DF i kattepine om pensionsalder

Dansk Folkeparti er – sammen med Socialdemokratiet – Danmarks store arbejderparti, og højere pensionsalder rammer hårdt blandt DF-vælgerne. Skal DF ofre vælgerne eller Løkke? Meget tyder på, at de er ved at vælge det sidste.
På ugens kongres i 3F opfordrede forbundsformand Per Christensen Dansk Folkeparti til at bekende kulør: Siger Kristian Thulesen Dahl – ligesom S-formand Mette Frederiksen – kategorisk nej til regeringens forslag om højere pensionsalder?

- Dansk Folkeparti skylder et svar. Skylder stuepigen, buschaufføren og industrioperatøren et svar, fastslog Per Christensen.

Højere pensionsalder rammer især faglærte og ufaglærte, der kommer tidligt på arbejdsmarkedet og er slidte, når de runder 60. Mange af disse stemmer på Dansk Folkeparti, som er i skarp konkurrence med Socialdemokratiet om at være Danmarks største arbejderparti. Noget, DF-toppen er meget bevidste om.

Klasser og politik
Nogle politikere og eksperter hævder, at klassekampen er et overstået kapitel, og at socialklasse ikke længere har politisk betydning. Det er noget vrøvl.

Disse ugers uenighed i »blå blok« følger i høj grad sociale skillelinjer. Undersøgelser viser, at Liberal Alliance især står stærkt i to vælgergrupper: Højere funktionærer og studerende. Vælgere, der hører til på samfundets solside – eller tror at de kommer til det. For de privilegeredes talerør er lavere topskat en naturlig mærkesag.

DF har derimod en stærk base blandt arbejdere og pensionister. Hér er der ikke mange stemmer i at forhøje pensionsalderen for at skaffe penge til lavere topskat.

Ender med valg
Partihistorien må også tænde advarselslamperne hos Dansk Folkeparti, der holder landsmøde i denne weekend.

Da partiet i 1998 stillede op for første gang, opnåede de 7 procent – sidste år hele 21 procent. Kun ét enkelt valg stoppede to årtiers uafbrudt fremgang: 2011. Det var dengang, DF havde stemt for dagpengereformen og efterlønsreformen. Sidstnævnte blev vekslet til toldkontrol ved grænsen, der senere blev afskaffet.

På Christiansborg spekuleres der i, om DF er rede til at gentage øvelsen fra 2011: At forhøje pensionsalderen og sænke topskatten for at få udlændingestramninger og permanent grænsekontrol. En studehandel, hvor arbejdervælgerne kommer til at betale en høj pris.

Meget tyder på, at Kristian Thulesen Dahl & Co. ikke tør denne gang. I går ryddede DF-formanden forsiden på både Politiken og Berlingske. Han forudså, at de »blå« partier ikke kan blive enige om regeringens 2025-plan, og at Løkke må udskrive valg.

Under alle omstændigheder står Dansk Folkeparti selv overfor et klart valg: Arbejdervælgerne – eller Løkke? Egentlig burde det ikke være så svært.

 

Lars Olsen er uddannet cand.phil. i samfundsfag. Lars Olsen har siden 1984 arbejdet som journalist. I 2005 begyndte han at arbejde som forfatter på en stribe omtalte debatbøger, blandt andet om ulighed i uddannelse og om skævheder i magtforhold og folkestyre.

Klummen er bragt i samarbejde med Fagbladet 3F og alene udtryk for skribentens egen holdning.


placeholder

Annonce