DF og LA i fælles angreb på billige boliger

Boliger i København er efterhånden blevet så dyre, at dem med de lave indkomster rykker ud. Derfor er det også en katastrofe for hovedstaden, at de borgerlige partier vil afskaffe 'billig-bolig'-loven.
Det er meget dyrt at bo i København. Det ved alle efterhånden. En lejlighed på 100 kvadratmeter til en familie med to børn i en af Københavns nye bydele – Nordhavn, Islands Brygge eller Carlsberg Byen – koster typisk mellem 4 og 5 millioner kroner.

For at kunne betale sådan en lejlighed, kræver det en husstandsindkomst omkring to gange 500.000 kroner. Koster lejligheden fem millioner – hvilket ikke er usædvanligt i de nye bydele – kræver det nærmere to gange 750.000 kroner.

Dem med de lave indkomster rykker ud

Det er der ikke mange der har råd til. Og boliger i København, er efterhånden blevet så dyre, at langt de fleste mennesker med helt almindelige indkomster – faglærte, socialrådgivere, sygeplejersker, lærere – simpelt ikke kan være med længere.

Boligerne bliver mere eksklusive
Boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak har til Berlingske givet følgende beskrivelse af udviklingen i de senere år. "Kvartererne skifter langsomt karakter, og det gør beboerne også. Boligerne bliver mere eksklusive, og dem med de lave indkomster rykker ud."

Det er ikke nogen nyhed for københavnerne. Det er Overborgmester Frank Jensen da og helt bevidst om: "Det er lige nøjagtig derfor, vi i København i stor stil bruger planlovens bestemmelse om, at vi kan kræve, at 25 procent af boligerne i de nye områder bliver almene. Det vil sige at det bliver til at betale for mennesker med almindelige indkomster", udtalte Overborgmesteren forleden.

Derfor er det naturligvis også en katastrofe - både for København og langt de fleste københavnere - at de borgerlige, med Dansk Folkeparti i spidsen, allerede er godt i gang med at afskaffe ’billig-bolig-loven’.

DF er alligevel ikke så glade for almene boliger...
Forleden kunne man få syn for sagen i Berlingskes Business-sektion. Her førte Dansk Folkeparti og Liberal Alliance sig nemlig frem i et fælles angreb på ’billig-bolig-loven’.

DF’s erhvervsordfører Hans Kristian Skibby trak i den forbindelse ’ekspropriationskortet’.  ’Billig-bolig-loven’ handler ifølge erhvervsordføreren om, at det offentlige eksproprierer andres jord og ejendom. Et gammelt borgerligt kneb fra afstemningen om jordlovene helt tilbage i 1963.

Et gammelt borgerligt kneb fra afstemningen om jordlovene helt tilbage i 1963

 

Dengang handlede de borgerliges skrækkampagne om, at staten kom med den store sorte hånd og tog den lille mands hus fra ham. Så han sammen med sin familie blev smidt på gaden.

"Vi har ikke noget imod almene boliger", bedyrer Dansk Folkepartis erhvervsordfører i samme åndedrag som han siger, at "Vi er imod at man sådan uden videre kan tage 25 procent af andres jord".

I Dansk Folkeparti er de altså glade for almene boliger. Og alligevel er de det ikke…

 
Jan Andreasen er medlem af Borgerrepræsentationen i København for Socialdemokraterne.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Lektor og tidligere medlem af borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce