DF om øget adgang for udenlandsk arbejdskraft: Det bliver et nej – igen

For anden gang flertal mod regeringens forsøg på at åbne op for udenlandsk arbejdskraft fra bl.a. Indien og Kina
Dansk Folkeparti skyder regeringens ønske om at åbne yderligere op for arbejdskraft fra lande som Indien og Kina ned.

Regeringen opgav i efteråret at opnå politisk flertal for at gøre det muligt for arbejdsgiverne at importere arbejdskraft fra tolv udvalgte lande hvis blot arbejdsgiveren ville give kineseren eller inderen en årsløn på 330.000 kroner.

Men tirsdag forsøgte regeringen en gang til – denne gang via et lovforslag. Og med en beløbsgrænse på 350.000 kroner.

I efteråret faldt initiativet på modstand fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF.

Både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er lodret imod regeringens nye lovforslag, der sænker den nuværende beløbsgrænse på 418.000 kroner til de nævnte 350.000 kroner. Og nu melder Dansk Folkeparti sig også på banen:

”Det er vi imod,” lyder den klare melding fra Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, til Netavisen Pio. Og dermed må regeringen endnu engang se i øjnene, at der ikke er flertal for markant at øge adgangen til det danske arbejdsmarked fra tolv udvalgte lande uden for EU.

Finte: Kost og logi som en del af lønnen

Regeringen foreslår denne gang at beløbsgrænsen forhøjes en kende, nemlig fra de tidligere 330.000 kroner til 350.000 kroner.

Til gengæld kan både værdien af kost, logi, diæter, telefon og transport – som noget helt nyt – indregnes med op til halvdelen af beløbsgrænsen på 350.000 kroner.

Samtidig vil regeringen fjerne kravet om en dansk bankkonto, så pengene kan udbetales i udlandet. Dermed bortfalder i givet fald en vigtig kontrol-mulighed for danske myndigheder.

Dermed bortfalder i givet fald en vigtig kontrol-mulighed for danske myndigheder.

Som nævnt tirsdag er 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel, rystet:

”Mindre end en uge efter, at danske medier har kunnet dokumentere endnu en modbydelig sag om misbrug og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, vælger regeringen at fremsætte et lovforslag, som vil gøre Danmark til et slaraffenland for virksomheder, der har gjort udnyttelse, snyd og bedrag til deres forretningsstrategi,” skriver Heisel blandt andet på Facebook i tirsdag.

Søren Heisel fulgte op med dette opslag på Facebook torsdag:

placeholder

Fupkontrakter

Den sag, Søren Heisel henviser til, handler om afsløringen af endnu en sag om slavelignende forhold i byggebranchen, som DR-dokumentar bragte mandag.

I udsendelsen kom det blandt andet frem, at pakistanske byggearbejdere blev udstyret med kontrakter på at de ville få 35.000 kroner om måneden. Altså 420.0000 kroner om året - sådan at de lige netop opfyldte den nuværende beløbsgrænse for udenlandske lønmodtagere. Men kontakten var fup. Reelt fik pakistanerne kun udbetalt 2.500 - 3.000 kroner om måneden plus tarveligt logi i form af et hus uden varme og varmt vand. Et uhumsk "hus", der ikke er godkendt til beboelse.

Lovforslaget er social dumping ind ad bagdøren, mener Simon Tøgern, formand for de 110.000 privatansatte lønmodtagere i HK/Privat:

Størstedelen af regeringens forslag er social dumping ind ad bagdøren

"Størstedelen af regeringens forslag er social dumping ind ad bagdøren. Det er simpelthen ikke rigtigt, at der er brug for regelændringer for at kunne skaffe udenlandsk arbejdskraft. Antallet af udenlandske medarbejdere i Danmark er mere fordoblet over de sidste 8 år. Så det kan sagtens lade sig gøre at rekruttere i udlandet, hvis man vel at mærke vil betale dem efter danske forhold," siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat, ifølge en pressemeddelelse.

Han peger på, at der er stadig eromkring 100.000 ledige herhjemme og ca. 10.000 manglende praktikpladser, som regeringen i stedet burde "fokusere på".

Nej til faglært arbejde på positivlisten

Socialdemokratiets social dumping-ordfører, Mattias Tesfaye, sagde tidligere på ugen, at Socialdemokratiet fortsat er imod lovforslaget:

”Vi kan under ingen omstændigheder stemme for lovforslaget, som det ser ud nu,” siger Mattias Tesfaye til Netavisen Pio tirsdag.

"Vi kan ikke gå med til en sænkning af beløbsgrænsen. Vi kan ikke gå med til, at faglært arbejde kommer på positivlisten. Vi kan ikke gå med til, at man ikke skal have dansk bankkonto. Vi kan ikke acceptere, at værdien af kost og logi kan indregnes i de 350.000 kroner. Vi kan gå med til enkelte foreslåede afbureaukratiseringer - og så glæder det os, at man trods alt har pillet de foreslåede markante lempelser af landbrugspraktikantordningen ud af lovforslaget. Men overordnet siger vi tydeligt og klart nej tak til dette lovforslag, der vil åbne op for udlændinges adgang til rigtig mange danske faglærtes job. Det her lovforslag er rendyrket valgkamp," sagde Tesfaye.

Vi kan ikke acceptere, at værdien af kost og logi kan indregnes i de 350.000 kroner

Regeringen ønsker med lovforslaget at få øget adgang til at importere arbejdskraft fra tolv udvalgte lande: Kina, Indien, Thailand, Brasilien, Mexico, Malaysia, Singapore, Rusland, Japan, USA, Canada og Australien.

Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der står bag lovforslaget.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce