DF sender ultimatum til minister: Lav noget eller vi vælter dig

Ældreminister Thyra Frank skal komme med markante forslag på ældreområdet, ellers mister hun Dansk Folkepartis støtte, lyder truslen fra partiet
Dansk Folkeparti er ved at miste tålmodigheden med ældreminister Thyra Frank (LA). Der skal konkret politik på bordet, når regeringen fremlægger sit lovkatalog i efteråret, ellers kan ministeren se frem til en fyreseddel, lyder det fra Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen. Både Socialdemokratiet og SF er i så fald klar til at vælte ministeren.

”Hvis der er nogle partier, der lige som os mener, at vi har en ældreminister, der forsømmer sit arbejde, ja så kan vi jo ikke med god tro over for borgerne sige, at det er acceptabelt, at hun fortsætter,” siger Jeppe Jakobsen til DR og uddyber:

”For at vi fortsat holder hånden under ældreministeren, så bliver ældreministeren nødt til at fremlægge nogle konkrete tiltag i forhold til at imødegå det aldrende samfund, imødegå de mange flere tusinde demente, der kommer i de kommende år, og ikke mindst den tikkende bombe under ældreplejen, som ligger i, at vi ikke kan rekruttere personale for tiden.”

Han understreger, at kritikken ikke går personligt på Thyra Frank, men mere på hele den omdiskuterede konstruktion med en ældreminister, som blev skabt i forbindelse med regeringsomdannelsen i 2016.

”Det er ikke grund til at spilde borgernes penge på at have en minister, som ikke har noget at lave. Derfor handler det ikke om at fyre Thyra Frank og så få en ny ældreminister. Det handler om, at vi vil have en ældreminister, som arbejder. Og ellers skal regeringen lade være med at bruge penge på at have en ældreminister i det hele taget,” siger han.

Sidste efterår havde ældreministeren nul lovforslag med i regeringens lovkatalog. Dengang forsvarede Liberal Alliance ministeren med, at partiet ikke deltog i en konkurrence om at lovgive og regulere mest.
Ministeren kalder kritik urimelig

Thyra Frank selv siger, at hun undrer sig over Jeppe Jakobsens kritik, som hun kalder både meget hård og meget urimelig.

”Den undrer mig meget, for vi har faktisk skabt rigtig flotte resultater sammen. Ved finansloven for 2018, var ældreområdet netop det velfærdsområde, der fik flest penge: 2,7 milliarder kroner. Og det er jo rigtig, rigtig flot,” siger Thyra Frank til DR.

At kritikken kommer fra netop Jeppe Jakobsen, undrer hende også, for som hun siger til DR, så har de to haft et tæt samarbejde.

”I dag har vi haft et møde, og i morgen skal vi ud sammen til ældrerådene. Så jeg synes, der er mange ting, som vi har skabt i fællesskab, og dem er jeg stolt af, siger hun.

S-ordfører: Regeringens politik gør opgaven svær

Jeppe Jakobsen bakkes op i sin kritik mod Thyra Frank af Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag.

I et ”åbent brev” til ministeren skriver hun, at hun anerkender, at det kan være svært at være ældreminister i en regering, der ikke prioriterer velfærd, men hellere vil give skattelettelser, men:

”Nu har du så haft en rum tid til at bevise, at du kunne gøre en forskel til trods for de manglende ambitioner for velfærden fra den regering, du er en del af. Her har kritikerne gjort status og fundet, at der simpelthen er sket for lidt fra din side. Det synes du er urimeligt - jeg synes det er en rigtig vurdering, de kommer med,” skriver hun blandt andet.

Astrid Krag mener desuden, at ministeren pynter sig med lånte fjer og uretmæssigt tager æren for resultater, som andre partier har fået gennemført – blandt andet det økonomiske løft på finansloven.

”Det (er) heller ikke regeringen eller dig, der har drevet de løsninger frem. Således blev der først indkaldt til forhandlinger omkring de alt for mange konkurser i private hjemmehjælps-firmaer, da Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF samlede et flertal udenom regeringen,” skriver hun.

At Thyra Frank kun handler efter pres, er også en kritik som Astrid Krag tidligere har givet udtryk for.

Også SF’s ældreordfører Kirsten Normann Andersen siger, at hun er klar til at stemme for et eventuelt mistillidsvotum.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce