Annonce

DF-formænd kritiserer Kristian Thulesen Dahl og grænseoverskridende adfærd

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Det er yderst sjældent, at Dansk Folkepartis bagland kritiserer DF-toppen, men Dansk Folkeparti står til at miste omkring 25 procent af sine vælgere, og så er formand Kristian Thulesen Dahl -modsat tidligere - pludselig ikke længere fredet. I hvert fald drister nogle DF-lokalformænd sig til at mene, at Thulesen Dahl er for usynlig.

Den tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Lasse Quvang Rasmussen, angav november 2017 overbelastning og udmattelse som begrundelse for, at han forlod posten som DSU-formand i utide. Men den virkelige grund var, at han var grænseoverskridende i sin ”adfærd over for nogle kvindelige medlemmer af DSU.” Det skriver han i et opslag på sin Facebook-profil.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

DF-formænd fremme med riven: Usynlige Tulle

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, beskyldes af flere lokalformænd for at være for usynlig.

Det skriver DR Nyheder.

Kritikken kommer mens Dansk Folkeparti ifølge aktuelle meningsmålinger står til at miste hver fjerde vælger ved det forestående folketingsvalg.

”I ordets bogstavelige forstand er han for usynlig. Han skal markere sig mere. Det nærmer sig et katastrofalt valgnederlag. Man kan lige så godt se sandheden i øjnene. Hvis vi ender med at miste en fjerdedel af stemmerne, så vil det være en gevaldig øretæve. Han (Thulesen Dahl, red.) skal altså fra nu af markere DF meget skarpere i forhold til, hvad vi står for. Der skal markeres meget kraftigere,” siger Poul Rikardt Jørgensen, der er lokalformand i Ishøj.

DF-lokalformand Peter Wulff fra Stevns savner også en mere synlig partiformand:

”Han skal simpelthen ud og finde ud af, hvad der rør sig i befolkningen. Han skal være mere synlig. Nu havde Mette Frederiksen sit pensionsudspil, og der mangler vi at finde et eller andet helt konkret, som kan sætte dagsordenen. ”

Kristian Thulesen Dahl "mangler at sætte en dagsorden", lyder det fra Claus Jørgen Bendtsen fra Faaborg-Midtfyn.

”Lars Løkke har spillet ud på sundhed, Mette Frederiksen kom jo med pensionsudspillet. Vi mangler også en ting.”

DR Nyheder har i en rundringning spurgt DF's lokalformænd landet over, hvad de ser som årsag til den dalende vælgeropbakning. Mange bakker fuldtonet op om formandens linje, en del ønsker ikke at udtale sig - og andre igen henviser til, at meningsmålinger før har undervurderet tilslutningen til partiet.

Men en række lokalformænd fra flere egne af landet sår både tvivl om formandens gennemslagskraft og hans strategi om at samarbejde med Socialdemokratiet, selvom DF fortsat peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

Læs mere her.

 

Tidl. DSU-formand stoppede på grund af krænkende opførsel

"Overbelastet og udmattet".

Det var den officielle forklaring, da den daværende formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Lasse Quvang Rasmussen, i november måned 2017 trak sig fra posten i utide.

Men nu erkender han i et opslag på sin Facebook-profil at årsagen var en helt anden.

Lasse Quvang Rasmussen skriver således onsdag aften, at han trak sig på baggrund af nogle sager i partiet, hvor han krænkede flere kvinder:

”Da jeg stoppede som DSU-formand for halvandet år siden, var det på grund af nogle episoder, som jeg dengang og i dag er uendeligt ked af, hvor jeg var grænseoverskridende i min adfærd over for nogle kvindelige medlemmer af DSU. Det gør mig ondt og det var aldrig min mening. Jeg havde ikke været mit personlige ansvar og mit formandsansvar bevidst, og derfor stoppede jeg som formand for DSU.”

placeholder

 

DSU’s nuværende formand, Frederik Vad Nielsen, forklarer:

”Sagerne drejer sig om grænseoverskridende bemærkninger og befamlinger i forbindelse med aktiviteter i DSU. For de involverede kvinder skabte det et utrygt rum i vores fællesskab, hvilket selvsagt er helt uacceptabelt,” skriver DSU’s nuværende forbundsformand, Frederik Vad Nielsen, i en mail til DR Nyheder.

Ifølge en pressemeddelelse fra DSU skyldes Lasse Quvangs afgang i utide, at fem kvinder stod frem i DSU's hovedbestyrelse og berettede om grænseoverskridende oplevelser med den daværende formand.

Der var tale om "grænseoverskridende bemærkninger og befamlinger" i forbindelse med aktiviteter i partiet.

Kvinderne henvendte sig, ifølge DSU, til hovedbestyrelsen, efter at Lasse Quvang Rasmussen gentagne gange ikke havde fulgt de sanktioner, der var lavet af den tidligere ledelse.

Læs mere her.

 

Ombudsmanden: ”Klar fejlvurdering” ikke at fremsende e-mail

Folketingets Ombudsmand har torsdag meddelt Udlændinge- og Integrationsministeriet, at en omstridt e-mail i sagen om adskillelse af asyl-par, hvor den ene ægtefælle er mindreårig, efter en samlet vurdering ikke giver ham anledning til at foretage mere i sagen.

Men samtidig ”finder Ombudsmanden det ”bekymrende”, at Udlændingestyrelsen ikke i forbindelse med sin oprindelige fremsøgning af akter til brug for ombudsmandens undersøgelse identificerede e-mailen, men at den i stedet tilfældigt blev fundet i forbindelse med en medarbejders oprydning på sin computer i juni 2017.”

Ombudsmanden anser det for ”en klar fejlvurdering fra Udlændingestyrelsens side, at den nævnte e-mail ikke – da den i juni 2017 blev fundet – blev anset for omfattet af pligten til udlevering til ombudsmandsinstitutionen. Han anser det også for en klar fejlvurdering fra Udlændinge- og Integrationsministeriets side, at ministeriet efterfølgende har givet udtryk for at være enig i Udlændingestyrelsens vurdering.”

Endelig anfører ombudsmanden, at ”det er Udlændinge- og Integrationsministeriets ansvar, at alle relevante akter i ministeriet er stillet til rådighed for ham, således at han nu kan lægge til grund, at der ikke foreligger yderligere akter mv. af relevans for hans undersøgelse.”

Læs mere her.

 

SF ekskluderer lokalformand

Efter 42 år som medlem af SF er Jørgen Grøn blevet ekskluderet fra partiet.

Det bekræfter SF over for Altinget.

Årsagen bag eksklusionen er, at Jørgen Grøn stiller op til europaparlamentsvalget for Folkebevægelsen mod EU. Det går imod partiets regler fra 2014 om, at medlemmer ikke må stille op til valg for konkurrerende lister.

Det ærgrer SF's næstformand Lise Müller, at landsledelsen måtte ekskludere Jørgen Grøn.

"Det er i sidste ende endt med en eksklusion, hvilket er en meget ærgerlig sag, for Jørgen har som medlem ydet en stor indsats for SF, og han er altid velkommen tilbage," skriver Lise Müller i en mail til Altinget.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet