DF og S: Postnummer skal ikke afgøre om ældre nedslidte kan få pension
DF og S: Postnummer skal ikke afgøre om ældre nedslidte kan få pension
Det skal ikke være op til den enkelte kommune at afgøre om folk skal have tilkendt seniorførtidspension, lyder det fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Kun 1.285 ældre borgere har fået seniorførtidspension, siden ordningen trådte i kraft i 2014. Meget færre end ventet, da man indførte ordningen, Det kan blandt andet forklares med at nogle kommuner er særdeles karrige med at tildele deres nedslidte borgere ydelsen.
Og det er stærkt utilfredsstillende, at har betydning for chancen for at få tildelt en seniorførtidspension. Det mener Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Ministeren er enig, men er åben for forslag til forbedringer. Det skriver DR.
Siden 2014, hvor seniorførtidspensionen trådte i kraft, har 10 af landets 98 kommuner tildelt færre end tre af de særlige seniorførtidspensioner til ældre, nedslidte borgere. Udover tre mindre ø-kommuner, så er der tale om Rødovre, Egedal, Allerød, Odder, Vesthimmerlands, Struer og Lemvig kommuner.
Man skulle kunne få seniorførtidspension hvis man har højst fem år til folkepensionsalderen, har arbejdet i mindst 27 timer om ugen i 20-25 år og det er ikke mange år siden, at du sidst har været i arbejde.
DF: Kommunerne mangler kendskab
Tallene vækker opsigt på Christiansborg, hvor både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er utilfredse med at kommunerne
”Der er rigtig mange nedslidte – også flere end dem, der har fået tilkendt seniorførtidspension. Så jeg synes, det er for dårligt af kommunerne. Noget kunne tyde på, de har for lidt kendskab til reglerne,” siger DF's beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, der i stedet vil have at det skal være en speciallæge, og ikke som nu jobcentret eller ens egen læge, der skal afgøre, om man kan få en seniorførtidspension.
S: Viser behovet for tidligere pension
Samme kritik af kommunerne lyder der fra Socialdemokratiet.
”Det kan jo ikke være rigtigt, at det er geografien, der bestemmer, om du er nedslidt eller ej, og om du skal have mulighed for at gå på pension,” siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen til DR.
Han mener, at tallene understreger behovet for at lave en ordning med tidligere pension for dem der har været længst tid på arbejdsmarkedet.
”Det her med, at man får seniorførtidspension alt efter, hvilken kommune man bor i, det viser bare med al tydelighed, at der er brug for en rettighed i forhold til at gå af tidligere på arbejdsmarkedet,” siger han med henvisning til partiet eget pensionsudspil.
Minister åben for forslag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener også, at det er "dybt utilfredsstillende", at 10 kommuner stort set ikke har taget den fem år gamle ordning i brug.
”Vi bliver nødt til at tænke os om og ryste hovedet og se, om vi kan udvikle en anden og bedre model,” siger han og tilføjer, at han ikke har nogen konkret model – men han er åben for gode forslag.
Socialdemokratiet og DF forhandler i disse uger med regeringen om en ændring af seniorførtidspensionen, der for fem år siden blev lanceret som efterlønnens afløser.
Tilføj kommentar