DF-profiler i kamp om linjen: "Måske vi bare kunne sige pyt lidt oftere?"

En kommentar om at Mette Frederiksen laver reklameindslag for islam, når hun lader sig vaccinere af en kvinde med tørklæde, er for skingert, mener DF-profil.
"Jeg synes egentlig, at det er ret godt gået at statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet altid lige formår at lave et reklameindslag for islam - den største trussel mod vores frihed - stort set hver gang muligheden byder sig."

Sådan skriver tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen (DF) på Facebook til billedet af at statsminister Mette Frederiksen (S) fik sin coronavaccine af en sundhedsmedarbejder med tørklæde.

placeholder

Det opslag møder kritik fra flere af Martin Henriksens partifæller, som mener at Henriksens tone er for skinger og risikerer at skade partiet.

Det viser en række mails fra en række ledende DF'ere, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Det er Peter Kofod, der er Dansk Folkepartis ene medlem af Europa-Parlamentet og medlem af partiets magtfulde hovedbestyrelse, der rejser kritikken af opslaget og opfordrer til en lidt mere kritisk, konstruktiv udlændingedebat.

Lader andre skubbe os til højre

Peter Kofod advarer mod, at partiet - i et forsøg på at fremstå som de strammeste på udlændingeområdet - positionerer sig for meget til højre.

"Blot fordi andre nærmer sig vores politiske udgangspunkt, behøver vi jo ikke at lade dem skubbe os til højre eller fare på alle mulige sager. Måske vi bare kunne sige pyt lidt oftere? Eller bare udvise lidt mere overskud?," skriver han i en af de mails Politiken har fået fat i.

Han peger også på en lidt ældre sag, hvor Martin Henriksen problematiserede at Udlændingestyrelsen havde en jurist med afghansk statsborgerskab ansat.

Peter Kofod bakkes i debatten op af hovedbestyrelsesmedlem Anders Vistisen. Han skriver, at det er formand Kristian Thulesen Dahl der lægger linjen, men at han mener, at formanden giver urimelig lang snor til nogle medlemmer - underforstået Martin Henriksen.

Stop nu jer selv

Martin Henriksen afviser dog kritikken. Han mener at Peter Kofod og Anders Vistisen bruger sagen som en anledning til at lukke munden på ham og som led i en kamp om magten i partiet.

"Kære venner, vi er ude i et internt ræs mod bunden, fordi I er nogle, der vil bruge alle mulige mærkelige midler for at få magten i partiet.”

“Stop nu jer selv. Ikke for min skyld – jeg er vant til, at folk prøver at lukke munden på mig, listen er efterhånden meget lang – men for partiets skyld," skriver han og konstaterer, at der skal mere end kritik fra de to til at lukke munden på ham.

HB-medlem får også kritik

Udover angrebet på Martin Henriksen, langer Peter Kofod også ud efter et andet af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer, regionsrådsmedlem i Nordjylland Erik Høgh Sørensen, der er kendt eller berygtet for at have en særdeles hård og uforsonlig tone i udlændingedebatten - særligt på Twitter - hvor han ikke er bleg for at kalde folk han er uenig med for landsforrædere og lignende.

Erik Høgh Sørensen har på det sociale medie Twitter fulgt op på Martin Henriksens kritik af Mette Frederiksens vaccination - foretaget af en kvinde med tørklæde.

placeholder

Politiken har uden held forsøgt at få en kommentar om debatten fra de involverede.

Magtkamp om arvefølgen

Det har i flere medier været fremme, at der pågår en magtkamp i partiet, både om den politiske linje, men også om arvefølgen efter Kristian Thulesen Dahl, som har været presset på formandsposten siden folketingsvalget i 2019, hvor partiet mistede knap 2/3 af sine mandater.

I debatten nævnes Peter Kofod ofte som et bud på en ny formand efter Kristian Thulesen Dahl. Det samme gør også næstformand Morten Messerschmidt, men hans kandidatur udfordres af, at han lige nu sidder på anklagebænken i en sag om svindel med EU-midler.

Partiet står i den seneste meningsmåling fra Voxmeter til 6,7 procent af stemmerne, 2,0 procentpoint under valgresultatet. Det svarer til et tab på yderligere fire mandater i forhold til de 16 som partiet fik ved valget.

I de forløbne to år, der er gået siden folketingsvalget, har Dansk Folkeparti næsten konstant ligget under valgresultatet i meningsmålingerne.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Profil???

Blev Martin-gris Henriksen ikke sparket ud af Folketinget ved sidste valg? 😁

Heldigvis og nu stoppede apanagen, håber ikke han kommer ind igen, vi har rigelig på den fløj

Annonce