavn af, så havde vi råd til at finansiere en langt bedre pensionsordning for en større gruppe mennesker end de nu foreslåede 38.000.”
Andre folketingskandidater er dog endnu mere kritiske. Folketingskandidaten i Djurskredsen, det tidligere folketingsmedlem Kim Christiansen, kalder det for ”et elendigt forslag”.
”Der er jo ingen, der vil trække sig tilbage med 13.500 kroner om måneden, det er næsten på niveau med kontanthjælp, og omkring 5000 mindre end seniorpensionen,” siger Kim Christiansen. ”Det er en hån mod danskere, der har knoklet i et helt liv. Et rent paradeforslag fra regeringen.”
Erik Høgh-Sørensen, folketingskandidat i Hjørringkredsen, beskriver regeringens forslag for ”halvhjertet” og mener, at mange må være blevet skuffet.
I udgangspunktet er det svært at se, hvorfor Dansk Folkeparti skal hjælpe
”Nu skal der forhandles, men i udgangspunktet er det svært at se, hvorfor Dansk Folkeparti skal hjælpe med at redde Mette Frederiksen fra hendes egne hule valgløfter, der blev afgivet med et mål for øje: at vinde valget," siger folketingskandidaten.
Kommentarer
DF afskaffede den velfungerende, rimelige efterløn til fordel for en ligegyldig, symbolsk grænse om.
DF bør tage ansvar for egne handlinger inden, de kritiserer andre for at prøve rette op på deres makværk.
DF afskaffede den velfungerende, rimelige efterløn til fordel for en ligegyldig, symbolsk grænse om.
DF bør tage ansvar for egne handlinger inden, de kritiserer andre for at prøve rette op på deres makværk.
DF kører i de samme cirkler som de altid har gjort . Derfor kommer de aldrig ind i en regering, endsige videre politisk. Det bliver de radikale som bær den Arnemodel igennem, særlig efter Ellemanns sviner i dag. At bruge den med Auken og budding, det siger man ikke om en man gerne vil arbejde sammen med. Og latterliggøre Østergårds svømmetur ligeså. Man behøver ikke bedgøre en politisk kollega for at fremme sit eget selvværd og det gjorde Ellemann både mod Mette F og Østergaard.
nedgøre
Efter at DF i 20 år eller mere har bidraget til reaktionære indgreb over for arbejderne - når bare de kunne få en grænsebom med tilhørende ledvogterskur i bytte - skal vi nu tro på deres seneste forslag.
Det socialdemokratiske forslag er 'gennemregnet' til også at være inden for det økonomisk mulige (nationaløkonomisk!).
DFs forslag vil formodentlig være dyrere, og 'ansvarlige, borgerlige kræfter' - som har skudt det socialdemokratiske forslag ned (selvfølgelig før de kendte det!) - burde finde det helt store skyts frem i denne anledning.
Det behøver vi næppe ofre mange tanker.
Det bliver spændende at se hvad DF har som argumentation,
hvis de ikke ønsker, at støtte regeringens udspil til tidlig
pension, når DF's bagland ønsker en højere ydelse og en langt
større gruppe bliver omfattet af forslaget/ordningen.
Bankerne skal nok komme til fornuft, da den pris der blev aftalt,
i 2008 og 2009 for bankpakkerne, ikke var den rigtige pris,
men den pris som samfundet godt ville accepterer for det sikkerheds net.
som blev spændt ud under de nødlidende banker.
Det var ikke det Danske samfund, som havde ønsket, at Danske Bank
spillede hasard med deres egne penge i Irland.
Hasard betyder, at det ikke er dygtighed men held som afgør om
man vinder eller taber, Danske Bank var taberen i dette spil,
men blev reddet af danske skatteydere, som fik en ringe betaling.