DF-profil forsøgt rekrutteret af russisk efterretningstjeneste

Marie Krarup (DF) blev forsøgt hvervet i Moskva, og de danske efterretningstjenester har set på sagen igen, mens hun har været medlem af Folketinget.
Personer fra Ruslands militære efterretningstjeneste (GRU) og føderale efterretningstjeneste (FSB) forsøgte i begyndelsen af 00’erne at rekruttere Marie Krarup i Moskva, kort efter hun var stoppet som assisterende forsvarsattaché på den danske ambassade i Rusland. Det fortæller Radio24syv.

Ifølge Radio24syvs oplysninger ville russiske efterretningsofficerer fra GRU og FSB have Marie Krarup til at udføre en konkret opgave, som bestod i at udlevere informationer om en ansat i Forsvaret i Danmark og undersøge vedkommendes netværk i Rusland.

Marie Krarup afviste imidlertid de russiske officerer og indberettede episoden til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i Danmark, erfarer Radio24syv.

Ifølge Radio24syvs oplysninger har det danske efterretningsvæsen set på sagen igen inden for de senere år, mens Marie Krarup har været folketingsmedlem og forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.

Marie Krarup, der siden 2011 har været medlem af Folketinget, ønsker ikke at udtale sig om sagen.

“Ingen kommentarer,” skriver hun i en mail.

Heller ikke ledelsen hos Dansk Folkeparti ønsker at kommentere sagen.

Fyret som ordfører efter pro-russiske udtalelser

54-årige Marie Krarup blev i 2011 valgt til Folketinget og blev som partiets forsvarsordfører kendt som at være en ivrig defensor af russiske interesser.

Blandt andet med synspunkter om at Vesten skal blive bedre til at forstå Rusland, at vi dæmoniserer russerne og skaber en hysterisk stemning, og at vi burde se dem som vores allierede i en international kamp mod islamisk terrorisme og migrationsstrømme.

Det pro-russiske synspunkter bragte hende flere gange på konflikt med partiledelsen, som måtte tage afstand for hendes udtalelser. I september 2018 blev hun fjernet som partiets forsvarsordfører og erstattet med Jeppe Jakobsen.

Marie Krarup er i dag medlem af både Udenrigspolitisk Nævn og NATO’s parlamentariske forsamling.

Marie Kraup kommer for en særdeles politisk aktiv familie, hvor både hendes far, Søren Kraup, og hendes fars fætter Jesper Langballe, har siddet i folketinget for Dansk Folkeparti og hendes søster, Katrine Winkel Holm, er udpeget til DR's bestyrelse af Dansk Folkeparti.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce