DF-byrødder med hård kritik af Thulesen-Dahl: “For blød”

En lang række af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer kritiserer nu åbent formanden Kristian Thulesen Dahl. Der er brug for en med “mere kraft”.
En lang række af Dansk Folkeaprtis byrådsmedlemmer rejser for første gang direkte kritik af formanden Kristian Thulesen Dahl. Flere har tabt troen på at formanden kan genrejse ppartiet.

Det skriver DR Nyheder efter at have talt med mere end 100 af partiets lidt over 200 tilbageværende byrådsmedlemmer.

Dansk Folkeparti har brug for en ny formand med "mere kraft", mener Lars Thelander Bostrøm, der er viceborgmester i Frederikssund Kommune.

At byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti overhovedet udtaler sig om partiets tilstand i almindelighed - og formandens evner i særdeleshed - er i sig selv overraskende. Partiet har i 25 år været kendt for at holde medlemmerne i kort snor og hyldet topstyringen af partiet.

Hel gruppe overvejer om de genopstiller

En af de mere opsigtsvækkende meldinger kommer fra Holbæk, hvor viceborgmester John Harpøth på vegne af hele partiets fire mand stor byrådsgruppe, siger, at de alle overvejer ikke at genopstille, og at det er partiledelsen på Christiansborg - altså Kristian Thulesen Dahls - skyld.

“Hvis ikke vi ser væsentlige fremskridt i forhold til fremtoningen på Christiansborg fra både Kristian Thulesen Dahl og hele ledelsen derinde, så har vi nogle helt bestemte overvejelser. For vi synes ikke, det er sjovt at kæmpe for dem på Christiansborg, hvis de har for meget fnidder,” siger John Harpøth til DR.

Halveret i målingerne siden sidst

Men krisen er heller ikke til at komme udenom for de mange DF-byrådsmedlemmer, der om knap halvandet år skal møde vælgerne.

I den seneste meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, står partiet til bare 6,0 procent af stemmerne, en tilbagegang på 2,7 procentpoint og udsigten til at tabe yderligere fem mandater. Kort før det seneste kommunalvalg i 2017 stod Dansk Folkeparti til mere end det dobbelte.

De dårlige meningsmålinger på landsplan risikerer at smitte af på kommunalvalget og vil betyde, at mange af partiets byrådsmedlemmer risikerer at miste deres plads.

Til gengæld står konkurrenterne fra Nye Borgerlige til nærmest en fordobling af partiets nuværende fire mandater til syv i meningsmålingen. Men også Socialdemokratiet, der med Mette Frederiksens i spidsen har lagt en markant hårdere kurs på udlændingepolitikken, tiltrækker DF-vælgere.

Der er ingen anden

Flere af byrådsmedlemmerne giver udtryk for, at den eneste grund til at den fodboldglade partiformand stadig sidder på posten, er at man i partiet ikke har en oplagt kandidat til at afløse Kristian Thulesen Dahl.

“Når et fodboldhold taber hele tiden, så fyrer de jo træneren. Men hvis vi ikke har en anden træner til holdet, kan vi jo ikke fyre træneren,” siger Jan Rytkjær Callesen, der er byrådsmedlem i Sønderborg og indtil valget også var medlem af Folketinget.

“Vi skal tilbage til den skarphed, vi havde engang. Vi er blevet for bløde. Det er et problem, at man ikke har udviklet næste generation. Jeg er stadigvæk trofast over for Kristian Thulesen Dahl, for jeg kan ikke se andre, der kan overtage hans plads lige nu. Det er der, problemet er.”

Ser man rundt i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, så kunne den 39-årige Morten Messerschmidt være et bud på en afløser til Thulesen Dahl, men hans involvering i den såkaldte Meld og Feld-sag er endnu ikke afgjort.

Skaarup: Vores folk elsker DF

De mange byrådsmedlemmers kritik kommer efter et forår, hvor mere end en håndfuld af partiets byrådsmedlemmer enten er skiftet til andre partier eller har nedlagt deres poster og meldt sig ud.

To byrådsmedlemmer fra Vordingborg skiftede til Nye Borgerlige, og den samme vej gik et byrådsmedlem fra Næstved. En DF'er fra Ringsted skiftede til Konservative og i Sorø skiftede et medlem til Venstre. Og i sidste uge valgte Claus Kvist Hansen, der er tidligere folketingsmedlem og medlem af byrådet i Horsens, at stoppe helt.

Kristian Thulesen Dahl har ikke ønsket at kommentere kritikken. I stedet svarer gruppeformand Peter Skaarup på kritikken fra partifællerne. 

“Det er mit indtryk, at det store flertal af vores tillidsfolk og byrådsmedlemmer elsker DF og er klar over, at vi har haft en vanskelig tid, men at vi er parate til at stå sammen og sikre nogle fantastiske valg fremover,” siger han til DR.

Gruppeformanden erkender dog, at partitoppen i Christiansborg-spillet om indflydelse nogle gange er "kommet til at tale lidt for meget sort snak og teknikaliteter".

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce