DI-pris er liberalisme og nepotisme

Dansk Industris undersøgelse af lokalt erhvervsliv er et klap på skulderen til vennerne pakket ind i liberal ideologi og fine statistikker.
Det er altså erhvervslivet, der har fået lov til at kåre, hvem de selv synes, er deres bedste venner.

Erhvervsorganisationen DI offentliggjorde i dag, at den jyske landkommune Ikast-Brande igen er ”landets bedste erhvervskommune” ifølge undersøgelsen ”Lokalt Erhvervsklima 2014”, som organisationen har fået lavet.

Undersøgelsen går ud på, at de 96 kommuner, der medvirker, er blevet vurderet på en lang række parametre. Det handler bare ikke om fakta. Det handler om den oplevede service og erhvervsklima. Eller som DI selv skriver i indledningen: ”Virksomhedernes subjektive vurdering af kommunernes indsats.”

Det er altså erhvervslivet, der har fået lov til at kåre, hvem de selv synes, er deres egne bedste venner.

Målet med rapporten er at skubbe kommunerne i en mere liberal retning med mindre regulering, færre regler og mere udlicitering. DI kalder det selv "at sætte fokus på de lokale rammevilkår". For eksempel er det et selvstændigt positivt parameter, hvor høj udliciteringsgraden i en kommune er.

Ikke engang på noget så håndgribeligt som det kommunale skatte- og afgiftsniveau har man valgt at måle efter de faktiske forhold. Derimod måler man på ”det oplevede niveau”. Hvilket blandt andet giver Københavns Kommune, der har en af landets laveste skattesatser, en placering som nummer 90, når det gælder det oplevede skatteniveau.

Det samme gælder folkeskolen, som heller ikke bliver målt på dens faktiske resultater, men igen på den oplevede tilfredshed.

Det giver derfor også nogle helt håbløse delresultater. For eksempel så er Hørsholm angiveligt Danmarks bedste kommune målt på adgangen til kvalificeret arbejdskraft, mens nabokommunen Fredensborg er nummer tredjesidst. Det giver ingen logisk mening.

Helt underligt bliver det for eksempel, når man måler på indpendling. Altså, når man måler, hvor mange der arbejder i én kommune, men bor i en anden. Hvilket er fint for en række små kommuner på Vestegnen, men som ikke overraskende sætter Bornholm og de andre øer lidt tilbage.

Én ting kan man dog helt sikkert konkludere på baggrund af rapporten: Virksomhedsejere i Ikast-Brande Kommune kan godt lide borgmester Carsten Kissmeyer. Godt for ham!

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook