Med billig-boligloven blev planloven ændret, så kommunerne nu kan stille krav om, at op til 25 procent af boligmassen er almene boliger, når der bygges nyt. Lovændringen skulle først og fremmest sikre en mere mangfoldig beboersammensætning i de store byer, hvor huspriserne i dag gør det svært for en almindelig middelkassefamilie at få fodfæste.
Ejerne af de grunde, hvor der var planlagt nybyggeri, var var ikke overraskende meget kritiske, da det ikke er nær så profitabelt at bygge almene boliger som eksempelvis større lejligheder.
Udover regeringen stemte også SF, Enhedslisten og Uffe Elbæk for ændringen, mens den samlede blå opposition stemte imod. ”Der er tale om en ræverød boligpolitik og et angreb på den private ejendomsret”, sagde Venstres ordfører, Louise Schack Elholm, i forbindelse med Folketingets behandling af sagen.
Efter Folketingsvalget har de blå partier flertal. I sidste uge meldte Venstre og Liberal Alliance ud, at de ønsker loven fjernet hurtigt muligt. Og i dag fulgte Dansk Folkeparti så trop, da partiets ordfører, Merete Dea Larsen, over for Altinget.dk bekræftede, at Dansk Folkeparti er villige til at stemme for en afskaffelse.
Kan få store konsekvenser i Købenavn
Et af de steder, hvor lovændringen sidste år blev hilst velkommen, var i København. Her planlægger kommunen over de næste år, blandt andet på baggrund af billig-boligloven, at opføre tusindvis af nye, almene boliger. Af samme årsag er kommunens overborgmester i dag dybt skuffet over udmeldingen:
”Vi er simpelthen nødt til at have det her værktøj. Det er fuldstændig evident, at hvis vi ikke har det her redskab, så får vi ikke de 3.600 billige boliger for folk med helt almindelige indkomster”, fortæller Københavns overborgmester Frank Jensen i dag til Altinget.dk.
Socialdemokraterne i København har gennem flere år talt om, at København ikke må ende som ’London eller Paris’, hvor beboerne lever skarpt opdelt på baggrund af deres indkomst. Netop derfor var det også en stor sejr, da kommunen i foråret kunne præsentere en aftale om de mange nye, almene boliger:
”Vi vil have en by hvor alle kan bo. Vi tror på, at vi får en rigere by, hvis vi bor sammen på tværs af indkomster, baggrund, alder og etnicitet. Når folk mødes og kender hinanden, så forstår de også hinanden”, fortalte socialdemokraternes Jonas Bjørn Jensen ved den lejlighed til Netavisen Pio.