DF vil se på fastkurspolitikken og skatteministeren på kryptovaluta

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder. Den dag byder på nyheden om, at Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at overveje et opgør med 40 års fastkurspolitik, at risikoen for skattesvindel med kryptovaluta kalder på eftersyn af lov fra 1922, og at 7947 har anmeldt arbejdsskader i forbindelse med coronavirus. Og så blev adskillige globale mediers og internationale virksomheders hjemmesider tirsdag ramt af et netbrud.

Tak fordi du læser med.

Thulesen Dahl: Regeringen bør overveje opgør med 40 års fastkurspolitik

Regeringen bør få sig en alvorlig snak med Nationalbanken og tage en af grundpillerne i Danmarks økonomiske politik op til diskussion.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som opfordrer regeringen til at analysere, om fastkurspolitikken stadig er til gavn for Danmark her knap 40 år efter, vi indførte den.

Det skriver Altinget.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl bliver man “nødt til at diskutere, om ulemperne ved den pengepolitik, der bliver ført, er for store i forhold til gevinsterne.” 

“Den diskussion har man aldrig turdet tage," siger han i et interview om situationen på boligmarkedet.

Opfordringen skyldes, at Nationalbanken og Det Systemiske Risikoråd har anbefalet et politisk indgreb i boligmarkedet for at dæmme op for voldsomme prisstigninger især i København.

Men dette vil for det første gå unødigt ud over boligejere i landdistrikter, hvor priserne er mere stabile. Og for det andet vil det være ren symptombehandling, mener Dansk Folkepartis formand.

En del af ondets rod er nemlig de ekstremt lave renter, som gør det attraktivt at sætte sine penge i boliger, lyder Kristian Thulesen Dahls analyse.

Og grunden til, at renten er lav i Danmark, er, at Nationalbanken er nødt til at følge den lave rente fastsat af Den Europæiske Centralbank, hvis den skal fastholde den danske kronekurs over for euroen. Hvilket - altså at fastholde kronens værdi i forhold til euroen - er Nationalbankens hovedopgave, fordi Danmark har en fastkurspolitik.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, afviser dog at stille spørgsmål ved fastkurspolitikken.

Læs hele historien her.

 

Skatteminister: Risiko for skattesvindel med kryptovaluta kalder på eftersyn af lov fra 1922

Skattestyrelsen har identificeret omkring 16.000 virksomheder og personer, der i perioden fra 2015 til 2019 handlede med kryptovaluta. Ud af disse handler har to tredjedele ikke været korrekt oplyst til skattemyndighederne.

Det er en del af baggrunden for, at skatteminister Morten Bødskov (S) vil have Skattelovrådet til at se skattereglerne efter i sømmene.

Det skriver Berlingske.

Skattereglerne er ikke tilpasset de nye digitale valutaer, og antallet af virksomheder og personer, der handler med kryptovaluta, vurderes i dag at være “markant højere” end de 16.000, der var i markedet frem til 2019.

“Vi skal være vågne og sikre, at vores regler er tidssvarende og begrænser fejl og svindel. Kryptoområdet er et godt eksempel på sådan et område. Derfor er det vigtigt, at vi nu får set reglerne efter i sømmene,” siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Skattereglerne for kryptoaktiver er ifølge ministeriet ikke målrettet kryptoaktivers særlige karakter. Derfor er der risiko for både fejlagtige indberetninger og svindel på området.

Beskatningen af gevinster og tab på finansielle kryptoaktiver reguleres efter de generelle regler i statsskatteloven, som er fra 1922 – mange årtier før nogen havde tænkt på finansielle kryptoaktiver.

Læs hele historien her.

 

7947 har anmeldt arbejdsskader i forbindelse med coronavirus

Det oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring.

Sagerne omfatter både personer, der har fået selve sygdommen, men også eksempelvis personer, der har udviklet allergi af at bruge værnemidler.

Langt størstedelen - 5.886 af anmeldelserne - kom fra kvinder. Langt de fleste kommer fra ansatte på hospitaler.

Herfra kommer der 2.144 anmeldelser, mens 834 af dem kommer fra ansatte på plejehjem.

Langt størstedelen - 5.886 af anmeldelserne - kom fra kvinder. Langt de fleste kommer fra ansatte på hospitaler. Herfra kommer der 2.144 anmeldelser, mens 834 af dem kommer fra ansatte på plejehjem.

 

Muligt flertal vil kigge på lavere selskabsskat

Efter Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, tirsdag aften meddelte i Berlingske, at partiet er "åben over for" at sænke selskabsskatten, danner konturerne sig af et flertal, som vil sænke beskatningen af virksomhederne.

En næsten samlet blå blok har markeret sig som villig til at sænke selskabsskatten, som i dag er på 22 procent.

Det skriver Altinget.

Kun Venstre er en smule tilbageholdende, men kalder en sænkning af selskabsskatten for "interessant at se på."

Konservative vil bruge meldingen fra Radikale til at lægge yderligere pres på at få Venstre endegyldigt med i klubben, der vil sænke selskabsskatten.

"Vi tager, hvad vi kan få, men vi vil gerne have selskabsskatten længere ned. Der er opbakning fra Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti om at sænke selskabsskatten med én procent, så hvis Radikale også er med, kan vi sætte pres på Venstre, og så er der flertal for det, hvis vi antager at de borgerlige løsgængere, også vil være med til det," siger Konservatives skatteordfører Rasmus Jarlov.

Læs hele historien her. 

 

Trafikdræbte er på laveste niveau siden 1930'erne

Historisk få var ude for trafikulykker under coronapandemien i 2020, viser nye tal fra Vejdirektoratet.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Der skal dog øget opmærksomhed om trafiksikkerhed, hvis niveauet skal holdes nede, når samfundet bliver genåbnet, mener Marianne Foldbjerg Steffensen, der er afdelingsleder for trafiksikkerhed hos Vejdirektoratet.

“Hvis vi ikke italesætter noget, er der fare for, at det hele bare vender tilbage til, hvordan det var,” siger hun.

Med 163 dræbte i trafikulykker og 2751 tilskadekomne var niveauet i 2020 historisk lavt. Antallet af trafikdræbte var på det laveste niveau siden før 1930’erne, da man begyndte at føre statistik over trafikdræbte.

Det er dog set i lyset af, at der i 1930’erne ikke var trafikregler på samme niveau som i dag eller krav om selebrug, hvilket førte til flere alvorlige ulykker.

Læs hele historien her.

 

Globalt nedbrud hos onlinegiganter

Adskillige globale mediers og internationale virksomheders hjemmesider blev tirsdag ramt af et netbrud. Også den britiske regeringens hjemmeside er nede

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Det var øjensynligt problemer hos tjenesten Fastly, som er en sky-lagringstjeneste, som forårsagede nedbruddene.

Fastly leverer infrastruktur til hjemmesider på nettet over hele verden. Det er en såkaldt cachetjeneste, der kan opfattes som en form for kopimaskine, der henter artikler, som bliver publiceret sammen med en kode, så kopierne kan nå alle slutbrugerne.

Reuters skriver, at nedbruddet blandt andet omfattede Financial Times, The New York Times, The Guardian, Spotify og Bloomberg News. Også Amazon.com Inc.’s hjemmeside var nede.

Det samme var tilfældet for TV 2’s hjemmeside.

Læs hele historien her. 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce